Claudiu Dumitrescu, noul sef al Departamentului de Lupta Antifrauda a declarat pentru EurActiv.ro/HotNews.ro ca, de cand a fost numit in functie (mai putin de doua luni) 31 de dosare au fost finalizate, din cele 128 care erau in lucru de anul trecut. Acesta a mai explicat ca a venit pe acest post la Guvern pentru "a debloca sistemul de control". Dumitrescu a oferit in premiera o situatie a activitatii Departamentului in 2009 si 2010 precum si o lista a metodelor utilizate de cei care fraudeaza fondurile europene, intocmita anterior numirii la Guvern, in calitate de sef serviciu la Directia Nationala Anticoruptie.

Ioana Morovan

Proaspat numit la conducerea Departamentului de Lupta Antifrauda, Claudiu Dumitrescu a coordonat pana acum serviciul de investigare a fraudelor pe fonduri comunitare la Directia Nationala Anticoruptie. Acesta explica pentru HotNews.ro/EurActiv.ro ca numirea sa a fost facuta in contextul in care Comisia Europeana a atentionat recent Romania asupra functionarii DLAF.

Situatia activitatii DLAF in 2009:

  • s-au facut verificari in 107 dosare din care: 75 dosare finalizate, 32 dosare ramase in lucru la sfarsitul anului 2009.
    Sursa sesizarii cazurilor: 40 cazuri deschise la solicitarea DNA, 19 la sesizarea autoritatilor de management, 8 autosesizari, 8 in baza altor surse.
  • 25 dintre cazurile finalizate au fost identificate posibile fraude, dosarele fiind inaintate organelor judiciare, in 9 cazuri au fost constatate nereguli, dosarele fiind inaintate agentiilor de implementare/autoritatilor de management.
  • In 4 cazuri transmise de DNA, pana in prezent procurorii au dispus trimiterea in judecata a persoanelor vinovate.
  • Din cele 107 dosare au fost efectuate verificari comune cu OLAF in 21 de dosare din care: 17 dosare au fost finalizate in cursul anului 2009; 4 dosare se aflau in lucru.
  • Trei dosare au constat in controale comune la fata locului la care au participat investigatorii OLAF si DLAF. iN ANUL 2009 DLAF  a afectuat 6 controale avand ca obiect proiecte finantate din fonduri structurale.
  • In 3 cazuri a identificat suspiciuni de frauda, respectiv prezentarea de certificate fiscale false in momentul depunerii cererii de finantare, dosarele fiind inaintate la DNA iar in alte 3 au fost constatate nereguli respectiv efectuarea de cheltuieli neeligibile in cadrul proiectelor.

O noua lege a DLAF va fi lansata spre dezbatere publica

In mai putin de doua luni de la numire, declara Claudiu Dumitrescu, a redactat o lege a DLAF care va fi publicata in curand, pentru dezbatere publica, pe site-ul Secretariatului General al Guvernului. El a mentionat cateva idei principale pe care le-a inclus in proiectul de lege.

"DLAF trebuie sa fie o entitate cu personalitate juridica, ordonator tertiar de credite. Departamentul trebuie sa fie subordonat direct Primului Ministru, pentru a fi in mod real independenta", explica Dumitrescu.

Acesta mai mentioneaza si prevederile legate de personalul institutiei. "Am incercat sa introduc sistemul de recrutare a personalului de la Bruxelles. Adica acces pe baza de examene, introducerea conditiei - sa aiba pregatire de specialitate. I-am transformat in functionari publici, din functionari contractuali. Aceasta inseamna ca salariile vor fi mai mici si nu vor mai avea voie sa lucreze in alta parte. Pe de alta parte, vor avea stabilitatea unui functionar public", a mai spus Dumitrescu.

Claudiu Dumitrescu spune ca, in perioada scurta de cand se afla in functie, a reusit sa coordoneze finalizarea a 31 de dosare, din 128 de dosare care erau deschise. Personalul institutiei numara, in prezent, circa 50 de persoane carora le-au fost reduse salariile odata cu ceilalti bugetari.

Dumitrescu spune ca are deja o experienta de circa 8 ani de investigare a fraudelor pe fonduri europene. Acesta a intocmit o lista a "metodelor de fraudare" a fondurilor comunitare, constatari bazate pe experienta sa de sef al Serviciului de combatere a infractiunilor de coruptie impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene la DNA, postul pe care l-a ocupat anterior numirii la Guvern.

Vezi lista cu metodele de fraudare pe HotNews.ro