Parlamentul maghiar, dominat dupa alegerile din aprilie de partidul de centru-dreapta Fidesz, a aprobat pe 26 mai o lege care usureaza obtinerea cetateniei pentru etnicii maghiari care traiesc in alte tari. Reactia Slovaciei a fost una furioasa in timp ce autoritatile din Romania inca nu au reactionat.

Legea a fost aprobata in parlamentul de la Budapesta aproape in unanimitate, cu 344 de voturi pentru, trei impotriva si cinci abtineri, iar votul a fost urmat de aplauze indelungi.

Aproape simultan, in Slovacia s-a votat un amendament la propria lege a cetateniei, care retrage cetatenia slovaca oricui face cerere pentru a o obtine pe cea maghiara.

In partea de sud a Slovaciei traiesc in jur de 500.000 de etnici maghiari, aproximativ o zecime din poputatia de 5,4 milioane a tarii.

Premierul slovac Robert Fico a numit mutarea Ungariei o "amenintare la adresa securitatii", potrivit BBC. El a spus in parlamentul de la Bratislava ca Ungaria incearca sa revizuiasca istoria si a acuzat partea maghiara de ignoranta crasa in privinta tratatului bilateral de prietenie.

In afara de cazul maghiar, cetatenia dubla este in general permisa in Slovacia. Partidul etniei maghiare (SMK) din Slovacia a salutat adoptarea Actului Cetateniei de catre parlamentul maghiar. "SMK considera ca isteria provocata in cabinetul slovac de adoptarea actului este nepotrivita si exagerata," arata un comunicat al partidului.

Potrivit TVR, presedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania, Marko Bela, este in favoarea propunerii Fidesz privind acordarea dublei cetatenii etnicilor maghiari. El spune ca initiativa indeplineste o doleanta mai veche a maghiarilor care traiesc in afara granitelor Ungariei, dar considera ca gestul are mai mult o valoare simbolica.

Multi politicieni slovaci spun ca vad ideea cetateniei duale pentru minoritatea maghiara ca pe un atac la adresa suveranitatii micului stat. Slovacia are alegeri generale pe 12 iunie si partidul de centru-stanga al primului ministru Fico are sanse mari sa le castige, dar ar putea sa aiba dificultati sa formeze o coalitie de guvernare.

Politicieni maghiari au declarat recent pentru EurActiv ca bazandu-se pe modelul similar practicat de Romania cu Moldova, etnicii maghiari care doresc sa isi dovedeasca "atasamentul" fata de Ungaria ar putea beneficia de acces mai usor la cetatenie.

Fostul ministru de externe roman Adrian Cioroianu a spus pentru Adevarul ca legea nu va avea un efect bun asupra relatiilor romano-ungare. "Este mai degraba o incercare a Fidesz sa dea impresia, acum, imediat dupa alegeri, ca aplica o politica mai ofensiva in privinta maghiarilor din Transilvania. Proiectul partidului de centru-dreapta din Ungaria nu este ilegal, nici imoral, dar nu respecta spiritul european al deschiderii."

Potrivit Deutsche Welle, noii cetateni ai Ungariei nu vor beneficia de asigurari sociale si nu vor vota, pentru ca legea electorala interzice acest drept acelora care nu au domiciliul in Ungaria. S-ar putea bucura eventual de dreptul de a calatori in SUA fara viza, dar acest avantaj e limitat de multe alte imprejurari.

MAE a transmis urmatoarele pentru EurActiv.ro: "Legea ungara este in analiza partii romane; pentru clarificarea tuturor aspectelor au  fost deja solicitate informatii suplimentare partii ungare. In acest context,  partea romana isi exprima intreaga disponibilitate pentru un dialog deschis cu autoritatile ungare.

Partea romana este interesata ca modificarile la Legea cetateniei promovate de partea ungara sa respecte prevederile dreptului international si standardele europene aplicabile in materie, un dialog bilateral putand fi util in acest sens".

A.L.

Surse: EurActiv.com, MAE, Deutsche Welle, Adevarul, TVR