Presedintele Traian Basescu sustine ca pentru Romania va fi extrem de dificil sa atinga niste tinte care sa fie cat mai apropiate de ceea ce propune Comisia Europeana. Un exemplu este obiectivul privind alocarea unui procent de 3% din produsul intern brut pentru cercetare, inovare.

"Este un obiectiv pe care nu putem sa-l atingem, cred eu, si va trebui sa ne stabilim ce nivel putem atinge in discutiile din 3 mai, pentru ca 3% pentru cercetare si inovare trebuie distribuiti dupa cum urmeaza: 1% contributia bugetului de stat si 2% din resurse private. Un alt aspect care trebuie vizat atunci cand discutam de alocarea de 3% pentru cercetare si inovare este: „bine, bine, gasim resursa de 3%, dar ce infrastructura de cercetare avem?", a declarat Basescu in cadrul conferintei „Privind catre viitor: Romania si strategia Europa 2020".

Acesta este sceptic in ceea ce priveste faptul ca cercetarea din Romania este capabila sa se concentreze pe obiective majore si sa aiba rezultate in timp util in cazul in care s-ar aloca 3% din PIB. "Este o alta intrebare careia trebuie sa ii raspundem pana pe data de 29 aprilie. Sigur, nu voi face consideratii asupra raspunsului la intrebare daca suntem capabili sa utilizam eficient 3% din produsul intern brut pentru cercetare, pentru ca nu as vrea sa dau titluri de prima pagina pentru maine, dar sunt convins ca si dumneavoastra, cei mai multi stiti care este raspunsul la intrebare", a precizat seful statului.

Presedintele a mai spus ca Romania a demarat procesul de translatare la nivel national a valorilor de referinta stabilite prin Strategia Europa 2020, urmand ca pe 3 mai delegatia Romaniei sa negocieze cu CE obiectivele nationale rezultate din obiectivele la nivel european.

"In ceea ce priveste stabilirea tintelor nationale, dupa cum bine stiti, Consiliul European a adoptat trei din cele cinci tinte propuse de Comisia Europeana, obiective care vor trebui atinse pana in anul 2020. Si as enumera cele trei obiective deja aprobate din cinci. Unul, si mi se pare cel mai important, cresterea ratei de ocupare a populatiei cuprinsa intre 20-64 de ani pana la 75%. Un alt obiectiv adoptat deja este alocarea pentru investitii in cercetare, dezvoltare si inovare a minimum 3% din produsul intern brut. Priviti la diferenta pe care o avem acum 0,5 la 3. Implementarea obiectivelor 20/20/20 in ceea ce priveste schimbarile climatice. Asupra celorlalte doua tinte - reducerea ratei de parasire timpurie a scolii sub 10%, cresterea ponderii tinerilor cu varste intre 30-34 de ani absolventi ai unei forme de invatamant superior la cel putin 40%, precum si reducerea nivelului de saracie in Uniunea Europena cu minimum 25% pana in 2020, Consiliul inca nu a convenit intr-o forma definitiva si convenabila", a spus Basescu.

">

Acesta a mai spus ca Romania pledeaza pentru accelerarea proceselor de recuperare a decalajelor dintre statele vechi si cele noi ale UE, intrebandu-se daca sunt suficiente fondurile de coeziune pentru ca decalajele dintre statele Uniunii sa se reduca. Basescu crede ca nu este posibila cresterea competitivitatii la nivelul Uniunii Europene daca se mentin in continuare dezechilibre majore intre nord si sud, intre est si vest.

Presedintele considera ca cea mai buna solutie de a face fata procesului de globalizare este a fi membru al UE. Pe de alta parte, sustine ca este nevoie de redefinirea Europei sociale pentru ca Europa sa fie competitiva pe plan mondial.

"Am o convingere care nu-mi poate fi zdruncinata: nu exista solutie mai buna decat sa fii membru al UE pentru a face fata efectelor procesului de globalizare. Nu exista o solutie mai buna. Dar nu putem lua solutiile existente fara sa ne punem intrebari daca nu cumva in viitor ar trebui sa ne adaptam solutiile. Sa iesim din ceea ce politicienii nu au curaj sa spuna populatiilor pe care le reprezinta - Oameni buni, Europa sociala trebuie inteleasa putin si altfel. Poate sa pun un accent mai mare pe a-ti crea locuri de munca decat pe a-ti asigura protectie sociala». Poate ca undeva, niste repere interne ale Uniunii vor trebui schimbate", a mai spus seful statului.

Claudia Pirvoiu