Parlamentul European a votat un proiect de regulament privind proiectele de investitii in infrastructura energetica in Uniunea Europeana. Textul propus stabileste un cadru comun pentru notificarea catre Comisie a proiectelor de investitii in infrastructurile energetice in domeniile petrolului, gazului, electricitatii si biocarburantilor prin consolidarea sistemului actual si reducerea sarcinilor administrative. Raportul a fost adoptat cu 551 de voturi pentru, 24 impotriva si 25 de abtineri.

Astfel, Parlamentul European a dat unda verde raportului elaborat de europarlamentarul liberal Adina Valean in privinta investitiilor in infrastructura energetica.

Adina Valean sustine ca adoptarea acestui instrument de notificare a investitiilor in infrastructura energetica va oferi posibilitatea de a planifica si de a identifica nevoia de investitii suplimentare pe baza unor studii si analize riguroase.
Europarlamentarul roman a mai spus ca aceasta noua propunere legislativa nu trebuie sa afecteze confidentialitatea tranzactiilor de pe aceasta piata.

"Am remarcat tentatia institutionala de a include totul in aceasta propunere legislativa. Cred ca este o greseala. Pentru ca acest instrument sa fie cu adevarat eficient, trebuie sa ne concentram pe informatia utila si sa tinem cont de faptul ca este important sa evitam  birocratia inutila si sa ne asiguram ca nu afectam confidentialitatea pietei", a spus Valean.
Aceasta sustine ca raportul nu permite Comisiei Europene sa intervina in procesul decizional privind amplasarea unei investitii in energie intr-un loc sau altul de pe teritoriul Uniunii Europene.

"Aceasta analiza ar trebui sa completeze strategiile nationale si regionale si sa contribuie mai ales la consolidarea securitatii energetice prin identificarea eventualelor lacune si  riscuri  in materie de infrastructura si investitii, in vederea asigurarii pe termen lung a unui echilibru intre cererea si oferta din domeniul energetic", a declarat in cadrul dezbaterilor raportorul grupului PPE, Marian Jean Marinescu.

Acesta sustine ca "publicarea datelor din domeniul energetic trimise de catre Statele Membre nu trebuie sa conduca la dezvaluirea de informatii sensibile din punct de vedere comercial despre o intreprindere individuala".

Marinescu mai considera ca un alt aspect deosebit de important este problema monitorizarii investitiilor cu impact pe piata europeana a energiei in tarile terte. "Consiliul trebuie sa tina cont de acest aspect astfel incat acest regulament sa se aplice si la companiile europene care investesc in infrastructura energetica a tarilor terte, lucru care are o influenta importanta asupra Uniunii in acest domeniu. Determinarea exacta a momentului in care un anumit proiect trebuie raportat precum si evitarea redundantei in colectarea datelor sunt doua probleme care trebuie avute in vedere dupa ce autoritatile primesc cererea de autorizatie de constructie", a precizat europarlamentarul roman.

La randul sau, eurodeputata PSD Rovana Plumb, considera ca este important sa se puna un accent mai puternic pe impactul proiectelor asupra mediului, astfel incat sa se ofere garantii si stimulente suplimentare pentru construirea si dezafectarea infrastructurilor energetice intr-o maniera sustenabila.

"Deoarece legislatia actuala din UE impune deja obligatii de raportare si notificare legate de investitii si infrastructuri trebuie sa se garanteze ca utilizarea acestor informatii este mai bine coordonata, evitandu-se duplicarea obligatiilor de raportare, confidentialitate, cat si accesul cetatenilor la informatii", a mai spus Rovana Plumb.

EurActiv.ro