Belgia esueaza din nou in crearea unui Guvern de coalitie, care sa realizeze o reforma a statului. Aflata la presedintia Uniunii Europene, tara isi conduce cu greu propriile afaceri politice.

O zi cruciala pentru viitorul Belgiei - iata cum au numit analistii politici ziua de duminica, soldata cu un raport de esec, inmanat seara regelui belgienilor, Albert II, de catre socialistul francofon Elio di Rupo.

Sapte partide au negociat in ultimele saptamani o posibila intelegere pentru guvernare, dar cum Elio di Rupo, castigator al alegerilor in sudul tarii a dorit sa extinda negocierile si spre reforma statului federal, doua partide flamande au refuzat acordul.

Finantarea regiunii Bruxelles Capitale, ceruta de francofoni si scindarea circumscriptiei electorale de langa Capitala, ceruta de flamanzi, care doresc sa-i impinga pe francofoni din aceasta circumscriptie - iata dosarele aflate in punct mort.

Pe plan european, Belgia a preluat la 1 iulie presedintia Uniunii Europene pentru sase luni si pana acum ea s-a achitat mai mult decat onorabil de aceasta sarcina.

Analistii europeni tind sa creada ca formarea unui Guvern inainte de sfarsitul anului ar avea o incidenta negativa asupra afacerilor europene ale Belgiei.

De aceea, esecul negocierilor guvernamentale reprezinta o veste buna pentru Belgia europeana, dar una proasta pentru Belgia federala, care constata o data in plus ca intelegerea intre nordul si sudul tarii este aproape imposibila.

Belgia a cunoscut in ultimii trei ani o criza politica perpetua, soldata cu alegeri anticipate in 13 iunie anul acesta. Pentru moment, tara este guvernata de un Guvern de coalitie demisionar, care se ocupa doar de afacerile curente.

Sursa: RFI