Premierul Emil Boc a oferit duminica, 1 august, cu ocazia videconferintei cu prefectii informatii detaliate despre cateva proiecte majore cu fonduri europene care inregistreaza intarzieri, in judetele Giuriu, Salaj, Satu Mare, Vaslui, Teleorman, Timis. "Bineinteles ca o sa va scuzati, o sa spuneti ca au fost contestatii la licitatii... Vreau sa fiu bine inteles: poate fi o data o situatie, dar nu puteti arunca vina numai pe instantele de judecata sau pe cei care solutioneaza intermediar, Consiliul de Solutionare a Contestatiilor. Problema este si in curtea celor care fac documentatia pentru licitatii si raspundeti de acest lucru. Pentru ca nu ne putem scuza la nesfarsit ca instantele repeta licitatiile. Uitati-va intai in curtea voastra, de ce acele documentatii sunt prost intocmite, astfel incat instantele nu va dau dreptate", le-a spus premierul prefectilor.

..."Pentru ca e foarte clar: pana la semnarea contractului, problema este in curtea Guvernului. Dupa semnarea contractului, problema, in cea mai mare parte, este in curtea beneficiarului si a celor care implementeaza, adica a autoritatilor locale...", a explicat Boc.

Acesta a mai spus ca "orice luna de intarziere a oricarui proiect din Romania poate conduce tara sa piarda bani europeni. Pentru ca regula n+3 functioneaza, dar functioneaza in conditiile in care, repet, se respecta termenii angajamentelor din contractul de finantare. Or cu 8 luni, 7 luni, 3 luni de intarziere, fiecare autoritate locala puneti in pericol bani europeni care pot ajunge in Romania. Deci, in momentul in care tratati si spuneti: „inca mai suntem in termen”, nu este bine. Veti veni sa cereti, prin acte aditionale, prelungirea si o sa va spunem ca nu se poate, pentru ca se pierd bani europeni. Si atunci cine plateste? E bine ca aceste lucruri, domnilor prefecti, sa le spuneti in fiecare luna comunitatilor pe care le gestionati: consiliul respectiv judetean, local etc. nu isi face datoria. Asa cum la centru eu o sa spun foarte clar la ce autoritati nu functioneaza, am facut-o si o voi face in continuare.", a declarat premierul, in cadrul videoconferintei cu prefectii.

Iata exemplele de proiecte cu intarzieri, oferite de Emil Boc:

"Sistemul de management integrat al deseurilor solide in judetul Vrancea, un proiect de aproximativ 36 de milioane de euro. La aceasta data, proiectul inregistreaza 8 luni de intarziere. Ce inseamna asta? Contractul de finantare a fost semnat in 3.11.2009, data finalizarii proiectului era 30.01.2011. Vreau sa stiti ca, pana astazi, dintr-un total de 9 contracte care trebuiau sa fie semnate si implementate, avem contracte semnate zero, contracte licitatie zero, prefinantare acordata zero, cereri de rambursare zero... Deci aveti un exemplu clar de intarziere de 8 luni intr-un asemenea proiect.

Aveti intarzieri la Giurgiu, sistemul de management integrat al deseurilor solide, beneficiar Consiliul Judetean Giurgiu, un contract de 24 milioane de euro, cereri de rambursare zero, in acest moment, in proiectul respectiv.

De asemenea, vreau sa observati la Satu-Mare, modernizarea infrastructurii drumurilor judetene in judetul Satu-Mare, Negresti-Oas-Turt, un proiect de 49 milioane lei. Contractul de lucrari a fost semnat cu o intarziere de 8 luni, pana in prezent nu s-a depus nici o cerere de rambursare la autoritatea care face platile de rambursari. Bineinteles, ne spune: inca mai suntem in termenii contractuali...

La Salaj, reabilitarea drumului Ciucea-Crasnea-Varsolz. Contractul de lucrari a fost semnat cu o intarziere de 12 luni. Din nou, o sa spuneti ca mai suntem inca in termen; 12 luni de intarziere pune, repet, Romania in situatia de a fi in pericol sa piarda bani europeni.

Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Euronest, judetele Iasi, Botosani, Suceava, Vaslui, Neamt, Bacau - fata de calendarul activitatii s-au inregistrat intarzieri de 10 luni in realizarea achizitiei de echipamente.

De asemenea, la Teleorman, reabilitarea DJ 701. Contractul de lucrari a fost semnat cu o intarziere de 3 sau 4 luni, iar pana acum doar o singura cerere de rambursare a fost efectuata.

La Vaslui, reabilitare si modernizare DJ 244B, un program de 79 de milioane de lei, contract semnat in 18.03.2009, intarzieri mai mari de 3 luni fata de graficul de implementare aprobat prin semnarea contractului de finantare.

De asemenea, se poate accelera rambursarea, chiar daca procedurile sunt efectuate, rambursarile trebuie sa fie accentuate. La Timis, reabilitare drum judetean 592 intre Buzias-Lugoj, exista doar o singura cerere de rambursare. E bine ca s-a facut, dar accelerati cererile de rambursare la proiectele respective.

La fel, la Targoviste, modernizarea si reabilitarea drumului de centura a municipiului Targoviste, un proiect de 71 milioane de lei. Asteptam accelerarea cererilor de rambursare. Este in grafic, dar cererile de rambursare pot veni cu mai mare rapiditate in domeniu.

Emil Boc a amintit facilitatile recente adoptate de catre Guvern in sprijinul administratiei publice, pentru a derula proiectele cu fonduri UE
Vezi textul integral al videoconferintei aici .

Ioana Morovan