Comunitatile de romi, cea mai mare minoritate etnica din Uniunea Europeana, continua sa sufere discriminari si segregare persistente. Comisia Europeana cheama statele membre, intr-un raport, sa foloseasca fonduri europene pentru integrarea sociala si economica a romilor. Raportul arata ca asigurarea accesului la locuri de munca si educatie nesegregata, precum si la locuinte si servicii medicale reprezinta un element vital pentru integrarea sociala a acestor comunitati.

Foto: Sashko Lazarov, undp.bg

Integrarea celor 10-12 milioane de romi, cifra estimata, care desemneaza o populatie la fel de mare ca cea a Belgiei sau a Greciei, reprezinta responsabilitatea comuna a statelor membre si a institutiilor UE. Un raport separat a evaluat progresele inregistrate in integrare pe parcursul ultimilor doi ani. Participantii la cea de-a doua reuniune europeana la nivel inalt privind romii, care urmeaza sa se desfasoare la Córdoba in zilele de 8 si 9 aprilie vor trece in revista aceste rapoarte.

„Ca Uniune fundamentata pe valori puternice, trebuie sa ne asiguram ca drepturile fundamentale ale romilor sunt respectate. Discriminarea impotriva acestei minoritati etnice nu este acceptabila,” a declarat vicepresedinta Comisiei, Viviane Reding, comisar pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie. „Rezolvarea problemelor lor aduce beneficii societatilor si economiilor noastre. Numai prin actiuni sustinute si coordonate putem schimba in profunzime situatia romilor in intreaga Europa.”

László Andor, comisar UE pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune a subliniat: „Eforturile de integrare a romilor trebuie sa cuprinda intregul ciclu de viata, incepand de la primii ani de gradinita, continuand cu educatie integrata pentru copii, locuri de munca pentru adulti si ingrijirea batranilor. Comunitatile rome reprezinta o parte integranta a luptei noastre impotriva saraciei si a lipsei de locuri de munca.” El a adaugat: „Romii nu au nevoie de o piata separata a fortei de munca, nu au nevoie de scoli care continua segregarea copiilor romi si nu doresc ghetouri renovate pentru romi. Obiectivul nostru este acceptarea romilor in conditii de egalitate, integrarea lor in societate. Fondul Social European reprezinta un instrument puternic de sustinere a acestei abordari transante”.

In comunicarea sa politica, adoptata pe 7 aprilie, Comisia schiteaza un program ambitios pe termen mediu pentru rezolvarea celor mai mari probleme de integrare a romilor, inclusiv:
- mobilizarea fondurilor structurale, inclusiv Fondul Social European – care reprezinta impreuna aproape jumatate din bugetul UE – in sprijinul incluziunii romilor;
- luarea in considerare a problemelor romilor in toate domeniile politice relevante la nivel national si european, de la ocuparea fortei de munca la dezvoltarea urbana si de la sanatatea publica la extinderea UE;
- valorificarea potentialului comunitatilor de romi de a sustine o crestere incluziva ca parte a strategiei Europa 2020.

Cu toate ca situatia multor romi din Europa ramane dificila, s-au inregistrat progrese importante la nivel european si national. In ultimii doi ani, UE si statele membre s-au concentrat asupra intaririi eficientei legislatiei antidiscriminare si a finantarii UE in promovarea incluziunii romilor. Aceasta include lupta impotriva discriminarii, segregarii si violentei rasiste, precum si sustinerea programelor de combatere a cercului vicios format de saracie, marginalizare sociala, rezultatele slabe la invatamant si conditiile proaste de locuit si sanatate.

De exemplu, Comisia a lansat actiuni in justitie impotriva a 24 de state membre pentru a se asigura ca legislatia UE antidiscriminare pe motiv de rasa este corect transpusa in legislatia nationala. Din aceste cazuri, 12 sunt inca in curs, in timp ce celelalte 12 s-au incheiat cu succes. Pentru incurajarea utilizarii eficace a fondurilor structurale de catre statele membre, Comisia realizeaza doua studii care vor identifica proiecte, programe si politici de succes pentru incluziunea romilor – unul dintre ele consacrat fondurilor in general si cel de-al doilea sprijinului primit de romi prin intermediul Fondului Social European.

Comunicarea si raportul privind progresele inregistrate vor fi discutate in cadrul celei de-a doua reuniuni europene la nivel inalt privind romii, organizata impreuna cu presedintia spaniola a UE. Evenimentul reuneste reprezentanti la nivel inalt ai institutiilor UE, statele membre si societatea civila pentru a se trece in revista progresele inregistrate de la prima reuniune la nivel inalt, din 2008.

Romania este reprezentata la Cordoba de Ilie Dinca, presedintele Agentiei Nationale pentru romi, expertul Nicolae Gheorghe si reprezentanta asociatiei Romani CRISS Nicoleta Bitu.

Tema principala a acestui al doilea summit consacrat populatiei rome este "Sprijinirea politicilor in favoarea romilor". Asociatiile acestora, prezente sau nu la Coroba isi afiseaza insa scepticismul. Vremea vorbelor frumoase a trecut, asteptam fapte concrete, par a spune in cor reprezentantii romilor.

In opinia lor, prima intalnire de acest gen, gazduita la Bruxelles acum un an si jumatate a ramas fara efect. Acum zece zile, Parlamentul European a votat de altfel o motiune, care cere Comisiei Europene sa elaboreze o strategie europeana, idee deja discutata in septembrie 2008, dar neaplicata pana azi.

Copiii romi, intre segregare si integrare

Segregarea scolara este inca foarte raspandita in regiune, spune Costel Bercus, director al Fondului pentru Educatia romilor. Conform unui studiu UNICEF, insa, aceasta este o practica des intalnita in estul Europei.

Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a condamnat in ultimii ani Cehia si Ungaria, pentru inscrierea copiilor romi in clase destinate elevilor cu dificultati de invatare.

In ianuarie, instanta europeana a atras atentia Guvernului de la Budapesta in legatura cu un caz in care doi copii romi au fost transferati intr-o clasa pentru cei cu usoare dizabilitati intelectuale.

Copiii romi sunt privati de o educatie de calitate in multe state membre, spune Joszef Berenyi, raportor al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, care adauga ca micutii sunt fie segregati in clase doar pentru romi, fie si mai rau, copiii romi nu pot urma scoala deloc.

In Romania, cifrele oficiale sustin ca numarul copiilor romi scolarizati a crescut mai mult de doua ori in ultimii 20 de ani, insa un studiu realizat in 2008 arata ca aproape 20% dintre romii cu varste cuprinse intre 18 si 29 de ani nu au fost niciodata la scoala, spre deosebire de 1,8 procente la tinerii de alta etnie.

Rovana Plumb: "Problemele cu care se confrunta romii sunt profunde si nu permit o solutionare rapida"

”Trebuie sa se recunoasca faptul ca problemele cu care se confrunta romii din Romania sunt extrem de profunde si nu permit o solutionare rapida si imediata. Uniunea Europeana este si ea asteptata sa contribuie la rezolvare acestora, dar nu putem pur si simplu sa ignoram realitatile dureroase care ne inconjoara si sa ii asteptam pe cei de la nivelul Uniunii sa vina si sa le solutioneze. UE suntem noi toti, si cetatenia europeana nu are categorii de etnie, gen sau de alta natura, dar presupune o calitate fundamentala - solidaritatea”, a subliniat eurodeputata Rovana Plumb, membra a Comisiei pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale a Parlamentului European.

In viziunea deputatei europene, Guvernul de la Bucuresti -aflat in procesul de adoptare a unei noi si controversate legi a educatiei- trebuie sa evalueze si sa includa nu numai prevederi care sa starneasca protestele mediului profesoral si academic, dar si masuri care sa conduca la impunerea unor principii europene precum cel al diversitatii culturale si al dialogului intercultural in spatiul scolar si universitar, precum si continuarea si extinderea actiunilor afirmative pentru romi, atat in invatamantul preuniversitar, cat si in invatamantul superior.

Renate Weber: Tarile care acuza Romania in privinta romilor sunt ipocrite

"Din pacate, schimbarile de la precedentul summit pana astazi nu sunt deloc spectaculoase. Dimpotriva, dorinta cea mare era sa existe la nivelul Uniunii Europene o strategie privind incluziunea romilor. Ea nu s-a produs. Ar fi nedrept sa spunem insa ca intre timp Uniunea Europeana nu a facut cativa pasi in aceasta directie a incluziunii sociale, in sensul in care s-au cheltuit sume mari de bani, mai ales pentru proiecte-pilot, dar toate aceste proiecte-pilot nu compun in final un puzzle care sa aiba un sens si care sa aiba o durata de timp previzibila, cu obiective foarte clare si cu momente in care sa putem evalua progresele facute", declara Weber la RFI.

Parlamentarul european crede ca situatia a cunoscut anumite imbunatatiri in Romania, dar progresele inregistrate sunt insuficiente. Renate Weber declara ca tarile care pun Romania la zid pentru problemele romilor au ele insele mari dificultati in a-i integra.

"Si la nivelul altor state membre ale Uniunii Europene, romii se confrunta cu probleme similare celor din Romania, ba in unele locuri cu atitudine vadit ostila, mult mai vadit ostila decat la noi. Vreau sa spun ca-i si foarte multa ipocrizie in celelalte state. Pentru ca de fapt, statele care arata tot timpul cu degetul catre Romania sunt state care ele insele n-au miscat nici un degetel pentru incluziunea romilor care se afla pe teritoriile lor. Adica e foarte usor sa spui tot timpul "i-ati romii inapoi acasa". Da, dar nu asta este pana la urma solutia. Romanii, indiferent de etnie sunt cetateni ai Uniunii Europene. Solutia este sa gasesti formele prin care poti sa asiguri accesul la educatie, la locuire, la servicii de sanatate, un trai decent, prin accesul pe piata muncii, care sa ofere posibilitatea unui castig egal si decent", conchide euro-parlamentarul.

Surse: Comisia Europeana, RFI, S&D

Linkuri:
- UE si romii
- Cea de-a doua reuniune la nivel inalt privind romii
- Europa 2020
- Comunicat video: Ii cunoastem cu adevarat pe romi?