Catalina Groza, director in cadrul Ministerului Economiei, citata intr-un comunicat de presa al Departamentului de Afaceri Europene, a declarat vineri ca Romania poate depasi obiectivul de 20% in ceea ce priveste ponderea energiei obtinute din resurse regenerabile in consumul final brut de energie pentru anul 2020 si ca poate atinge un nivel de 24%, bazandu-se pe valorificarea a doua treimi din potentialul national de producere a energiei din surse regenerabile. Comunicatul survine dezbaterii desfasurata vineri - "Tinte nationale pentru Strategia Europa 2020: Obiectivele pentru schimbari climatice si energie (20/20/20).

Comunicatul DAE mai mentioneaza ca Ion Stochita, manager public in cadrul Ministerului Mediului si Padurilor, a subliniat ca Romania, depunand o serie de eforturi considerabile, se poate angaja ca va respecta tinta privind reducerea cu 20% fata de nivelul anului 1990 a emisiilor de gaze cu efect de sera, deja asumata de Romania la Consiliul European din decembrie 2008 in cadrul Pachetului Energie – schimbari climatice. El a precizat insa ca un eventual obiectiv de 30% - propus de Comisia Europeana ca varianta in cadrul proiectului de strategie Europa 2020 - nu poate fi asumat de tara noastra. Comunicatul DAE mai mentioneaza ca Ion Stochita, manager public in cadrul Ministerului Mediului si Padurilor, a subliniat ca Romania, depunand o serie de eforturi considerabile, se poate angaja ca va respecta tinta privind reducerea cu 20% fata de nivelul anului 1990 a emisiilor de gaze cu efect de sera, deja asumata de Romania la Consiliul European din decembrie 2008 in cadrul Pachetului Energie – schimbari climatice. El a precizat insa ca un eventual obiectiv de 30% - propus de Comisia Europeana ca varianta in cadrul proiectului de strategie Europa 2020 - nu poate fi asumat de tara noastra.

In ceea ce priveste obiectivul referitor la cresterea cu 20% a eficientei energetice, reprezentanta MECMA a precizat ca Romania opteaza pentru o tinta privind scaderea consumului de energie primara, deoarece acesta include si sectoare unde tara noastra are potential de economisire. Potrivit Catalinei Groza, Romania isi poate asuma o tinta de reducere cu 20% a consumului de energie, luand in considerare efectele actualei crize economice, impactul aplicarii legislatiei de mediu - in primul rand a celei privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon si a legislatiei in materie de eficienta energetica - ajustarea economica si schimbarile structurii mixului energetic - se mai spune in comunicatul de presa citat.

Evenimentul desfasurat vineri a marcat incheierea unei etape a procesului Europa 2020, respectiv transpunerea preliminara la nivel national a obiectivelor strategiei, in contextul in care, la nivel european, are loc un amplu proces de consultare pe aceasta tema intre Comisia Europeana si statele membre.

Masa rotunda este prima dintr-o serie de patru, celelalte urmand sa aiba loc in perioada 26-28 mai 2010 si avand rolul de a identifica punctele de vedere ale tuturor partilor interesate, respectiv reprezentanti ai structurilor guvernamentale, partenerilor sociali, mediului academic si societatii civile. Dezbaterile viitoare vor oferi prilejul unor schimburi de opinii si argumente pe marginea propunerilor de tinte nationale aferente celorlalte obiective fixate de Strategia Europa 2020, respectiv educatie, ocupare a fortei de munca si incluziune sociala si investitii in cercetare si dezvoltare.

Documentul „Europa 2020 – O strategie europeana pentru o crestere inteligenta, ecologica si favorabila incluziunii” propune o imagine de ansamblu a economiei sociale de piata a Europei in urmatorul deceniu, menita sa conduca la iesirea din  criza economica si financiara si la transformarea Uniunii intr-o economie inteligenta, durabila si favorabila incluziunii, cu niveluri ridicate de ocupare a fortei de munca, de productivitate si de coeziune sociala.

Cadrul general al strategiei a fost adoptat de catre sefii de stat si/sau guvern la Consiliul European din 25-26 martie 2010, urmand ca celelalte elemente ale acesteia sa fie definitivate in cadrul formatiunilor de lucru ale UE si adoptate la Consiliul European din 17 iunie a.c.