Lupta impotriva saraciei este una dintre prioritatile planului economic pe zece ani prezentat de Comisia Europeana in martie - UE2020. Strategia defineste cinci tinte la nivel european, pe care tarile membre vor trebui sa le transpuna in tinte nationale.

Romania, una dintre cele mai sarace tari din Europa, nu a rezolvat problema reducerii ratei de saracie in cei 20 de ani de tranzitie spre o economie de piata, fapt care transforma orice angajament pentru obiectivele UE2020 intr-o tinta nerealista.

Majoritatea romanilor asociaza ultimele doua decenii cu un proces continuu de saracire si de deteriorare a standardelor de viata, confrom Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii, citat de ziarul Financiarul.

Incepand cu o rata oficiala de 7% la inceputul anilor '90, numarul de oameni saraci s-a triplat pana in 2008, cand a inceputa criza economica.

Totusi, aceasta evolutie a fost neregulata. In 2007 erau aproximativ 2.1 milioane de saraci, conform staticilor oficiale. Un an mai tarziu, numarul a scazut cu un milion, in principal datorita emigrarii. Cercetarea identifica mai multe cauze pentru aceasta saracie: rata somajului, rate de schimb nefavorabile pentru valuta si transferurile de bani efectuate de romanii din strainatate si dobanzi deficitare in sectorul bancar.

Rata somajului este in crestere, Fondul Monetar International estimand o rata de 10 procente pana la sfarsitul anului acesta. Prin comparatie, in 2007 rata era la 6,7%, 4,1% in 2008 si 4,4% in 2009.

In absenta unor politici guvernamentale pentru crearea de noi locuri de munca, timpul mediu pe care oamenii il petrec in somaj a crescut la peste doi ani.

La nivel politic, lipsa unor masuri de combatere a saraciei este izbitoare. Programe de asistenta sociala la scara mare nu pot fi implementate, datorita lipsei fondurilor necesare si constrangerilo impuse de FMI.

Programele publice de investitii in sectoare ca cel al infrastructurii, care ar putea aduce un impuls pe piata muncii, au esuat si nivelul de utilizare a fondurilor UE ramane sub asteptari.

In acest context, efectul oricaror schimbari pe care guvernul le poate face in privinta scaderii ratei saraciei in urmatorii zece ani va fi, in cel mai bun caz, limitat.

"Reducerea saraciei nu a figurat niciodata in strategiile guvernamentale din Romania ultimelor doua decenii. Nu exista programe clare, distincte, care sa aiba acest obiectiv, iar consecinta este aceea ca asistam la degradarea grava a fortei de munca si a capacitatii oamenilor de a se integra in intregul proces social”, a apreciat, pentru „Financiarul”, prof. dr. Catalin Zamfir, directorul Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii.

Mara Serbanescu

- Financiarul: Reducerea drastica a saraciei pana in 2010, un obiectiv imposibil
- EurActiv.com: Romania says poverty reduction is ‘impossible target’
- EurActiv.ro: Studiu UE - 76% din romani nu isi permit o saptamana de vacanta, 19% nu-si permit o masa cu carne