Potrivit unui sondaj recent de opinie, 79,2% dintre cei intervievati sint de parere ca Romania se indreapta intr-o directie gresita. Din cu totul alte motive, oficialitatile sint de aceeasi parere.

Sondajul a fost realizat intre 13 si 20 mai, intr-o saptamina marcata de nelinisti socialesi de manifestatii de protest. Opiniile sint necrutatoare: dintre cei intervievati, 61% au opinii negative fata PDL, 56,5% fata PSD, 46,8% fata de PNL samd.

Procentul masiv de aproape patru cincimi de opinii negative este legat insa mai ales de inrautatirea generala a situatiei economice: 65% dintre cei chestionati s-au plins ca o duc mai rau decit anul trecut, 29% au declarat ca au aceeasi situatie si doar 5% au spus ca situatia lor materiala s-a imbunatatit.

Sondajul, realizat de catre Grupul de Studii Sociale 2000, a fost comandat de PNL si a cuprins exclusiv populatia muncipiului Bucuresti. Putem presupune insa ca un sondaj national ar fi confirmat macar proportiile mari legate de tendinte si asteptari. Merge asadar Romania intr-o directie gresita?

Surprinzator, la prima vedere, este ca oficialii cu raspunderi inalte au exact aceeasi opinie.Romania merge intr-o directie gresita au declarat guvernatorul Bancii Nationale, presedintele Republicii si Ministrul de finante, referindu-se insa la ceva destul de diferit.

 

In Romania veniturile la Buget se plaseaza la nivelul a 30 - 31% din PIB, iar cheltuielile publice (salarii plus protectie sociala) ating cu regularitate 40 - 41 % din PIB, ceea ce inseamna ca restul va trebui acoperit din imprumuturi. Or, cita vreme economia nu da semne de redresare, perspectiva unei noi indatorari este tot mai apropiata.

Dar ingrijoarea este legata mai ales de dinamica faptelor, astfel spus, de directia catre care se indreapta Romania. Comparatia mereu mai imperioasa cu societatile occidentale a provocat cresterea treptata a cheltuielilor cu securitatea sociala. Romania a trait in anii din urma cu visul statului providenta, asa cum l-a perceput ea in tarile bogate ale Uniunii Europene.

Chiar daca in anul 2007, anul unor evolutii critice, cit priveste cresterea cheltuielilor sociale, Guvernul a alocat in Buget doar 10% din PIB, tendinta este ingrijoratoare. Sindicatele si partidele de stinga repeta fara incetare faptul ca Romania ar trebui sa atinga nivelul statelor din UE, care se afla intre 20 si 25% din PIB.

Asadar in ciuda evolutiilor economice nefavorabile, tendinta cresterii cheltuielor sociale tinde sa se pastreze. Atita doar ca ansamblul prestatiilor sociale se mareste mult mai repede decit avutia nationala.

In plus, Romania cunoaste o tendinta demografica negativa, care creeaza o mare presiune asupra sistemului de pensii. Potrivit statisticii oficiale, la 31 decembrie 2009 existau 5.514.200 de pensionari si 4.376.700 de salariati. Or, acest lucru inseamna ca 1,26 de pensonari sint sustinuti de un salariat. Iar raportul acesta se mareste pe zi ce trece.

Un raport elaborat de Ministerul Muncii arata fara dubiu care este directia evolutiilor demografice: „Incepind din anul 1990, populatia totala a scazut an de an, intr-un ritm mediu anual de 0,2%. Cea mai accentuata scadere s-a inregistrat in perioada 1992 – 2002, cind populatia a scazut cu 1,1 mil. locuitori. Valorile negative ale sporului natural, combinat cu cele ale soldului migratiei externe, au facut ca populatia sa se diminueze in perioada 2002 – 2007 cu 268 mii persoane. Datele arata o scadere cu 8,3 puncte procentuale a tinerilor in perioada 1990 – 2007 (23,7% in 1990, respectiv 15,4% in 2007), precum si o crestere cu 4,6 puncte procentuale (10,3 in 1990, respectiv 14,9 in 2007) a populatiei virstnice de 65 ani si peste."

Asadar scepticismul oficial se bazeaza pe date certe, care nu pot fi combatute prin declaratii politice. Populatia Romaniei imbatrineste; o parte a populatiei active, oricum tot mai reduse, migreaza constant in tarile bogate; in acelasi timp presiunea pentru sporirea chletuielilor sociale se mentine constanta. Concluzia este ca Romania merge vertiginos intr-o directie gresita si ca sensurile trebuie sa fie inversate.

Sursa: Deutsche Welle