37 de orase din Romania vor stinge luminile sambata seara, alaturandu-se campaniei Earth Hour, cea mai mare manifestare de mediu din istorie. Cladiri cunoscute, monumente si sedii de institutii si companii din toata tara vor stinge luminile in mod simbolic timp de o ora, de la 20:30 la 21:30. La Bucuresti vor fi stinse luminile interioare si exterioare ale Palatul Parlamentului.

Foto: prestigeelectric.net

In toate colturile tarii se pregatesc evenimente speciale si sute de oameni trimit mesaje postate pe platforma de comunicare a campaniei, site-ul www.earth-hour.ro.
Pe 27 martie, Bucurestiul se va afla din nou pe harta marilor orase care vor sarbatori Earth Hour. Cladirile proeminente din oras se vor cufunda in intuneric pentru o ora, alaturandu-se celor cateva sute de monumente si cladiri celebre din lume care vor stinge, la randul lor, lumina, in mod simbolic. Ateneul Roman, Opera Romana, Teatrul National Bucuresti, Muzeul National de Arta al Romaniei, dar si Palatul Parlamentului, cel mai mare sediu de parlament din lume, sunt doar cateva dintre cladirile din Bucuresti care se vor stinge sambata seara, timp de o ora.

Ca si anul trecut, WWF Romania, alaturi de Zoli Toth, ambasador Earth Hour, va invita bucurestenii sa sarbatoreasca Ora Pamantului in cadrul unui eveniment care nu va implica folosirea surselor de curent. Incepand cu ora 20:15, bucurestenii sunt asteptati in Parcul Izvor, unde vor putea lua parte la un spectacol cu totul special, marcat de sunet si lumini nealimentate electric. Evenimentul va fi onorat de prezenta Presedintei Camerei Deputatilor, doamna Roberta Anastase, care la 20:30 fix va stinge luminile cladirii Parlamentului, alaturi de Directorul WWF Romania, Luminita Tanasie.

”Earth Hour este un moment de afirmarea a responsabilitatii fiecaruia dintre noi pentru felul in care alegem sa traim. Pentru impactul pe care stilul nostru de viata, de la marile aglomerari urbane la micile gesturi cotidiene, il are asupra naturii si asupra vietii pe planeta. Sta in puterea noastra sa dam un semnal ca am devenit mai constienti de asta si in Romania si ca suntem pregatiti sa ne implicam. Schimbarile climatice si degradarea mediului nu afecteaza doar speciile salbatice de pe continente indepartate, ele afecteaza calitatea vietii noastre de fiecare zi," a declarat Luminita Tanasie, Director WWF Romania.

Inspirate de aceasta initiativa, alte 36 de orase din Romania s-au alaturat miscarii Earth Hour. Mai multe primarii din tara au decis intreruperea iluminatului public si al unor cladiri de referinta.

Astfel, in Moldova, la Iasi, Bacau si Vaslui se vor stinge luminile mai multor institutii, monumente si cladiri emblematice din oras. La Botosani, pentru a marca evenimentul, Primaria va stinge luminile mai multor cladiri si va organiza un spectacol in Piata Revolutiei: un grup de copii vor canta la lumina lumanarilor asezate in forma numarului 60, simbolul evenimentului. La Vatra Dornei, la initiativa unor institutii de invatamant, Primaria va stinge luminile in centrul orasului, ceea ce va permite formarea unui 60 din lumanari purtate de cateva zeci de copii.

La malul Marii Negre, la Constanta, se vor stinge luminile la Primarie, Consiliul Judetean, Institutia Prefectului,  Sala Sporturilor si Palatul Copiilor. La Tulcea, intre orele 18:30 si 22:00, va loc un spectacol nocturn de muzica, dans si poezie in Piata Civica. Concomitent, membrii Astroclubului Delta Orion vor organiza o sesiune de observatii astronomice in fata Palatului Copiilor, oferind explicatii despre corpurile ceresti si despre poluarea luminoasa. 

In Transilvania, Baia Mare a anuntat ca luminile se vor stinge la o serie de obiective importante ale orasului, printre care si Teatrul Municipal, Turnul Stefan si Biserica Sf. Treime. Tot pe 27 martie, intre orele 20:30 si 21:30, iluminatul public din zona pietonala “Liviu Rebreanu” din centrul istoric al municipiului Bistrita va fi intrerupt, astfel ca simbolul orasului, Biserica Evanghelica, dar si Primaria se vor afla in intuneric. Pe lista oraselor transilvanene ce au anuntat stingerea luminilor pe 27 martie se mai afla Satu Mare si Aiud.

Ramnicu Valcea, primul oras din Romania care a confirmat in mod oficial anul acesta participarea la evenimentul Earth Hour a hotarat ca peste 30 de institutii publice si comerciale din oras vor stinge luminile timp de o ora. Urmand exemplul resedintei de judet, si alte localitati din Valcea precum Baile Govora, Baile Olanesti, Calimanesti si Horezu au anuntat stingerea iluminatului public. La Giurgiu si Ploiesti oficialii au anuntat ca vor lua parte la aceasta actiune alaturi de institutiile subordonate Consiliului Local si Primariei.

In partea de vest a Romaniei, la Timisoara, municipalitatea va intrerupe iluminatul institutiilior publice si va promova ideea stingerii luminilor in randul institutiilor private, incurajand, totodata, cetatenii, sa repete gestul in locuintele lor. Ora Pamantului va fi si prilejul organizarii, de catre Observatorul Astronomic Timisoara, a evenimentului Sidewalk Astronomy 2010 (Astronomia de trotuar 2010). Mai mult, Teatrul Studentesc Thespis din Timisoara sarbatoreste si in acest an Ora Pamantului, incluzand in suita manifestarilor teatrale prilejuite de Ziua Internationala a Teatrului, un spectacol-lectura si cina la lumina lumanarilor. La Resita Asociatia Euroland Banat planuieste un „mars al lumanarilor„ in centrul orasului, la care vor lua parte sute de elevi si studenti.

Anul acesta 120 tari si-au anuntat deja participarea la Earth Hour.

Mai multe detalii despre campania Earth Hour Romania puteti citi pe site-ul www.earth-hour.ro.
Pentru a afla noutati despre campania internationala accesati pagina www.earthhour.org.

Sursa: WWF