Dupa constatarea 'decesului' strategiei Lisabona pentru crestere si locuri de munca, UE a schitat o noua filozofie pentru a iesi din criza, a relua cresterea economica, a recupera locuri de munca si a deveni un actor global din mai multe pucte de vedere. Dar in aceasta noua cursa fiecare stat membru ia startul individual si Romania nu se afla intr-o pozitie confortabila.

Dupa ce Comisia a lansat la inceputul lunii Strategia UE 2020, Consiliul European de saptamana aceasta (25-26 martie) ar putea sa aprobe obiectivele generale ale proiectului. Consiliul din iunie se va pronunta asupra aspectelor legate de implementarea acestor obiective, urmand ca pana la sfarsitul anului fiecare stat membru sa vina cu un plan national de implementare.

Noua strategie prezentata de Comisie are cinci directii de actiune:
- cresterea ratei de ocupare a populatiei (intre 20 si 64 de ani) de la 69% la 75%;
- mentinerea obiectivului de 3% din PIB alocat cercetarii si dezvoltarii;
- reducerea emisiilor de gaze de sera cu 20% (30% in anumite conditii), cresterea cu 20% a energiei produsa din surse regenerabile, cresterea cu 20% a eficientei energetice;
- reducerea ratei de abandon scolar la 10% si cresterea numarului absolventilor de invatamant tertiar de la 31% la 40%;
- reducerea cu 25% a numarului persoanelor care traiesc sub limita saraciei.

Toate aceste planuri ale Comisiei vin in conditiile crizei. Niculae Idu, seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania atrage atentia, de exemplu, asupra faptului ca in Europa se profileaza o crestere a ratei somajului pana la 10,3%, ajungandus-se la nivelul din 1990. Idu a mai aratat ca UE nu este o campioana in privinta investitiilor in cercetare informatica, investind anual in acest domeniu 1,3 miliarde de euro, in conditiile in care numai Google investeste 2,8 miliarde.

In cadrul unei dezbateri dedicate noii strategii, Leonard Orban, consilier prezidential si fost comisar european, a aratat ca "multe dintre locurile de munca create prin Lisabona sunt pierdute, multe dintre ele pe veci." El a mai aratat ca in noul context global, decalajele pe care Europa le are de recuperat nu numai ca se mentin, dar se si accentueza. Printre schimbarile carora UE trebuie sa le faca fata, Orban numeste in primul rand "mutarea polului de putere de la Vest la Est", referindu-se mai ales la ascensiunea economica si politica a Chinei.

Orban avertizeaza in context ca, in 2025, tarile emergente vor detine 35% din bunastarea mondiala si vor crea 30% din PIB-ul mondial, in timp ce UE va crea doar 20% din acesta. Pe de alta parte, ponderea populatiei europene va scadea de la 7% la 5% din totalul populatiei lumii, in acelasi timp confruntandu-se cu accentuarea imbatranirii si a dependentei.

Orban spune ca in acest context, fara o viziune pe termen lung, UE nu va putea mentine competitivitatea si modelele sociale europene. In cadrul noii strategii "a fost modificata abordarea de jos in sus" specifica strategiei Lisabona, iar Consiliului European, cel mai inalt for al UE, i se propune sa-si asume responsabilitatea.

Leonard Orban considera consolidarea pactului de stabilitate si crestere ca fiind fundamentala pentru succesul proiectului european. "Aplicarea strategiei 2020 trebuie facuta in asa fel incat pactul sa fie consolidat," spune Orban.

El crede ca luand in considerare tintele prevazute de noua strategie, Romania se afla foarte departe, si da doar cateva exemple: sectorul cercetarii reprezentand sub 1% din PIB, cotele alarmante ale abandonului scolar, rata foarte mica de ocupare a fortei de munca si indicatorii privind saracia (pentru care Romania ocupa ultimele locuri).

Cu toate ca va avea un start intarziat fata de alte state membre, Orban considera ca Romania va trebui sa sustina documentul, "tocmai pentru ca este in interesul Romaniei ca UE sa se consolideze si sa devina mai competitiva."

Referindu-se si el la starea economico-financiara actuala a Europei, profesorul Daniel Daianu spune: "Deja se profileaza o criza fiscala, nu numai in Europa, ci si in SUA. [...] Ne putem trezi intr-o faza in care vom fi coplesiti de datoria publica."

Daianu sustine o reforma a sistemelor de supraveghere a pietelor: "Daca se fractureaza cele patru piete fundamentale (inclusiv cea a ideilor), nu vom mai putea vorbi de UE," avertizeaza Daianu. "Exista riscul ca UE sa devina o putere globala irelevanta, daca nu va avea o voce mai unitara, inclusiv in numeroasele probleme de pe agenda."

Dezbaterea a fost organizata de Reprezentanta Comisiei Europene.

Adrian Lungu

[EurActiv.ro]

Linkuri din arhiva EurActiv.ro

- Recomandari stiintifice de strategie si politici: e nevoie de un cadru fiscal-bugetar pe termen mediu
- Europa 2020. Strategia Phoenix
- PE despre strategia UE2020: daca nu are rezultate, n-ar trebui finantata
- Inca o strategie economica a Comisiei Europene: Europa 2020