Comisia Europeana isi propune printr-o initiativa prezentata miercuri sa fructifice la maximum inovatia la nivel comunitar. Documentul prevede fonduri "de pornire", reducerea birocratiei si crearea de parteneriate care sa mobilizeze partile interesate - la nivel european, national si regional, in sectorul public si in cel privat.

Initiativa Comisiei are la baza, printre altele, un studiu recent potrivit caruia indeplinirea obiectivului strategiei Europa 2020 de crestere a investitiilor in domeniul cercetarii si dezvoltarii pana la 3 procente din PIB ar putea duce la crearea a 3,7 milioane de locuri de munca si la o crestere a PIB-ului anual de pana la 795 miliarde euro pana in 2025. Va fi, insa, nevoie de un milion de cercetatori in plus.

'Uniunea inovarii' se va concentra cu precadere asupra unor provocari cum sunt schimbarile climatice, siguranta aprovizionarii cu energie si alimente, sanatatea si imbatranirea populatiei si va apela la interventia sectorului public pentru stimularea sectorului privat si pentru eliminarea blocajelor din cauza carora ideile nu ajung pe piata.

Potrivit CE, aceste blocaje includ precaritatea finantarilor, fragmentarea sistemelor de cercetare si a pietelor, subutilizarea achizitiilor publice pentru stimularea inovarii si procesul lent de standardizare.

Comisarul pentru cercetare, inovare si stiinta, Máire Geoghegan-Quinn, si vicepresedintele Antonio Tajani, responsabil cu industria si antreprenoriatul, au declarat: „La iesirea din criza, confruntati cu o concurenta acerba la nivel mondial, avem de urgenta nevoie de inovare. Daca nu transformam Europa intr-o Uniune a inovarii, economiile noastre vor intra in declin si vom irosi idei si talent. Inovarea este elementul-cheie pentru a determina o crestere durabila si pentru a construi o societate mai echitabila si mai ecologica. Singurul mod de a crea locuri de munca durabile si bine platite care sa reziste la presiunile mondializarii este realizarea unei schimbari radicale in ceea ce priveste performantele Europei in materie de inovare".

Elemente cheie in 'Uniunea inovarii', conform CE:

- Parteneriatele europene in domeniul inovarii vor mobiliza partile interesate – la nivel european, national si regional, in sectorul public si in cel privat. Parteneriatele vor intensifica activitatile de cercetare si dezvoltare, vor coordona investitiile, vor accelera procesul de standardizare si vor impulsiona cererea.

- Comisia va oferi fonduri „de pornire” prin care sa atraga finantarea partilor interesate. La inceputul anului 2011 va fi lansat un parteneriat-pilot privind imbatranirea activa al carui obiectiv va fi prelungirea cu doi ani pana in 2020 a perioadei din viata noastra in care ne bucuram de o stare buna de sanatate. Vor urma si alte parteneriate in domenii cum sunt energia, orasele „inteligente„ si mobilitatea, utilizarea eficienta a apei, materiile prime neenergetice si agricultura durabila si productiva.

- Comisia a reunit 25 de indicatori intr-un ”tablou de bord al Uniunii inovarii” si a alcatuit o lista de verificare a caracteristicilor sistemelor de inovare reusite. Se va pune la punct un nou indicator pentru contributia adusa in sistemul economic de companiile care promoveaza inovarea si au inregistrat o crestere rapida. Comisia va sprijini realizarea unui sistem independent de clasificare a universitatilor.

- Comisia va propune masuri de imbunatatire a accesului la finantari, precum si un sistem pentru operatiuni transfrontaliere de capital de risc, va conlucra cu Banca Europeana de Investitii in vederea realizarii mai multor sisteme europene cum este mecanismul de finantare cu partajarea riscurilor si va numi o personalitate de prim rang care sa faciliteze contactele transfrontaliere dintre companiile cu rezultate in domeniul inovarii si investitori.

- Se vor consolida initiativele existente in domeniul cercetarii. Comisia va propune masuri pentru definitivarea, pana in 2014, a spatiului european de cercetare – cerinta juridica in temeiul Tratatului de la Lisabona. Aceasta inseamna mai multa coerenta intre strategiile de cercetare la nivel european si national, reducerea birocratiei si eliminarea obstacolelor in ceea ce priveste mobilitatea cercetatorilor, cum ar fi imposibilitatea transferarii drepturilor de pensie. De asemenea, inseamna deschiderea accesului la cercetarea finantata din fonduri publice. Va fi elaborat al optulea program-cadru (PC 8) pentru a sprijini obiectivele strategiei Europa 2020.

- In 2011, Comisia va institui un Consiliu european de coordonare in domeniul proiectarii (European Design Leadership Board) si va lansa o marca europeana de excelenta in proiectare (European Design Excellence Label).

- Tot in 2011, Comisia va lansa un program important de cercetare privind sectorul public si inovarea sociala si va realiza un tablou de bord european al inovarii in sectorul public. De asemenea, va lansa o initiativa-pilot europeana privind inovarea sociala cu scopul de a furniza expertiza pentru inovatorii sociali si va propune ca inovarea sociala sa constituie in viitor unul dintre obiectivele centrale ale programelor Fondului social european. Comisia va lansa consultari cu partenerii sociali in vederea difuzarii economiei inovarii la toate nivelurile profesionale.

- Comisia propune ca guvernele sa rezerve bugete dedicate achizitiilor publice de produse si de servicii inovatoare, ceea ce ar trebui sa creeze o piata a achizitiilor publice valorand cel putin 10 miliarde de euro pe an pentru inovatii care aduc imbunatatiri serviciilor publice. Comisia va oferi consiliere in ceea ce priveste achizitiile publice comune intre entitati contractante din diferite state membre.

- La inceputul anului 2011, Comisia va face o propunere legislativa pentru accelerarea si modernizarea procesului de standardizare pentru a favoriza interoperabilitatea si pentru a incuraja inovarea.

- Este necesara modernizarea normelor privind proprietatea intelectuala. Un acord privind brevetul european ar facilita realizarea unor economii de 250 de milioane de euro pe an la nivelul intreprinderilor. In 2011, Comisia va face propuneri pentru o piata europeana a cunostintelor pentru brevete si licente.

- Pentru accelerarea ritmului inovarii se vor revizui fondurile structurale si schemele de ajutoare de stat. Comisia va oferi statelor membre asistenta pentru mai buna utilizare a celor 86 de miliarde de euro din fondurile structurale programate pentru cercetare si inovare in perioada 2007-2013 si va propune un cadru pentru fondurile structurale de dupa 2013, centrat mai mult pe inovare. In 2011, Comisia va revizui cadrul pentru ajutoarele de stat.

- Uniunea inovarii va constitui subiectul dezbaterilor in cadrul Consiliului Competitivitate care va avea loc la 12 octombrie, precum si al Consiliului European din decembrie. Evolutia acesteia va fi monitorizata in cadrul gestionarii strategiei Europa 2020, iar discutarea stadiului in care se afla Uniunea inovarii va face obiectul unei conventii anuale privind inovarea.

Detalii aici si aici.