Desi initial declarasera ca Grecia trebuie sa se ajute singura, ministrii de finante din tarile din zona euro au stabilit luni seara la un acord de principiu cu privire la mecanismul care le-ar permite sa ajute financiar statul elen, in caz de nevoie. Oficialii Euroland au mentionat ca nu este vorba despre garantii de credite, fara sa ofere insa si alte detalii, relateaza AFP.

Dupa ce au purtat discutii la Bruxelles, ministrii au publicat o declaratie in care arata ca au cazut de acord asupra aspectelor tehnice ale operatiunii care ar reprezenta prima salvare din istoria uniunii monetare din care s-a nascut moneda unica in 1999. Mecanismul ar urma sa fie activat doar in situatia in care Grecia nu ar reusi sa se finanteze de pe piata, cu toate masurile de austeritate pe care intentioneaza sa le adopte.

„Tarile membre ale zonei euro vor adopta actiuni coordonate daca acestea se dovedesc a fi necesare. Am clarificat aranjamentele tehnice pentru a lua masuri coordonate”, a declarat presedintele Eurogrupului, ministrul de finante luxemburghez Jean-Claude Juncker, in conferinta de presa de la finalul reuniunii.

„Eurogrupul a clarificat modalitatile tehnice care sa permita o decizie cu privire la actiunile coordonate si care pot fi activate rapid in caz de nevoie”, se mai mentioneaza in declaratia celor 16 ministri de finante din zona euro. Cu o datorie publica de 300 miliarde de euro, Grecia trebuie sa obtina numai in acest an credite de refinantare in valoare de 54 de miliarde euro, din care 20 de miliarde euro pana in luna mai.

Juncker a spus ca Atena nu a cerut ajutor si ca ajutorul, daca va fi acordat, nu va implica garantii pentru imprumut. "Credem ca nu se va pune problema [ajutorului pentru Grecia]," a spus Juncker.

Daca totusi Atena va cere ajutorul, acesta va veni sub forma unui imprumut bilateral din partea membrilor zonei Euro si nu din partea tarilor, in mod individual, a mai clarificat Juncker.

UE - satisfacuta de planul de austeritate grecesc

Comisarul pentru afaceri monetare, Olli Rehn, a spus ca Grecia intreprinde actiuni curajoase pentru a-si reduce deficitul si datoriile carea sunt mai mari decat productia economica.

Surse: HotNews.ro, EurActiv.com