Agricultorii europeni vor primi pe mai departe subventii. Comisarul european Dacian Ciolos a dat asigurari ca reforma politicilor agrare nu va taia, deocamdata, finantarile directe.

Subventiile europene pentru fermieri sunt mai importante decat oricand, a explicat Comisarul European pentru Agricultura, Dacian Ciolos, invocand efectul crizei globale asupra consumului.

Reforma Politicilor Agricole Comune, anuntata ca una dintre misiunile fundamentale ale mandatului Ciolos si care urmeaza a se incheia in 2013, incepe sub semnul interventionsimului, despre care Ciolos a afirmat, la Bruxelles, la o intalnire cu presa, ca este de preferat, acum, costurilor mult mai mari ce pot sa apara pe termen mediu.

Problema actuala, asa cum a fost ea identificata la nivelul Comisiei, nu sta in nivelul finantarilor europene ci in distributia echitabila catre statele Uniunii, a mai precizat Ciolos.

Viitorul subventiilor, dincolo de asistenta imediata, face parte, insa, din agenda dezbaterii propuse de comisarul european. Persoanele implicate si interesate de ansamblul politicilor comune agricole sunt invitate sa vina cu puncte de vedere, opinii, propuneri si critici la adresa cadrului existent sau a reformelor avansate - pana in luna iunie.

"La mijlocul lunii iulie va fi organizata o conferinta deschisa tuturor actorilor interesati de aceasta problematica, pentru a trage concluziile din dezbateri dar, mai ales, pentru a deschide calea spre obiectivul final: atingerea scopurilor asistentei directe". Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  La munca campului, in BavariaAcestea, a punctat Ciolos, sunt "mentinerea unei stabilitati a veniturilor fermierilor, stimularea acestora de a produce bunuri, altele decat alimente, o mai buna intelegere a mediului si a schimbarilor climatice si sustinerea pastrarii locurilor de munca, in special in zonele rurale dificile".

Observatorii cred ca exista, deja, cateva directii clare spre care se indreapta reforma: cele 27 de state vor fi invitate sa-si suplimenteze co-finantarea iar subventiile vor fi prioritar orientate catre Europa Centrala si de Rasarit. Parerile sunt, inca, impartite.

Articol complet la Deutsche Welle