Nu vreau o patrie a tuturor europenilor a declarat presedintele ceh intr-o cuvantare eurosceptica. Discursul a fost tinut la Berlin, la Universitatea Humboldt. Euroscepticul Václav Klaus nu si-a ascuns niciodata parerile.

Foto: gdb.rferl.org

Deja din titlul cuvintarii, rostita in limba germana, se desprinde directia de bataie a presedintelui ceh: „Critica formei actuale a integrarii europene” („Kritik der heutigen Form der europäischen Integration”). Cuvintarea face parte dintr-un ciclu de conferinte, initiat in urma cu 10 ani de fostul ministru german de externe, Joschka Fischer.

Asistenta care a fost prezenta la conferinta lui Klaus nu a aflat noutati, ci a reintilnit pe un politician reticent la tot ce nu este in concordanta cu propriile sale pareri eurosceptice, tributare unui neo-liberalism economic virulent amalgamat cu un soi de conservatorism de tip vechi.

Descriindu-se ca „ceh, praghez si central-european”, Klaus a criticat cu asprime ceea ce a numit el, „centralismul Bruxelles-ului”, a atacat multiculturalismul si Uniunea Europeana care, chipurile, nu tine cont de particularitatile istorice ale diferitelor tari membre.

Presedintele intreba retoric daca Tratatul de la Lisabona, pe care l-a semnat abia dupa multe ezitari, va aduce Europei mai multa democratie si prosperitate. Tot el a dat raspunsul: „Nu!” 

Dupa Klaus, Tratatul nu este altceva decit un „inlocuitor de constitutie”, folosit la Bruxelles ca instrument de intimidare de catre o echipa supranationala.

Evitind sa spuna ceva despre criza din Grecia, Václav Klaus s-a referit doar la faptul ca in UE nu se vorbeste despre costurile procesului de unificare europeana.

„Dupa deceniile lui Ronald Reagan si Margaret Thatcher, si dupa prabusirea comunismului, domina iarasi social-democratismul cu mentalitatea statului de aprovizionare, cu impozite mari, cu opresiunea si deformarea pietii.”

Klaus vrea o alta Europa, bazata pe relatii rationale si de prietenie, formata din state suverane si egale.

„Nu vreau o patrie organizata de sus. Sper ca se poate rosti acest termen in Germania: patrie. Deci, [nu vreau] o patrie a tuturor europenilor.”

In opinia lui Klaus a sosit vremea reflectarii asupra Europei, mai ales dupa esecurile plebiscitare inregistrate in mai multe tari care au respins incercarile de introducere a unei constitutii comune.

In locul Europei unificate, Václav Klaus ar vrea altceva, precum a spus el in cuvintarea tinuta la Universitatea Humboldt din Berlin:

„Doresc o consolidare a civismului. El constituie principiul de baza al comunitatilor umane care faciliteaza o existenta in libertate. Prin asta Europa s-a deosebit, pina acum, cel mai mult de restul lumii.” 

Sursa: RFI