Inca o initiativa impotriva celor care "abuzeaza de contestatii" la procedurile de achizitii publice: Consiliul Concurentei va incepe sa faca verificari la companiile care "practica acest sport". Aceasta dupa ce autoritatile de resort, ANRMAP si Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor au promovat un proiect de lege prin care se elimina problema prelungirii pe cateva luni a procedurii de achizitie din cauza solutionarii contestatiilor.

Cristina Traila, presedintele ANRMAP a declarat ca incercarea de limitare a contestatiilor, mai ales cand este vorba de companii care depun zeci de contestatii, a fost explicata recent si reprezentantilor Comisiei Europene: "Practic, este vorba despre un santaj. Astfel de companii introduc contestatii in mod abuziv tocmai pentru a santaja castigatorul si eventual a-i solicita o parte din valoarea contractului. Stim ca exista acest abuz si incercam sa reglementam aceasta piata", a explicat Traila.

Daca ANRMAP si CNSC se axeaza in principal pe respectarea legislatiei la intocmirea documentatiei si atribuirea contractelor, Consiliul Concurentei va incepe sa verifice companiile care "abuzeaza de contestatii".

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a declarat: "Pe noi, ne intereseaza mai putin relatia cu administratia, dar sigur le putem face si noi ceva. Trebuie verificat: sunt firme independente sau <<alta Marie cu aceeasi palarie>>? De asemenea, daca nu cumva exista intelegeri intre ele. Desigur, in faza urmatoare vom trece si la analiza caietelor de sarcini pentru a descoperi daca nu cumva exista clauze care sa elimine anumiti competitori".

Potrivit presedintelui CNSC, Bogdan Lehel, din circa 150.000 de proceduri de atribuire lansate anual, circa 10.000 sunt contestate si, in circa 3.500 de cazuri Consiliul dispune ca procedurile sa fie remediate sau chiar anulate.

Cele trei institutii publice mentionate au semnat un protocol prin care se angajeaza sa colaboreze strans in vederea aplicarii legislatiei achizitiilor publice si remedierea blocajelor care apar. "Cu sprijinul ANRMAP si CNSC speram sa obtinem suficiente indicii cu privire la existenta unor intelegeri intre firme care participa la licitatii cu oferte trucate, practici neconcurentiale la care se recurge cu o frecventa mai mare in situatia economica actuala".

Potrivit declaratiilor, colaborarea se va concretiza in infiintarea unui "Modul de licitatii trucate". Baza de date obtinuta va fi gestionata de noua "Directie de Licitatii si Petitii din cadrul Consiliului Concurentei".

Oficialii au declarat ca, in perioada crizei economice, a crescut numarul de participanti la o licitatie publica si, in acelasi timp, numarul de firme straine care participa la aceste proceduri.

Ioana Morovan