Posibile "nereguli si fraude" sunt in investigatie la proiectele finantate prin SAPARD in perioada 2001-2006, au confirmat pentru EurActiv.ro/HotNews.ro reprezentantii OLAF. Surse apropiate gestionarii acestui program au declarat ca peste 60 de proiecte sunt deja anchetate. Problemele tin de achizitiile unor masini si echipamente la preturi majorate "nejustificat" cu circa 20-30% fata de preturile pietei. Acolo unde deja au fost constatate nereguli, OLAF solicita recuperarea sumelor egale cu intreaga valoare a proiectului.

De mentionat ca valoarea unui proiect pe acest segment, al investitiilor pentru procesarea produselor agricole este de cateva sute de mii, pana la mai mult de un milion de euro.

Sursele mentionate au explicat pentru EurActiv.ro/HotNews.ro ca investigatia OLAF a inceput odata cu descoperirea unui mecanism de frauda in Bulgaria. "O serie de firme din Germania si Italia, furnizoare de masini si echipamente pentru procesarea produselor agricole, in special a carnii, au participat la licitatii si au <<falsificat>> preturile. Adica, in opinia OLAF, au vandut la preturi nejustificat de mari, cu peste 20-30% mai mari decat preturile pietei la momentul respectiv", au explicat oficiali apropiati sistemului de gestionare a fondurilor pentru agricultura.

Ulterior, OLAF a declansat o serie de controale si a constatat ca aceleasi firme au practicat un mecanism similar si in Romania. "Din informatiile noastre, expertii europeni au facut cercetari pe piata, au mers la firmele participante la licitatie si au solicitat documente. Au descoperit, in unele cazuri, ca unele oferte au fost falsificate sau ca preturile nu erau cele practicate de catre companie", au mai spus sursele citate.

HotNews.ro a solicitat informatii la OLAF pe acest subiect iar raspunsul a fost ca exista o investigatie majora in derulare, ca este "imposibil de precizat cat va dura acest proces, dat fiind ca este vorba de niste invastigatii complexe". Acestia au mai declarat ca proiectele dateaza din perioada 2001-2006 si, pentru cazurile a caror situatie a fost finalizata, rezultatele au fost trimise autoritatii de resort - APDRP, iar pentru proiectele unde au fost descoperite dovezi de posibile fraude, au fost informate autoritatile judiciare in vederea declansarii investigatiilor penale.

Pana acum, Ministerul Agriculturii a facut publice in iulie 2010 o serie de explicatii precum si o lista de 17 proiecte (vezi documentele atasate - informatii datand din luna iulie) pentru care deja a fost solicitata recuperarea sumelor. Sursele consultate de EurActiv.ro/HotNews.ro spun ca mai este vorba de cel putin alte 50 de proiecte in aceasta situatie, iar verificarile OLAF continua.

"APDRP a transmis Ministerului Agriculturii, in data de 08 aprilie 2010, o nota prin care prezenta situatia in urma controlului si a solicitarii OLAF, precum si problemele ce ar putea aparea in recuperarea sumelor, in conditiile in care solicitarea organismului european se baza pe un raport preliminar si NU pe unul final. Facem precizarea ca numai Comisia Europeana poate cere recuperarea sumelor, OLAF facand doar o recomandare in acest sens", se arata in comunicatul Ministerului din luna iulie.

Sursele mentionate au explicat pentru EurActiv.ro/HotNews.ro ca inclusiv in jurisprudenta Curtii Europene de Justitie se regasesc cazuri in care beneficiarii au castigat procese in care au contestat solicitarile - in baza unor rapoarte OLAF - de rambursare a unor finantari.

Problema cea mai mare, au precizat sursele citate, este ca toate aceste controverse afecteaza productia romaneasca, mai ales in domeniul produselor din carne. Bancile sunt reticente sa mai finanteze aceasta industrie iar companiile afectate de controalele OLAF au probleme financiare.

Mentionam ca valoarea unui proiect pe aceasta masura, legata de "procesarea si prelucrarea produselor agricole si piscicole" poate ajunge chiar la un milion de euro, iar valoarea totala a proiectelor finantate in cadrul acestei masuri este de peste 300 milioane de euro (vezi documentul atasat - Lista proiecte SAPARD Masura 1.1).

Proiecte similare se mai finanteaza si in prezent, pe masura corespondenta de achizititii a masinilor si echipamentelor de procesare, in cadrul noului program de finantare - PNDR. Cum se pot feri beneficiarii de ofertele "frauduloase" pe care le pot primi la licitatie?

Sursele consultate de  EurActiv.ro/HotNews.ro mentioneaza ca beneficiarii trebuie sa verifice atent ofertele si preturile practicate in piata. "In plus, la APDRP a fost infiintat un departament de control antifrauda care va examina cu atentie documentatiile primite de la beneficiari", au mai spus oficialii citati.

Ioana Morovan