Inaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate al Uniunii Europene, Parlamentul European, Consiliul si Comisia Europeana au ajuns la un acord politic cu privire la crearea Serviciului European pentru Actiune Externa, pe 21 iunie, la Madrid.

Presedintia Consiliului UE, reprezentata de ministrul afacerilor  externe Miguel Moratinos si secretarul de stat Lopez Garrido, Inaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe si politica de securitate, Catherine Ashton, Comisia Europeana, reprezentata de Maros Šefèoviè, vicepresedinte pentru Relatii interinstitutionale si administratie, precum si reprezentanti ai Parlamentului Europeana s-au reunit la Madrid, pentru a discuta in legatura cu infiintarea Serviciului European pentru Actiune Externa (SEAE).

In urma dezbaterilor, s-a ajuns la un acord politic cu privire la propunerea de decizie a Consiliului privind organizarea si functionarea Serviciului European pentru Actiune Externa, precum si asupra textului celor doua declaratii ale Inaltului Reprezentant privind responsabilitatea politica, respectiv structura de baza a administratiei centrale. 

Pe baza acordului incheiat, participantii s-au angajat sa solicite aprobarea pachetului de catre institutiile pe care le-au reprezentat, pentru a se putea trece la adoptarea prevederilor privind organizarea si functionarea SEAE.

In plus, participantii au stabilit ca vor continua sa lucreze pentru a stabili consensul in privinta adoptarii regulamentului financiar si al statutului functionarilor.

Acordul politic asupra deciziei Consiliului privind organizarea si functionarea SEAE reprezinta un important pas important pentru intrarea efectiva in functiune a SEAE, deoarece acesta din urma va reflecta si va sprijini rolul unic si functiile Inaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate si va coopera cu serviciile diplomatice ale statelor membre.

Obiectivul acestuia este asigurarea unei eficiente si a unei coerente sporite a actiunii externe a UE si cresterea influentei politice si economice a Uniunii in lume.

Sursa: DAE

HotNews.ro reia, din EUobserver si FT, principalele puncte ale compromisului.

- Serviciul va avea in jur de 8.000 de angajati si un buget propriu. Bugetul va fi supus controlului politic al Parlamentului. (O victorie a eurodeputatilor in dezbatere, in urma unei dispute foarte dure intre cele doua parti. Lady Ashton a vrut independenta totala asupra deciziei privind bugetul, in timp ce eurodeputatii vroiau ca bugetul sa fie decis de Comisie si, astfel, sa fie sub controlul parlamentar.) Bugetul operational al serviciului diplomatic european (External Action Service - EAS) - care include si 6 miliarde de euro pe an ajutor pentru dezvoltare - va fi sub jurisdictia Comisiei, iar bugetul administrativ separat, sustine FT citand surse apropiate negocierilor.

- Eurodeputatii vor fi informati in avans despre chestiunile de politica externa ale momentului, vor fi consultati inainte de inceperea oricarei misiuni a UE in tari terte si vor avea un cuvant de spus referitor la bugetul acestor misiuni. (O alta victorie a PE)

- In privinta personalului, doar 40% din el va fi constituit din diplomati delegati temporar din statele membre. Restul de 60% va fi personal angajat permanent. Personalul va proveni la inceput, in principal din Comisie, dar se asteapta ajungerea la un echilibru in favoarea statelor membre intrucat exista un numar limitat al personalului din Comisiei eligibil pentru aceste posturi. Procentul de 60% de personal permanent este o alta victorie a eurodeputatilor, care au vrut sa se asigure ca personalul il reprezinta mai degraba functionarii europeni decat diplomati ai statelor membre, un motiv in plus pentru ca ei sa fie loiali serviciului european, mai degraba decat statului din care provin. Mai mult, sefii delegatiilor UE - ambasadorii intr-un limbaj profan - trebuie sa fie audiati de Parlament inainte de trimiterea la post.

- Nu vor exista cote pentru statele membre - o decizie care defavorizeaza noile state membre.

- Planificarea strategica pe tari va fi facuta de Serviciul diplomatic, insa decizia finala privind asistenta externa acordata o va lua Comisia. Insa, sustine EUobserver, departamentele pe zone geografice nu vor fi duplicate in Comisie.

- Organizatoric, Lady Ashton va avea un adjunct, fie comisarul european relevant, fie ministrul de externe al tarii membre care detine presedintia prin rotatie a UE. Serviciul va avea un secretar general, doi adjuncti ai acestuia si un director general pentru buget si administratie.

Catherine Ashton spera ca serviciul diplomatic european sa devina functional la 1 decembrie, la exact un an dupa intrarea in vitoare a Tratatului de la Lisabona. Bugetul poentru acest an e de 9,5 milioane de euro, pentru un personal de 1.100 de angajati si alte 100 de noi posturi.

Parlamentul European ar trebui sa voteze planul privind servicul diplomatic in iulie, iar la sfarsitul lui iulie deja trebuie sa apara anunturile pentru posturile ce trebuie ocupate. Potrivit EUobserver, posturile ar trebui ocupate pana in octombrie.

Articolul complet la HotNews.ro