Nicolas Sarkozy revine din vacanta pe un teren politic extrem de exploziv si nu ii va fi usor in saptamanile urmatoare. Masurile pe care le-a anuntat el impotriva delincventilor de origine straina, ideea de a retrage nationalitatea unor francezi de origine straina care comit acte grave, atitudinea sa fata de romii romani si bulgari pe care intelege sa-i trimita acasa la ei intr-un ritm mai accelerat, toate acestea dar si alte puncte ale programului sau securitar provoaca un val enorm de critici.

Iar unii dintre adversarii sai personali s-ar spune ca l-au asteptat la cotitura. In ziarul LE MONDE putem citi trei interventii critice la adresa presedintelui, toate trei extrem de violente: semnatarii acestor articole sunt Dominique de Villepin, Rachida Dati si Lionel Jospin.

Dominique de Villepin, adversarul dintotdeauna, in sanul dreptei, al lui Nicolas Sarkozy, declara pur si simplu ca politica presedintelui francez reprezinta o pata rusinoasa pe drapelul Frantei. "Patria drepturilor omului a devenit de nerecunoscut", mai spune el denuntand politica lui Nicolas Sarkozy ca pe o eroare morala.

Mai mult decat atat, Dominique de Villepin le cere francezilor, citez, sa "refuze aceasta deriva inacceptabila". In paranteza fie spus, Dominique de Villepin se pozitioneaza astfel in rolul de candidat la prezidentialele din 2012, visul sau fiind acela de a deveni eventual candidatul natural al dreptei, in cazul in care Sarkozy va continua sa piarda puncte in sondaje. De altfel, sondajele ii sunt defavorabile in acest moment presedintelui francez. Dupa cum ne informeaza tot LE MONDE, majoritatea francezilor si-ar dori in 2012 un presedinte socialist.

Nu intamplator, probabil, intra in scena si fostul prim-ministru socialist Lionel Jospin, care declara tot in LE MONDE ca actuala politica a lui Nicolas Sarkozy, de stimulare a tensiunilor, este periculoasa pentru Franta. Interventia sa are un ton solemn cu atat mai mult cu cat el precizeaza ca in ultimii 8 ani s-a abtinut sa lansaze atacuri critice la adresa puterii si sa provoace polemici. De unde rezulta implicit ca iesirea sa din tacere, acum, este motivata de o situatie extrem de grava.

Fosta ministra a justitiei, Rachida Dati, pe vremuri o colaboratoare apropiata a lui Nicolas Sarkozy, cazuta intre timp oarecum in dizgratie, intervine si ea cu accente extrem de critice. "Sa incetam de a-i mai opune pe francezi unii impotriva altora", scrie ea tot in LE MONDE. Inutil de spus ca omul vizat, care ii asmute pe unii impotriva altora, nu este altul decat Nicolas Sarkozy.       

Daca mai adaugam la toate acestea si faptul ca duminica si biserica catolica i-a adresat, prin vocea marelui Pontif de la Vatican, un fel de avertisment lui Nicolas Sarkozy, avem tabloul unei ofensive in toata regula.

Comentatorii politici ai Agentiei France Presse considera ca vara aceasta Nicolas Sarkozy a pierdut o batalie politica. El a vrut cu siguranta sa reia controlul agendei politice, dupa o serie de scandaluri in care au fost implicati mai multi membri ai guvernului. El a propus in consecinta tema securitara sperand sa recastige terenul pierdut, dar popularitatea sa nu a crescut decat in randurile electoratului de extrema dreapta, mai precis cu 7 puncte, noteaza France Presse, si doar cu doua puncte in randurile propriului sau partid. Citat din depesa Agentiei France Presse: "Pentru majoritatea francezilor politica sa de expulzare a romilor ramane socanta".

Sursa: RFI