In fiecare an, in a doua zi de sambata a lunii mai, se sarbatoreste Ziua Internationala FairTrade, anul acesta aniversarea fiind pe 8 mai. 8 MAI 2010. In Romania, Asociatia CRIES - Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare se alatura miilor de organizatii care sprijina la nivel global sarbatorirea Zilei Internationale FairTrade.

In vederea informarii cetatenilor cu privire la importanta unui consum responsabil si a dezvoltarii unor mecanisme etice in domeniul economic, Asociatia CRIES va desfasura, la Timisoara, o serie de evenimente locale, care cuprind:
-  desfasurarea unei campanii on-line de informare cu privire la miscarea Fair Trade;
-  lansarea primului portal din Romania dedicat comertului echitabil: www.comert-echitabil-romania.ro
-  organizarea workshop-ului Comertul echitabil in studiile de dezvoltare, in colaborare cu Catedra de Politologie din cadrul Facultatii de Stiinte Politice, Filosofie si Stiinte ale Comunicari, Universitatea de Vest.

Sustinatorii comertului echitabil considera comertul un instrument fundamental pentru reducerea saraciei si pentru o dezvoltare sustenabila, in conditiile asumarii unor valori sociale in practica economica.

Incepand cu anii 60, in tarile occidentale s-a dezvoltat miscarea de comert echitabil sau FairTrade. Conceputa ca un demers alternativ de combatere a  saraciei si nedreptatii sociale globale, miscarea Fair Trade se preocupa in principal de asigurarea accesului pe piata globala a micilor producatori din tarile Lumii a Treia, in conditiile unor practici care sa asigure un pret corect produselor acestora. De-a lungul timpului miscarea FairTrade a adoptat mai multe criterii in privinta comertului echitabil international.

In prezent sunt mai multe categorii de standarde, care vizeaza selectia producatorilor dezavantajati in context global. Una dintre categorii vizeaza micii producatori, care lucreaza impreuna in cooperative sau alte forme de organizare democratica. O alta categorie se refera la standarde pentru muncitori, carora angajatorii trebuie sa le plateasca salarii decente, sa le garanteze dreptul de a se inscrie in sindicate profesionale, sa le asigure standarde de sanatate si siguranta si sa le ofere un adapost adecvat, cand este cazul. In privinta pretului, functioneaza un standard comercial care stabileste un pret minimal oferit producatorilor, care sa acopere costul de productie, dar si sa permita dezvoltarea investitiei acestor actori economici dezavantajati.

Comertul poate fi un instrument fundamental pentru reducerea saraciei si atingerea unui target important, acela al dezvoltarii sustenabile. Prin intermediul fair trade, producatorii detin un control mai mare asupra muncii si a vietii acestora. Cetatenii, de la micii producatori pana la consumatorii informati si institutiile de-a lungul intregului glob, sprijina productia responsabila, practicile comerciale si consumul de produse fair trade.

Ziua Mondiala a Fair Trade este o initiativa a Organizatiei Mondiale a Fair Trade si se bucura de sprijinul a mii de cetateni, producatori si consumatori, organizatii de fair trade, miscari sociale si medioambientale, autoritati locale, guverne nationale si institutii multilaterale de pe intregul Glob.

Organizatia Mondiala a Fair Trade reprezinta o retea globala de Organizatii de Fair Trade, ingloband peste 350 de parteneri din peste 70 de tari, atat din Africa, Asia, America Latina precum si din Europa, America de Nord si arhipeleagul Pacificului.

Asociatia CRIES promoveaza in Romania principiile comertului echitabil, sustinand aplicarea unor crietrii etice si solidare pentru sustinerea micilor producatori autohtoni. In acest sens, CRIES a initiat la Timisoara primul parteneriat solidar ASAT (Asociatia pentru Sustinrea Agriculturii Taranesti), de
promovare a unui consum responsabil de produse locale.

Linkuri:
- www.wftday.info
- www.wfto.com
- www.cries.ro
- www.worldfairtradeday10.org
- Saptamana Fair Trade Iasi
- Cluj: Degustare de cafea bio si fair trade