Fundatia "Alaturi de Voi" din Iasi deruleaza un proiect cu fonduri europene in valoare de aproape un milion de euro pentru a ajuta tinerii cu dizabilitati sa se integreze pe piata muncii. Reprezentantii fundatiei spun ca Ministerul Muncii a intarziat in mod repetat decontarea cheltuielilor, astfel ca le-a fost imposibil sa mai efectueze achizitii si sa plateasca salarii: "Situatia cea mai grava este la cei 29 de tineri - persoane cu handicap, inclusiv HIV/SIDA, majoritatea provenind din centre de plasament care se sustin singuri, fara suportul familiei si care acum au devenit o reala problema sociala. Asistam neputiinciosi cum, dupa ce i-am invatat ce inseamna sa fii independent primesc si lectia ce insemna sa fii la mila unora care te ignora."

Proiectul  „Primul pas spre o viata independenta” este finantat cu peste 3,8 milioane de lei prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU).

"Asteptam de peste 70 de zile decontul aferent transei a patra de fonduri. Toate deconturile au intarziat, pana acum", a declarat pentru EurActiv.ro/HotNews.ro Angela Achitei, presedintele Fundatiei. Prin urmare, a explicat aceasta, nici in luna aprilie nu au fost platite salariile tinerilor cu dizabilitati angajati prin acest proiect dupa ce o situatie similara a avut loc in luna martie.

Pe de alta parte, din cauza intarzierilor in procedurile de rambursare a TVA, Fundatia nu a putut demara achizitiile prin proiect, spre exemplu computere necesare instruirii celor vizati.

"Pana acum, am asteptat publicarea procedurilor de decontare a TVA. Pana la urma, procedurile au fost publicate insa mai trebuie semnat un act aditional care sa includa aceste norme recente. Asteptam sa primim actul aditional semnat", a mai explicat

Foto: Angela Achitei

TVA-ul pe care Fundatia ar trebui sa-l recupereze in urma efectuarii cheltuielilor este de circa 25.000 de euro. "Este o suma importanta. Nu putem demara achizitiile fara acesti bani. Este vorba, spre exemplu, despre computere necesare in activitatea de instruire a tinerilor", a mai spus Presedintele Fundatiei "Alaturi de voi".

Acum procedurile exista insa trebuie semnat un act aditional la contractul de finantare, pentru a le putea pune in aplicare. Angela Achitei spune ca Fundatia asteapta sa primeasca semnatura de la Minister pe acest document.

In luna martie, Fundatia Alaturi de Voi a transmis un mesaj public si a organizat un protest, la Iasi, impotriva blocajului de la Autoritatea de Management a Programului. La protest au participat 11 ONG-uri (vezi mai multe detalii aici )
La acel moment, era vorba despre decontul aferent transei a treia de cheltuieli transmisa Autoritatii de Managament, care intarziase deja peste 100 de zile.

"Am incercat pe toate caile sa atragem atentia asupra situatiei, ne-am adresat ierarhic functionarilor AMPOSDRU, in masura in care am reusit sa ii gasim, am facut asta telefonic si direct la Bucuresti, am inaintat memorii parlamentarilor, europarlamentarilor, presedintelui Camerei Deputatilor, ministrului muncii, dar degeaba.... Am angajat tineri cu dizabilitati in unitatea protejata autorizata Util Deco. Nu am putut mai putut plati salariile pentru cei  73 de angajati. Situatia cea mai grava este la cei 29 de tineri - persoane  cu handicap, inclusiv HIV/SIDA, majoritatea provenind din centre de plasament care se sustin singuri, fara suportul familiei si care acum au devenit o reala problema sociala. Asistam neputiinciosi cum, dupa ce i-am invatat ce inseamna sa fii independent primesc si lectia ce insemna sa fii la mila unora care te ignora", se arata in mesajul transmis public de Fundatie, in luna martie.

Potrivit Angelei Achitei, Ministerul Muncii a eliberat transa de fonduri chiar in ziua organizarii protestelor, adica 17 martie. Cu toate acestea, problemele de fond nu s-au rezolvat inca, dat fiind faptul ca, o luna si jumatate mai tarziu, Fundatia se gaseste intr-o situatie similara.

 Detalii despre proiect:

  • „Primul pas spre o viata independenta” este un proiect strategic cu durata de 3 ani care va fi implementat atat in judetele Iasi, Constanta si Mures cat si la nivel national / transnational. Valoarea totala a proiectului este de 3,883,816 lei din care: 3,145,775 lei – Fondul Social European (82,65%); 660,365 lei – cofinantare nationala (17,35%) si 77,676 lei -  ADV Romania (2%).
  • In judetele Iasi, Constanta si Mures, un numar de 312 tineri (80 infectati HIV/SIDA, 15 tineri care au parasit sistemul institutionalizat de protectie al copilului, 217 tineri care provin din medii sociale sarace, inclusiv tineri sanatosi – frati, surori ai tinerilor infectati HIV) vor beneficia in mod direct de proiect.

Tablou realizat de tinerii angajati prin proiect

  • Tinerii vor fi formati si specializati in domenii precum: legatorie manuala, utilizare T.I.C., pictura, arta mestesugareasca, croitorie si confectionare lumanari decorative. Prin consiliere si mediere pe piata muncii vor fi sprijiniti sa se angajeze pe piata libera a muncii si in cadrul celor 3 unitati protejate ale fundatiei.
  • Un alt grup vizat sunt specialistii din domeniul economiei sociale, angajati ai institutiilor publice, ONG-uri sau firme, care vor avea posibilitatea prin proiect sa beneficieze de
  • formare in domeniu si sa cunoasca modele de buna practica prin schimburi de experienta in tara si in strainatate in vederea dezvoltarii de ateliere protejate/ateliere de terapie ocupationala/unitati protejate in institutiile pe care le reprezinta. Cei 335 de specialisti beneficiari ai proiectului vor fi promotori ai conceptului de economie sociala si vor juca un rol activ in incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati si a altor grupuri dezavantajate.
  • Proiectul are si o componenta de mediatizare a unitatilor protejate existente in Romania, care va consta in realizarea unui portal web de prezentare a acestora; materiale de promovare sub forma de catalog care va fi trimis la peste 1000 de companii din tara, respectiv va putea fi accesat si on-line. De asemenea, se va realiza primul Targ National al Unitatilor Protejate care va facilita participarea a peste 200 de persoane atat din sectorul economiei sociale, cat si din sectorul business. Acesta va avea rolul de a facilita contextul pentru schimb de experienta, dezvoltare de parteneriate, replicare de modele de buna practica si sensibilizarea sectorului de afaceri privind problema incluziunii sociale a grupurilor dezavantajate sau vulnerabile.
  • Mai multe detalii despre Fundatie: www.alaturidevoi.ro

Ioana Morovan