Oficiul European pentru Selectia Personalului (EPSO) va lansa, pe 16 martie, o procedura simplificata de selectie a functionarilor UE, odata cu primul concurs pentru administratori, informeaza CE. Noul sistem de recrutare european se vrea mai bun, mai rapid si mai relevant. El va avea mai putine etape de selectie, va pune accentul pe evaluarea competentelor si nu a cunostintelor, ca pana acum, iar recrutarea se va face anual.

Foto: cte.uwaterloo.ca

O mai buna planificare

EPSO a introdus un plan ciclic de trei ani, in cadrul caruia institutiile isi evalueaza in mod regulat necesarul de personal. Vor exista concursuri de recrutare anuale, in trei cicluri, pentru administratori, asistenti si lingvisti, completate de concursuri individuale pentru specialisti.

Pentru a pune capat situatiei des intalnite in care, timp de mai multi ani, candidatii inscrisi pe lista de rezerva nu gaseau efectiv un post, listele de rezerva vor fi valabile doar un an, pana la data finalizarii ciclului concursurilor din anul urmator.

Majoritatea candidatilor de pe listele de rezerva vor fi invitati la interviu. Participantii vor avea posibilitatea sa fie informati in legatura cu evolutia lor in cadrul concursului, evitandu-se, astfel, procedurile indelungate de solutionare a contestatiilor.

Procedura de selectie in doua etape

Un principiu esential in noua procedura este trecerea de la evaluarea candidatilor in functie de cunostinte, la evaluarea acestora in functie de competente. Procedura va cuprinde doar doua etape: un test de preselectie pe calculator, care se va organiza in fiecare tara membra a UE, si o etapa de evaluare, care se va desfasura la Bruxelles. Noul ciclu va dura intre 5 si 9 luni, si nu pana la doi ani, cum era cazul in cadrul sistemului precedent.

Preselectia va include in continuare teste de abilitate cognitiva si de comportament in anumite situatii, precum si evaluarea competentei profesionale si lingvistice, in functie de profilul cautat. Testul anterior de evaluare a cunostintelor despre UE a fost eliminat din prima etapa a concursului, subiectul urmand a fi abordat odata cu exercitiile de evaluare a competentelor specifice postului din etapa de evaluare.

Etapa de evaluare va permite testarea corecta si responsabila a tuturor competentelor-cheie, punandu-se accentul pe abilitatile corespunzatoare postului, mai degraba decat pe cunostintele teoretice. Exercitiile vor fi alese astfel incat sa permita evaluarea, cel putin de doua ori, a competentelor cautate.

In functie de tipul de concurs, aceasta etapa va cuprinde o jumatate de zi sau o zi intreaga de teste. Evaluarea se va face in a doua limba a candidatului (engleza, franceza sau germana), cu exceptia profilurilor care necesita demonstrarea unor competente lingvistice specifice. Aceasta va inlocui procesul indelungat al testarii in doua etape, scrisa si orala.

In plus, fata de competentele si cunostintele profesionale specifice, vor fi evaluate mai multe competente de baza, printre care analizarea si rezolvarea problemelor, comunicarea, obtinerea de rezultate, invatarea si dezvoltarea, stabilirea prioritatilor si organizarea, perseverenta si lucrul cu ceilalti.

De asemenea, comitetele de selectie vor fi profesionalizate, prin certificarea specializarii acestora in evaluarea pe baza de competente, dar si prin utilizarea in mai mare masura a expertizei in domeniul resurselor umane si al psihologiei.

Candidatii inscrisi pe lista de rezerva vor primi un "pasaport de competente" cu rezultatele obtinute in centrul de evaluare. Acesta va putea fi folosit pentru gasirea unui post in cadrul institutiilor europene, dar si in afara acestora.

Promovarea diversitatii

EPSO ia in calcul o serie de masuri pentru a promova diversitatea in randul personalului, prin neutralitatea testelor din punctul de vedere al egalitatii dintre femei si barbati, imbunatatirea serviciilor oferite candidatilor cu nevoi speciale si gestionarea proactiva a listelor de rezerva.

Iata, pe scurt, ce au declarat la o conferinta de presa organizata, joi, la Bruxelles, Maroš Šefèoviè, vicepresedintele Comisiei, responsabil pentru relatii interinstitutionale si administratie, si David Bearfield, directorului EPSO:

Maroš Šefèoviè:
- Vrem sa atragem cei mai buni candidati care sa lucreze in instituiile europene. De aceea cautam noi metode de recrutare a acestora.
- Pentru prima data, vom acorda studentilor in ultimul an posibilitatea sa candideze, pentru ca, in contextul unei piete a muncii foarte competitiva, vrem sa-i atragem sa lucreze pentru institutiile europene.
- EPSO a testat in ultimii ani 350.000 de candidati, din care au fost selectati doar 10.000. Puteti aprecia dificultatea acestor teste...!

David Bearfield:
- "Vom ajuta candidatii sa vada in avans daca jobul pentru care vor sa aplice li se potriveste, oferindu-le informatii despre ce anume presupune un asemenea job si ce inseamna lucrul cu personalul institutiilor europene, precum si posibilitatea de a completa singuri unele teste.
- In fiecare an, competitia pentru selectia administratorilor va fi lansata in martie, pentru traducatori si interpreti in iulie, iar pentru asistenti si secretari in septembrie.
- In cazul administratorilor, ne dorim oameni care, pe viitor, sa fie capabili sa conduca o echipa.
- Pentru ca foarte multi tineri talentati calatoresc deseori in afara spatiului comunitar pentru studii, serviciu sau pur si simplu pentru turism, vom organiza, in premiera, teste de preselectie in Toronto, Geneva, New York, Sidney si Beijing
- Competitia din 16 martie va fi deschisa pentru toate cele 27 de tari membre UE si va acoperi 5 domenii: administratie publica europeana, economie, drept, audit si tehnologia informatiei si comunicarii.
- Conditii pentru inscriere: sa fii cetatean UE, sa ai studii superioare, sa cunosti doua limbi oficiale ale UE.
- Vom invita candidatii la Bruxelles pentru a vedea printr-un test la fata locului daca sunt sau nu potrivit pentru job. Va fi o zi foarte dificilia si provocatoare, in care candidatul va trebui sa duca la bun sfarsit mai multe sarcini, sub presiunea timpului.
- Vom fi prezenti pe Twitter, pe Facebook, pe LinkedIn, iar oficiali din institutiile europene vor relata pe bloguri despre ceea ce fac. Vom incerca sa interactionam prin diferite cai cu generatiile tinere pentru a crea un brand foarte atractiv si puternic pentru institutiile europene, care pot oferi aceleasi oportunitati si provocari ca restul ofertantilor de pe piata muncii.

Site-ul Oficiului European pentru Selectia Personalului (EPSO) - aici.

C.M