Pe fondul criticilor care i se aduc presedintelui Nicolas Sarkozy in privinta politicii sale securitare, guvernul francez a initiat un inceput de campanie de explicare a masurilor pe care le aplica, punand accentul pe legalitatea lor. Un purtator de cuvant al Comisiei spune ca nu exista nici o legatura intre problema roma si cea a aderarii la spatiul Schengen. Summit la Paris fara Romania.

Guvernul francez a initiat un inceput de campanie de explicare a masurilor pe care le aplica, punand accentul pe legalitatea lor. In acest sens, un articol semnat de secretarul de stat insarcinat cu afacerile europene, Piere Lellouche a aparut in cotidianul LE FIGARO.

Articolul se intituleaza "Romii, libertatea de a circula, datoria de a se integra" si este in acelasi timp un mesaj adresat autoritatilor din Romania si Bulgaria.

Piere Lellouche explica de fapt politica Frantei la adresa romilor, punand accentul pe faptul ca guvernul de la Paris nu face decat sa aplice legea, respectand integral atat acordurile europene.

El explica faptul ca dupa extinderea spre est din 2004, Uniunea Europeana a descoperit, nu fara o oarecare uimire, ca in sanul ei traiesc 9 milioane de romi si ca majoritatea dintre ei traiesc sub standardele cele mai elementare ale demnitatii umane. In orice caz, francezii descopera acest lucru zi de zi odata cu venirea romilor romani si bulgari in Franta. Spune demnitarul francez in Le Figaro: "Aceste populatii, care nu au fost niciodata scolarizate, sunt in cea mai mare parte a cazurilor victimele unor veritabile retele de trafic de persoane. Aceste retele prospera obligand batrani si copii sa cerseasca pe strazile noastre, fortand tinere fete sa se prostitueze sau fortand copii minori sa comita diverse delicte."

Piere Lellouche se arata surprins de unele comentarii oficiale facute la Bucuresti si la Sofia acuzand Franta ca i-ar "deporta" pe romi si ca ar pune in cauza libera circulatie a persoanele in cadrul Uniunii Europene. "Vreau sa precizez din nou, in numele guvernului francez, ca atasamentul Frantei fata de aceasta libertate este unul de prima importanta: ea constituie pentru popoarele noastre un beneficiu major al constructiei europene, mai ales pentru cei care, de partea cealalta a cortinei de fier, s-au aflat ca intr-o inchisoare. Si tocmai pentru ca libertatea de a circula este pretioasa pentru noi, dorim sa luptam impotriva acapararii sale de retelele criminale care exploateaza mizeria romilor".

Piere Lellouche mai aminteste ca in virtutea aticolului 3 al tratatului care sta la baza Uniunii Europene, libera circulatie a persoanelor nu este fara limita, si tine cont de masurile legate de prevenirea criminalitatii si de lupta impotriva acestui fenomen. "Libera circulatie a persoanelor nu poate deveni in nici un caz un alibi pentru o imigratie masiva", subliniaza demnitarul francez.

Ar fi ciudat daca unele tari ar interpreta libera circulatie, precum si tratatele Uniunii Europene ca o posibilitate pentru cetatenii lor romi de a emigra spre tarile europene cele mai bogate, urmand a acestora sa le revina sarcina de a-i integra, mai spune Piere Lellouche. E momentul, afirma el ca o concluzie, ca toate tarile europene si Uniunea Europeana sa devina constiente de problema romilor.

(RFI)

Reactie a Comisiei

Intrebat de EurActiv daca executivul UE este confortabil in legatura cu amenintarile Frantei de a nu permite aderarea unor state membre la Schengen din cauza problemei roma, un purtator de cuvant al Comisiei a spus ca cele doua chestiuni nu sunt legate.

Nu exista nimic in acordul Schengen legat de integrarea romilor, a spus Matthew Newman, purtator de cuvant al comisarului pentru Justitie, Drepturi Fundamentale si Cetatenie, Viviane Reding.

"Integrarea minoritatilor nu face parte din acquis-ul Schengen, evaluat in contextul ridicarii contolului la frontierele interne, eliberarii de vize, cooperarii politienesti, pregatirii pentru a conecta si a folosi Schengen Information System si protectia datelor," a spus Newman.

(EurActiv.com)

Romania non grata la summitul de la Paris

In timp ce procesul de expulzare al romilor continua, Parisul a decis sa organizeze pe 6 septembrie un summit privind imigratia, scrie EUobserver. Printre invitati se numara ministrii de externe din Germania, Italia, Spania, Marea Britanie si Grecia. "Lista se  remarca prin lipsa unor parti implicate direct in aceasta problema", scrie site-ul. "Nici Romania si nici Bulgaria, destinatiile in care sunt deportati cu precadere romii din Franta, nu au fost invitate".

Summitul a fost facut public de catre ministrul de interne italian, Roberto Maroni, sustinator al politicii de imigratie promovate de Partidul Liga Nordului, care a spus ca "e momentul sa facem un pas inainte". Viitoarele masuri includ "expulzarea obligatorie a cetatenilor UE care nu se pot sustine financiar", scrie EUobserver.

(PressEurop)

Romii sunt cetateni europeni, dar Europa are o problema cu romii sai
 
Sub acest titlu, cotidianul vienez Die Presse publica in editia sa online un articol extrem de critic cu privire la modul in care sunt tratati romii astazi pe continent, chiar daca nu mai sunt numiti tigani. 

Ei sunt stigmatizati. Expulzarea romilor din Franta readuce in atentia opiniei publice discriminarea acestora in mai toate colturile Europei, de pilda in Italia, Ungaria, Bulgaria sau Franta. Toate actiunile indreptate contra romilor, atrage atentia autorul articolului, sunt privite cu idiferenta de cetatenii tarii respective. Mai mult decat atat, un sondaj efectuat la inceputul acestui an releva ca 79 la suta dintre francezi sustin inchiderea taberelor romilor din Franta, asa cum in 2008 un alt sondaj arata ca 68 la suta dintre italieni pledau pentru expulzarea tuturor romilor din Italia. Potrivit altor studii, trei din patru europeni nu-si doresc romi drept vecini.

Stern.de citeaza, in context, apelul lansat de autoritatile franceze responsabililor de la Bucuresti: anume de a depune eforturi in vederea integrarii romilor, dat fiind ca sunt cetateni ai Romaniei.

(Deutsche Welle)

Biserica Catolica se implica in problema expulzarii romilor
 
Expulzarea in masa a romilor din Franta a intrat si in atentia bisericii. Dupa ce Papa Benedikt i-a indemnat pe francezi sa dovedeasca mai multa toleranta, ministrul de interne Brice Hortefeux si-a manifestat disponibilitatea de a dialoga. El preconizeaza o intalnire cu Cardinalul André Vingt-Trois din Paris pentru a aborda politica lui Sarkozy fata de minoritatea roma.

Aflat la resedinta de vara Castelgandolfo, dupa rugaciune, Papa s-a referit la teme politice actuale. Desi, in mod firesc subiectele sunt abordate in italiana sau engleza, duminica, Benedikt a preferat franceza:

"Textul liturghiei de astazi ne aminteste ca toti oamenii pot fi izbaviti de pacate. Aceasta este o invitatie pentru toti semenii nostri, in diversitatea lor legitima, oameni din toate nationalitatile si toate limbile acestui pamant". In Franta, patria diplomatiei, mesajul a fost clar: Papa s-a referit, din nou, la expluzarea romilor.

(Deutsche Welle)

Sociolog : romii nu trebuie asimilati, ci integrati

Romii trebuie integrati, in asa fel incat sa-si pastreze identitatea culturala. Ei nu trebuie neaparat asimilati, spune sociologul Dana Diminescu.

"Nu trebuie sa dorim neaparat asimilarea romilor, spune la RFI Dana Diminescu, sociolog specializat in probleme de migratie, la Maison des Sciences de l'Homme din Paris.

Ea precizeaza ca romii trebuie integrati, in asa fel incat sa-si pastreze identitatea culturala. "Trebuie sa le dam conditii ca ei sa functioneze, in masura in care isi pot pastra identitatea culturala, nu trebuie sa le-o punem in cauza. Trebuie negociat, trebuie sa existe respect, iar lucrurile acestea nu se fac de pe o zi pe alta", explica Dana Diminescu.

Ea considera ca deplasarea unor oficiali romani in Franta "poate servi cauzei romilor", daca respecta unele conditii. "Cu siguranta, dialogul poate servi cauzei romilor, daca el este facut sincer, cu imaginatie, bunavointa si sensibilitate pentru cauza lor", explica sociologul.

Dana Diminescu povesteste cum au reusit de-a lungul timpului unele primarii si comunitati din Franta sa integreze familii de romi : "Au existat mai multe forme de solidaritate locala, dar foarte mult asociativa, mai ales datorita contributiei asociatiei Medecins du Monde, care s-a implicat foarte mult in a ingriji si a aduce un ajutor populatiilor, care locuiau in zone foarte insalubre, dar au existat si cateva initiative foarte interesante. Una la Fontenay-sous-Bois, initiata de un grup de francezi, care s-a ocupat sa formeze o comunitate de romi in activitati de agricultura, pentru ca au vazut ca ei proveneau din zona rurala, dupa care le-au gasit diverse ferme unde ei au putut sa mearga sa lucreze. Alt model e legat si de legislatia franceza. Fiecare primarie in Franta are obligatia sa organizeze un spatiu pentru itineranti, sa le spunem noi asa. In acest context, unele primarii socialiste au organizat pentru cateva familii rome - pentru ca nu pot, probabil, nici ei, sa organizeze pentru toata populatia migranta roma in Franta - astfel de zone. Au scolarizat copii, le-au dat un loc in care sa locuiasca, niste bungalouri, dar care au toate conditiile de igiena si de viata si au incercat sa-i formeze pentru anumite meserii".

(RFI)