Opt sute de reprezentanti ai societatii civile (oameni de afaceri, sindicalisti, jurnalisti, reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale) vor participa la un program pe trei ani, finantat de UE, care isi propune sa creeze o masa critica in societate, care sa poata influenta decizia politica.

Programul „Partener activ si implicat”, coordonat de Academia de Advocacy, doreste sa creeze primul corp profesional de dialog social si de interventie in decizia publica din Romania.

„Increderea cetateanului in capacitatea sa de a influenta decizia publica, in mecanismele democratiei participative romanesti este intr-o continua scadere. Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat nivelul increderii romanilor in mecanismele de implicare in procesul deliberativ nu a fost niciodata ridicat. Ce putem face? Ramanem in continuare pasivi? Renuntam la orice speranta?”, a declarat Radu Nicosevici, presedintele Academiei de Advocacy, initiatorul acestui proiect. „Exista instrumente pentru implicarea civica, exista exemple de succes, exista structuri ale societatii civile care nu si-au pierdut speranta. Este nevoie doar de vointa si de cunoasterea tehnicilor profesionale de interventie si dialog pentru consolidarea acestora. Trebuie sa eliminam de urgenta amatorismul societatii civile in relatia cu cu politicienii. Trebuie sa ne implicam profesional!”, a adaugat el.

Proiectul are drept scop crearea unei mase critice de specialisti din randul structurilor societatii civile – patronate, sindicate, organizatii neguvernamentale, inclusiv asociatiile profesionale ale jurnalistilor – care sa poata influenta activ si competent decizia politica in probleme de interes public. Acestia vor stapani tehnici si mecanisme profesionale de interventie in dialogul social, vor cunoaste modalitatile legale de acces si interventie in procesul public de decizie si vor putea sustine argumentat pozitia celor pe care ii reprezinta in negocierile cu decidentii politici.

Timp de trei ani, cei 800 de viitori experti - cate 100 in fiecare regiune a Romaniei - vor participa la activitati de instruire si actiuni practice de interventie in procesul decizional de la nivel local, regional, national si european. Pentru consolidarea tehnicilor dobandite, participantii vor avea acces la o biblioteca  de specialitate, vor avea la indemana colectii de studii de caz si vor dezvolta ei insisi propriile studii de caz, in baza experientei personale. Cunostintele si experienta practica astfel acumulate vor fi atestate prin certificarea profesionala a celor care finalizeaza acest proces. Astfel, se spera ca, pentru prima data, Romania va beneficia de un corp profesional de dialog social si de interventie in decizia publica.

La evenimantul de lansare al proiectului, participanii au pus accentul pe dialogul intre societatea civila si putere: Stefan Varfalvi, vice-presedinte UGIR, a spus: "Ca patronate, partenerul nostru natural de dialog este puterea, oricine ar detine-o. Daca cineva crede ca detine adevarul absolut in tara asta, se inseala grav. Dar, ca sa-l convingem, avem nevoie de capacitate de dialog. De aceea vom face tot ce tine de noi ca acest proiect sa fie un succes."

Petru Dandea, vicepresedintele Cartel Alfa, a spus: "Si noi credem ca cea mai eficienta metoda de a influenta o politica publica este dialogul. Vrem sa ne construim competente in dialogul eficient. Suntem extrem de interesati sa participam ca „invatacei” si sunt convins ca avem multe de invatat."

Din partea sectorului neguvernamental, Ionut Sibian directorul Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile, a spus: "Suntem pentru prima oara impreuna – toti cei trei actori ai dialogului social – intr-un program pe termen lung. Este un proiect pe care clasa politica nu il are. Suntem in avantaj. Prin competentele noastre de dialog vom face societatii o noua propunere."

Codru Vrabie, expert training, a confirmat orientarea spre dialog a proiectului: "Pe de o parte, construim o scoala. Pe de alta parte, construim un mecanism de dialog. De fapt, scopul nostru este schimbarea de atitudine. Cu alte cuvinte, invatam sa dialogam despre cum putem fi mai buni. Prin urmare, vom fi mai buni. Cei mai buni. Si noi, si partenerii nostri, si decidentii politici."

Proiectul Partener Activ si Implicat, sustinut financiar din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, a fost lansat la Bucuresti in data de 30 septembrie 2010. El se va derula pe parcursul a trei ani si va acoperi toate cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei.

Sursa: Academia de advocacy