Sapte proiecte finantate prin ISPA- Mediu sunt disputate la Curtea Internationala de Arbitraj (ICC) de la Paris, unde Romania este reprezentata de firma Tanasescu Leaua Cadar & Asociatii Multe alte proiecte sunt in instante sau disputate direct intre beneficiari si autoritatile de resort. UPDATE In 2009, Romania transmis catre DLAF 38 rapoarte inaintate de AM ex-ISPA, totalizand 6,4 milioane euro - ca suma a neregulilor. Nicio suspiciune de frauda.

Proiecte de circa 140 milioane euro, in cadrul programului ISPA -Mediu, au probleme in derulare si sunt disputate fie in instanta, fie la Curtea de arbitraj de la Paris, fie in mod direct - intre beneficiar si Ministerul Finantelor Publice, potrivit unui document oficial obtinut de EurActiv.ro/HotNews.ro. Decizii finale au fost emise pentru doua contracte, in valoare de 26,7 milioane euro.

Motivele problemelor aparute la proiectele majore ISPA Mediu sunt deja celebre, cel mai frecvent fiind vorba despre probleme ale contractorilor, intarzierea lucrarilor, blocaj in proceduri.

Un document oficial obtinut de HotNews.ro arata stadiul proiectelor disputate:

  • Asistenta Tehnica pentru supervizarea lucrarilor ISPA in Constanta (vechi) - 7,3 milioane euro - au fost calculate daunele si penalitatile; inchidere financiara
  • Statia de epurare a Apei Eforie Sud (reziliat in dec 2008) - 10,8 milioane euro - inchidere financiara
  • Lucrari de epurare a apei uzate in Timisoara (Aquatim) -  27,76 milioane euro. A fost semnat un act aditional pentru intelegere amiabila si a fost demarata o procedura la Curtea Internationala de la Paris pentru a se ajunge la un acord legat de sumele solicitate de catre antreprenor
  • Asistenta Tehnica pentru supervizarea lucrarilor ISPA la Timisoara - 3,2 milioane de euro - contract in litigiu cu Oficiul de Plati si Contractare Phare.
  • Reabilitarea alimentarii cu apa din sursa - Motca - 6,3 milioane euro - Contract delegat, litigiu cu OPCP privind restituirea garantiei avansului catre Consultant incasata de Autoritatea Contractanta in vederea acoperirii sumelor la care Antreprenorul este indreptatit.
  • Reabilitarea si extinderea retelelor de alimentare cu apa si de canalizare in Cluj Napoca - 34 milioane euro, un proiect cu probleme de mai multi ani. In prezent, se asteapta decizia Curtii Internationale de la Paris.
  • Modernizarea statiei de epurare Pascani (finantare buget de stat) - 9,9 milioane euro - Procedura in derulare la Curtea Internationala de la Paris
  • Modernizarea statiei de epurare Drobeta (finantare buget de stat) - 7 milioane euro - Procedura in derulare la Curtea Internationala de la Paris
  • Statie de epurare a apei uzate Craiova - 19,4 milioane euro - Proiect incheiat printr-o decizie favorabila Ministerului de Finante, emisa in decembrie 2009. MFP s-a adresat din nou Curtii Internationale de la Paris pentru recuperarea sumei de 5,5 milioane euro, pentru acoperirea diferentelor aparute in urma licitarii lucrarilor ramase.
  • Managementul deseurilor solide - Valcea (finantare buget local, buget de stat) - 9,2 milioane euro. Procedura in derulare la Curtea Internationala de la Paris
  • Asistenta Tehnica pentru managementul si supervizarea lucrarilor ISPA la Targu Mures - 2,4 milioane euro - Contract considerat ne-eligibil de catre Curtea de Conturi si DLAF.
  • Asistenta Tehnica pentru supervizarea lucrarilor ISPA la Piatra Neamt - 1,6 milioane euro - Inchidere financiara; disputa privind restituirea garantiei avansului catre consultant
  • Managementul deseurilor- Piatra Neamt - 16,8 milioane euro - Litigiu cu privire la contractul de asistenta tehnica si supervizare referitor la aplicarea penalitatilor si daunelor pe contract. Contractul de management al deseurilor – dispute privind declaratia de catre DLAF a sumei de 2,2 mil. euro ca fiind neeligibila (sub-contractare), revendicarea antreprenorului si plata lucrarilor suplimentare (ambele aflate in litigiu in justitie)
  • Statie de epurare a apei Braila -19,4 milioane euro - Procedura in derulare la Curtea Internationala de la Paris
  • Statie de epurare a apei Valea Jiului - 7,3 milioane euro - Procedura la Curtea Internationala de la Paris
  • Asistenta Tehnica pentru managementul si supervizarea lucrarilor ISPA in Valea Jiului - 1,4 milioane euro - Litigiu privind daunele aplicate
  • Asistenta Tehnica pentru pregatirea a cinci proiecte pentru sectorul de apa - 3,4 milioane euro. In cadrul acestui proiect exista o disputa cu Autoritatea de Audit privind aplicarea corectiilor financiare.
  • Asistenta Tehnica privind pregatirea statiei de epurarea a apei Bucuresti - prima etapa - 1,7 milioane euro. Exista o disputa cu Autoritatea de Audit privind aplicarea corectiilor financiare.
  • Asistenta Tehnica pentru managementul si supervizarea lucrarilor ISPA - Satu Mare - 2,1 milioane euro - Finalizare calcul penalitati si daune la plati pe baza procesului verbal de constatare intocmit de catre beneficiarul final

Vezi pe HotNews.ro cine reprezinta MFP in instante si la ICC Paris.

UPDATE Ministerul Finantelor Publice a transmis, la solicitarea HotNews.ro, situatia proiectelor ISPA Mediu raportate la OLAF in 2009, din cauza unor nereguli constatate (vezi documentul atasat) .

  • Pentru cele 4 trimestre ale anului 2009, ACP a transmis catre DLAF 38 rapoarte inaintate de AM ex-ISPA, totalizand 6.426.193,62 euro ca suma a neregulilor. Dintre acestea, 12 cazuri sunt inaintate in trimestrul I, 10 in trimestrul II, 11 in trimestrul III si 5 in trimestrul IV.  Diferenta de 13 rapoarte, pana la cele 51 mentionate de OLAF sunt aferente sectorului ISPA transporturi.
  • Rapoartele de nereguli transmise aferente anului 2009 se refera fie la sumele corectiilor financiare propuse de Comisia Europeana in urma misiunilor de audit ale DG Regio si acceptate de autoritatile romane in urma procedurilor de conciliere, fie la alte cheltuieli neeligibile mentionate in rapoartele de audit emise de  Autoritatea de Audit din cadrul Curtii de Conturi, fie in rapoartele de verificare a cheltuielilor emise de AM ex-ISPA.
  • Mentionam ca toate rapoartele transmise se refera la cheltuieli neeligibile, care sunt  clasificate ca nereguli, neexistand nici o suspiciune de frauda.

Vezi documentul cu explicatiile MFP pe HotNews.ro

Ioana Morovan