Sprijinirea redresarii economice si investitiile in tineretul Europei si in infrastructurile de maine reprezinta prioritatile proiectului de buget 2011 adoptat de Comisie pe 27 aprilie 2010. Dintr-un total de 142,6 miliarde euro, aproximativ 64,4 miliarde euro sunt destinate actiunilor din domeniul redresarii economice (+3,4% fata de 2010). In plus, fondurile consacrate initiativelor emblematice ale strategiei UE 2020 (pentru crestere) reprezinta aproximativ 57,9 miliarde euro (aproximativ 40% din buget).

„Proiectul de buget are ambitia de a continua, in colaborare cu statele membre ale UE, promovarea redresarii economice, in special in favoarea populatiilor celor mai vulnerabile, in perioada actuala, ulterioara crizei, in paralel cu reflectarea, la nivel bugetar, a noii abordari globale a UE in materie de creare de locuri de munca si crestere economica,” a declarat Janusz Lewandowski, comisarul UE pentru programare financiara si buget.

„Proiectul de buget adoptat astazi stimuleaza Europa si pe cetatenii acesteia sa dezvolte o economie a viitorului, ai carei piloni sunt cercetarea si dezvoltarea, precum si cresterea durabila si incluziunea sociala. Acest proiect de buget este menit sa pregateasca mai bine tineretul european pentru viitor, sa incite intreprinderile mici si mijlocii sa utilizeze pe deplin fondurile UE pentru a putea iesi din criza”.

64,4 miliarde euro: un buget pentru crestere economica durabila

In prezent, fondurile structurale si Fondul de coeziune sunt intr-o faza de implementare activa pe teren. Cu toate ca angajamentele pentru proiecte noi cresc cu 3,2%, creditele de plata pentru proiectele in curs cresc cu 16,9%, depasind valoarea de 42,5 miliarde euro. Se asteapta ca aceasta crestere a platilor sa contribuie in termeni reali la stimularea necesara a economiilor nationale, promovand, in acelasi timp, ajustarea structurala necesara trecerii la modelul de crestere economica durabila definit de UE in Strategia pentru crestere si locuri de munca, adoptata recent.

Executarea Planului european de redresare economica va contribui cu peste 1 miliard euro la finantarea implementarii a proiectelor energetice convenite in 2009 si care debuteaza in 2010 in domeniul captarii si al stocarii carbonului, energiei eoliene offshore si infrastructurii energetice.

In mod similar, suma de aproximativ 500 de milioane euro va finanta proiectele IT convenite privind banda larga in zonele rurale.

In timp ce finantarile pentru cheltuielile de piata, ajutoarele directe din cadrul politicii agricole comune (PAC) si dezvoltarea rurala vor ramane stabile, finantarile destinate protectiei mediului prin intermediul programului Life+ vor creste cu +8,7%, atingand valoarea de 333 de milioane euro.

Proiectul de buget 2011 prevede, de asemenea, cresterea investitiilor consacrate cercetarii, dezvoltarii si inovarii, infrastructurii si capitalului uman. Suma alocata celui de al 7-lea program-cadru pentru cercetare si dezvoltare tehnologica va creste cu 13,8%, atingand 8,6 miliarde euro; nu s-a investit niciodata atat de mult in acest program. Doar cercetarea si dezvoltarea nu pot impulsiona redresarea economica: retelele transeuropene de transport si energie vor beneficia de 1,3 miliarde euro (o crestere de 16,8%), in timp ce Programul pentru competitivitate si inovare (PCI) va primi cu 4,4% mai multe fonduri in comparatie cu 2010 (549 de milioane euro).

Mai multi bani pentru tineri

„Peste 20% din tinerii din Europa sunt someri”, a declarat Janus Lewandowski. Acest lucru este de neconceput. Bugetul UE trebuie sa ii ajute pe tineri sa se pregateasca pentru cariera profesionala, prin intermediul educatiei sau al schimburilor.”

In acest scop, finantarea programului Invatare de-a lungul vietii va creste cu 2,6% (1,1 miliarde euro), punand astfel la dispozitia studentilor peste 200 000 de burse Erasmus. De asemenea, 120 000 de participanti vor primi finantare prin intermediul programului Tineretul in actiune, care aloca 127 milioane euro (+1,6%) pentru sprijinirea recrutarii tinerilor prin intermediul unor activitati de invatare non-formala.

Finantarea alocata programelor din domeniul libertate, securitate si justitie va creste cu 12,8%; aceasta rubrica inregistreaza cea mai mare crestere in proiectul de buget 2011. Contributiile substantiale destinate sectoarelor „garantarea si protejarea libertatilor” (+24,4%) si „gestionarea fluxurilor de migratie” (+18,5%) reflecta importanta acordata implementarii planului de actiune al UE in materie de cetatenie, justitie, securitate, azil si imigratie pe urmatorii cinci ani, pe care Comisia l-a adoptat recent.

UE ca actor mondial

Mentinerea nivelului de finantare pentru UE ca actor mondial (+5,6%) este confirmata prin trei propuneri principale:
a) consolidarea angajamentului luat de UE la Conferinta ONU din toamna anului trecut privind Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (65 de milioane euro);
b) consolidarea sprijinului acordat de UE tarilor in curs de dezvoltare in vederea combaterii schimbarilor climatice (65 de milioane euro);
c) alocarea unei sume destinate incurajarii dezvoltarii economice si sociale a comunitatii turco-cipriote (25 de milioane euro).

Cheltuieli administrative

Cheltuielile administrative aferente tuturor institutiilor UE se vor ridica la 8,3 miliarde euro, reprezentand 5,9% din buget. Comisia va continua sa isi respecte angajamentul de a nu majora efectivul de personal si de a redistribui personalul in intern pentru a raspunde noilor provocari si sarcini.

Ce urmeaza?

„Acesta este primul buget elaborat in conformitate cu Tratatul de la Lisabona”, a explicat Lewandowski. Principalele doua diferente sunt urmatoarele: in primul rand, intreaga procedura este mult mai rapida decat pana in prezent, avand in vedere ca acum exista o singura lectura in Parlamentul European, fata de doua in trecut. In al doilea rand, Consiliul si Parlamentul detin, pentru prima oara, competente egale in ceea ce priveste adoptarea bugetului. Aceasta presupune, mai mult ca oricand, consolidarea cooperarii dintre cele trei institutii ale UE implicate in acest proces.”

Consiliul isi va face publica pozitia cu privire la proiectul de buget in iunie, iar Parlamentul European, in octombrie. In cazul unui dezacord intre cele doua institutii, Comisia Europeana va initia o procedura de conciliere de 21 de zile, asumandu-si rolul de mediator impartial. Se asteapta ca Parlamentul sa adopte bugetul final 2011 in luna noiembrie.

Sursa: CE