Luminita Tanasie, directorul WWF Programul Dunare Carpati Romania, raspunde intrebarilor cititorilor EurActiv.ro si HotNews.ro legate de biodiversitate si actiunea umana asupra planetei. Organizatia ecologista WWF a lansat, miercuri, Raportul Planeta Vie (Living Planet Report) - editia 2010.

Urmariti mai jos raspunsurile Luminitei Tanasie:

Microregiuni turistice (intrebare HotNews.ro)

Buna ziua,
In cazul in care in Romania ar exista o lege prin care se pot infiinta microregiuni turistice, credeti ca fondurile europene ar putea fi accesate mai usor de catre comunitatile locale? Ma gandesc, evident, la fondurile pentru protectia mediului, in vederea gestionarii durabile a resurselor naturale din aria de acoperire a unei microregiuni turistice. Asocierea de consilii locale ar putea conduce la o mai buna rata de absorbtie a banilor europeni.
Multumesc anticipat pentru raspuns,
Dragos

Raspuns Luminita Tanasie:

Fondurile europene pentru protectia mediului gestionate de Ministerul Mediului se acorda celor care dezvolta proiecte pentru administrarea si gestionarea durabila a unor arii naturale protejate. Nimic nu impiedica mai multe consilii locale sa se asocieze pentru a deveni parteneri intr-un astfel de proiect, mai ales daca pot atrage si suportul unor institutii sau organizatii care se ocupa cu protectia mediului in zona respectiva. Fondurile nu se pot da strict pentru dezvoltarea turismului, ci trebuie sa aiba si o componenta pentru conservarea naturii. Vorbind in sens mai general, cred ca problemele accesarii fondurilor europene nu sunt atat de mult legate de baza legala, ci de procedurile de aplicare a acesteia si de modul in care organismele de implementare de pe teritoriul tarii inteleg sa sprijine aplicantii.

andreea tanasoiu (intrebare EurActiv.ro)

Tarile in curs de dezvoltare, care acum in cifre par prietene cu natura, se indreapta toate spre modelul vestic, bazat pe consum. Daca toti cei din emisfera sudica ar avea standardul de viata al celor din emisfera nordica, cu casa in suburbii si garaj cu doua locuri, ne-ar trebui vreo 4 planete, probabil. Deci toti vor sa consume mai mult. Asta viseaza, la asta lucreaza. Se urbanizeaza accelerat si China si India (mai accelerat decat europenii viseaza ca e posibil) Pai in conditiile astea e vreo speranta?

Raspuns Luminita Tanasie:

Scopul Raportului "Planeta Vie" este exact sa traga un semnal de alarma asupra directiei in care ne indreptam. In contextul in care la nivel global deja consumam resursele a 1,5 planete, nu cred ca ar trebui sa discutam in termeni de speranta, ci ar trebui sa discutam despre ceea ce aar trebui sa facem acum, in fiecare tara. In acelasi timp, raportul subliniaza faptul ca, nu numai consumul direct al resusrelor din fiecare tara este important, ci si amprenta indirecta. De aceea, in acest an, spre deosebire de rapoartele anterioare, s-au luat in considerare foarte mult indicii comertului exterior ai fiecarei tari. In acest sens cred ca exista doua directii de actiune:
- una este indreptata catre forurile internationale si intalnirile la nivel inalt, cum este si cea a partilor Conventiei privind biodiversitatea de la Nagoya din aceasta luna, in care se pot lua decizii care sa sprijine o exploatare durabila a resurselor planetei;
- o a doua directie este cea nationala si personala, in care fiecare tara si fiecare persoana poate sa faca ceva zilnic pentru reducerea consumului de energie sau pentru a mari suprafata ariilor naturale protejate.

Devoratorii de paduri (intrebare HotNews.ro)

Florin
Stimata Doamna Luminita Tanasie,

Autoritatile romane au incurajat prin acordarea de facilitati de ordinul multor milioane de euro crearea unor fabrici care debiteaza masa lemnoasa la nivel de MILIOANE (am scris corect milioane) de metri cubi masa lemnoasa. Acesti super-devoratori agreseaza in mod violent fondul forestier din Romania, au creat un monopol, cu largul concurs si incurajarea autoritatilor statului, ca exemplu Oficiului Concurentei. Putem afirma cu argumente stiintifice ca sunt specii lemnoase pe cale de disparitie, precum Molidul de Rezonanta din Bucovina.
Intrebari:
1). Exista baza legala si recomandare UE pentru exploatarea silvica durabila. Daca exista, care este ?
2). Cum puteti determina autoritatile statului (poate Oficiul Concurentei) sa elimine monopolurile din domeniu, eventual prin obligarea la reducerea capacitatilor de productie a super-fabricilor de debitat busteni ?
3) Este baza legala pentru oprirea exportului de cherestea ? Ma refer la exportul de cherestea via ocean nu la livrari in cadrul UE.

PS.Va felicit pentru functia inalta detinuta in cadrul organizatiei Fondului Mondial pentru Natura. Sa nu uitati ca aveti si obligatii.

Raspuns Luminita Tanasie:

1. Nu exista directive europene privind exploatarea silvica durabila, in schimb exista sisteme de certificare a administrarii responsabile a padurilor, cum este sistemul FSC (Forest Stewardship Council), pe care WWF il promoveaza peste tot in lume. Sistemele de certificare asigura o exploatare silvica durabila, certificata pe baza evaluarii unor organisme independent acreditate si ofera in acelasi timp un avantaj competitiv pe piata internationala a lemnului. Din pacate, desi Regia Nationala a Padurilor a detinut un certificat FSC pentru 1 milion de ha de padure, acesta nu a mai putut fi reinnoit in aceasta luna. In prezent, lucram cu patru directii silvice din tara pentru a introduce masurile de management responsabil, care sa le permita dobandirea acestui certificat anul viitor. In acelasi timp, am sprijinit mai multe ocoale silvice private din zona Maramures, Brasov si Vrancea pentru a intra in procesul de certificare FSC.
2. Activitatea din domeniul exploatarii forestiere si a prelucrarii lemnului functioneaza pe principiile pietei, iar acest mecanism nu poate sa fie reglat prin activitatea ONG-urilor, ci eventual prin anumite politici sau masuri la nivel guvernamental.
3. Nu exista baza legala pentru oprirea exporturilor, daca acestea raspund unei cereri existente si daca respecta prevederile legale. Problema se ridica atunci cand exista suspiciuni asupra comertului cu lemn de provenienta ilegala. Momentan, nu exista o monitorizare la nivel national a acestui tip de comert, in ciuda faptului ca din ianuarie 2009 exista un sistem informatizat - SUMAL - pentru stabilirea traseului lemnului de cand pleaca din padure, pana cand ajunge la fabricile de prelucrare. Acest sistem a fost propus de WWF si dezvoltat in cadrul unui proiect al Bancii Mondiale. Din pacate, desi el este folosit de doi ani, Guvernul nu a facut publica o evaluare sau o interpretare a datelor obtinute.

axl (intrebare EurActiv.ro)

si totusi ce e de facut? dincolo de bla-bla cu investitiile astea verzi...

Raspuns Luminita Tanasie:

Voi da un singur exemplu: avand in vedere ca 50% din amprenta ecologica este data de emisiile de CO2 si ca studiul McKinsey din 2009 a aratat faptul ca putem reduce emisiile de CO2 cu 20% numai punand in practica masuri pentru cresterea eficientei energetice, vedem ca exista lucruri simple care sunt de facut - cladiri mai eficiente energetic, folosirea aparaturii casnice cu consum mai redus de energie.

Trebuie sa imbunatatim reciclarea (intrebare HotNews.ro)

Mihai
Buna ziua,

Am expus mai jos trei intrebari si cateva observatii.pareri, legate de reciclare.

1. Cum ne situam fata de alte tari la acest capitol al amprentei noastre asupra planetei.

Ma gandesc in ultimii ani a crescut si in Romania foarte mult consumul. Cu toate ca inca nu e ca in tarile dezvoltate, cred ca pierdem foarte mult datorita faptului ca reciclarea si tratarea de deseuri nu se fac cum ar trebui. La fel, suntem in urma la utilizarea eficienta a energiei, plus ca inca ardem f mult carbune pentru productia de electricitate.

2. Este perceptia mea expusa mai sus corecta?

Cred ca populatia este mai de doritoare de a contribui la reducerea amprentei decat si-ar inchipui unii. La mine in cartier, un cartier de case din Brasov, exista containere pentru sticla, plastic/metale si hartie. Ma bucur sa vad ca sunt folosite si trebuiesc golite ca cateva zile. Vad gospodine mai in varsta care in drum spre cumparaturi, se oprsc si scot din plasa doua sticle le care le arunca in container, vad altii care aduc care un portbagaj plin de reciclabile. Deci lumea intelege cum poate contribui, si asta ma face optimist. Cred ca ar trebui ca populatia sa fie informata despre cum se folosesc aceste deseuri reciclate.

Pe de alta parte cand ma gandesc cat de mult se arunca si cum ajung toate intr-o groapa asa zis "ecologica" de gunoi. Probabil stiti ca groape din Brasov a ars o saptamana intreaga innecand orasul cu fum. Mi-e si frica sa ma gandesc ce a ars acolo! Asa mi-am dat seama ca la noi nu se colecteaza cum trebuie multe feluri de deseuri toxice.

3. Cum se poate imbunatatii colectarea de deseuri toxice. De exemplu deseuri de la constructii - spuma poliuretanica, polistiren, tevi de plastic, resturi de vopsele etc, care daca sunt arse sunt f poluante. SI de fapt am vazut pe multe santiere cum deseurile sunt arse!

Raspuns Luminita Tanasie:

1. Reciclarea nu a fost luata in calcul ca un indicativ separat in calculul amprentei ecologice din raportul "Planeta Vie". Este adevarat ca in Romania a crescut consumul. Acest lucru apare in raport ca si diferenta dintre valoarea amprentei din 2010 fata de cea din 2008.
2. Cred ca perceptia este corecta, in sensul in care colectarea selectiva se face mai ales in orasele mari din Romania si de multe ori nu exista infrastructura necesara pentru ca aceasta sa fie efectiv la indemana oamenilor. In mediul rural, exista inca o problema foarte mare, chiar si cu ridicarea gunoiului menajer, fara sa mai vorbim de colectarea selectiva. Asa incat, consider ca problema este intr-adevar una si de informare si de educatie a populatiei, dar si de asigurare a sistemului necesar pentru colectare si reciclare.
3. Din pacate, nu exista o reglementare legala stricta a preluarii deseurilor din constructii. A existat o HG planificata in urma cu doi ani, care nu a mai fost adoptata.

greseala (intrebare EurActiv.ro)
silviu

Cred ca in articolul despre raport e o greseala. Apare Estonia si la cuminti si la obraznici. Care e adevarata? Si daca te uiti in raport, Romania pare premianta UE. Dar e de inteles de ce: cele mai inapoiate tari sunt si cele cu amprenta mai mica... Asa e?

Raspuns Luminita Tanasie:

Estonia este pe locul 6 din punct de vedere al amprentei ecologice calculata pe cap de locuitor la nivel global. Faptul ca a fost mentionata in ambele ipostaze - a fost o eroare in comunicatul de presa.
Romania are o amprenta ecologica apropiata de media globala. Bineinteles ca aceasta este influentata de dezvoltarea economica, de nivelul consumului si, nu in ultimul rand, de nivlul populatiei, raportat la capacitatea naturala de suport a tarii.

Alternativa (intrebare HotNews.ro)

Mihai Pavel
Buna ziua,
Consider ca un obiectiv principal protejarea padurilor din tara noastra. Indeplinirea acestuia nu se poate face insa doar prn stabilirea unor amenzi si a unor interdictii. Familia mea este originara dintr-o zona muntoasa a muntilor Apuseni. Singura sursa de venit in zona este exploatare (furtul) padurilor. Atata timp cat locuitorilor din zona nu li se ofera alternative viabile, intre a alege sa ramana fara sursa de venit si a suporta riscul unei amenzi acestia vor alege a doua varianta. Exista in acest moment alternative concrete si reale care pot fi oferite locuitorilor din aceste zone? Sa nu imi spuneti pensiuni sau alte solutii care cer investitii de zeci de mii de euro fiindca populatia care are nevoie de aceste alternative se gaseste in pragul saraciei.

Multumesc anticipat,
Mihai

Raspuns Luminita Tanasie:

Alternativele la exploatarea intensiva a padurilor ar trebui sa fie o combinatie de masuri stabilite in planurile de dezvoltare locala si regionala. Am avut proiecte in zona si stiu ca cultura lemnului este foarte importanta in Apuseni. Ceea ce s-ar putea face acolo, ca si in alte zone din tara in care exista parcuri nationale sau naturale, este sprijinirea acestora si a comunitatilor din jur pentru a dezvolta solutii bazate pe unicitatea capitalului natural. Astfel de solutii functioneaza in multe tari din Europa in care ariile naturale protejate sunt motoare pentru dezvoltarea comunitara locala, nu numai in ceea ce priveste turismul, ci si in ceea ce priveste promovarea produselor locale. In acelasi timp, cred ca ar trebui sa devina functional un sistem de compensatii pentru proprietarii de terenuri din ariile naturale protejate.

la noi
Ana (intrebare EurActiv.ro)

Ziceti ca "17% din teritoriul tarii se afla in arii naturale protejate, fara nici un fel de sustinere din partea Guvernului Romaniei"
Ce inseamna fara sustinere de la guvern? Si ce ar trebui sa faca guvernul?

Raspuns Luminita Tanasie:

Guvernul Romaniei este singurul din UE care nu sprijina financiar administrarea ariilor naturale protejate - parcuri nationale, parcuri naturale, rezervatii si situri Natura 2000. Momentan, toate aceste zone se dau spre administrare sau in custodie catre institutii, organizatii, firme care contractual isi iau raspunderea asigurarii resurselor financiare pentu protejarea acestor zone.

Am si eu 12 intrebari, va rog... (intrebare HotNews.ro)
Unitate in Diversitate

Referitor la biodiversitate:
[...]
3. Puteti sa ne explicati daca rolul “modificarilor si manipularilor genetice” artificiale asupra biodiversitatii ?.
[...]
Referitor la “actiunea umana asupra planetei”;
[...]
2. Actiunea umana dominata de lacomie prin care se nasc imperii si clasa oamenilor bogati are repercursiuni in timp asupra planetei?
3. Tehnologia care este utilizata in apararea imperilor si a oamenilor bogati este un inamic al planetei?
[...]
La modul general:
1.Este “sanatatea” planetei evaluata fara a se tine cont de soarta oamenilor care vietuiesc pe ea la un moment dat? Este aceasta “sanatate” o prioritate incat se poate sacrifica orice populatie (ajungandu-se chiar la decimare)?
[...]

Raspuns Luminita Tanasie:

1. Referitor la biodiversitate: aceasta se refera la planeta in intregul ei. Cred ca legea "unitate in diversitate" ar fi cea mai eficienta daca toti am intelege ca fiecare lucru pe care il facem are impact asupra celorlalti.
2. Referitor la actiunea umana asupra planetei: cred ca aceasta are mai mult legatura cu nivelul de constiinta din care se nasc intentiile si mai putin cu tehnologia.
3. La modul general - Raportul "Planeta Vie" este creat tocmai pentru a arata ca intre soarta oamenilor si sanatatea planetei exista o legatura directa. Daca ne gandim ca amprenta ecologica asupra resurselor de apa aduce cu sine o diminuare a accesului la apa potabila si existenta unor crize de apa in mai multe tari - inclusiv Bulgaria, vecina Romaniei - putem vedea ca de fapt supravietuirea oamenilor este conditionata de sanatatea planetei.

emisie CO2
Mihai (intrebare EurActiv.ro)

Se stie ca nivelul de CO2 incepe sa atinga cote alarmante si ca fiecare tara contribuie iresponsabil prin poluare si reducerea procentului de suprafata impadurita.
Care sunt cifrele anul acesta si care este prognoza pe urmatorii 10 si 50 de ani, considerand datele din ultimii ani?

Ca o posibila intiativa, as completa emisiunile de stiri/meteo cu informatii despre nivelul de CO2 si evolutia lui (incepand cu acest indicator de baza si continuand cu monitorizarea altor indicatori). Pentru mine aceste date sunt importante si de aici a doua intrebare:
Exista indicatori de mediu (exemplu: nivelul CO2) care sa fie monitorizati de un organism public in Romania in mai multe puncte de interes?

Raspuns Luminita Tanasie:

Evaluarea raportului se face la nivelul anului 2007, acesta fiind cel mai recent an pentru care s-au putut obtine date din baza de date a ONU. Acestea arata ca 50% din amprenta ecologica este data de emisiile de CO2 si ca daca se continua in acelasi ritm, pana in 2030, planeta va avea nevoie de doi ani pentru a se reface dupa consumul si emisiile pe care societatea noastra le produce intr-un an.
Agentia Nationala de Protectie a Mediului are o baza de date cu indicatorii de mediu monitorizati in Romania. Pentru a crea o schimbare in comportamentuloamenilor si in politice guvernamentale, indicatorii sunt mai putin importanti, cea mai importanta fiind intelegerea consecintelor pe care acestia le au in viata noastra.

Cresterea biodiversitatii=cresterea entropiei (intrebare HotNews.ro)

Kali Age ( Epoca Kali)
Constituie scrise mai jos un fenomen de amplificare si dezvoltare a ” biodiversitatii”, efect al cresterii entropiei planetei ?
The Sanskrit Puranas traduse de Cornelia Dimmitt
"All kings occupying the earth in the Kali Age will be wanting in tranquillity, strong in anger, taking pleasure at all times in lying and dishonesty, inflicting death on women, children, and cows, prone to take the paltry possessions of others, with character that is mostly tamas, rising to power and soon falling. They will be short-lived, ambitious, of little virtue, and greedy. People will follow the customs of others and be adulterated with them; peculiar, undisciplined barbarians will be vigorously supported by rulers. Because they go on living with perversion, they will be ruined.
"And Dharma becomes very weak in the Kali age, and people commit sin in mind, speech, and actions... Quarrels, plague, fatal diseases, famines, drought, and calamities appear. Testimonies and proofs have no certainty. There is no criterion left when the Kali age settles down. People become poorer in vigor and luster. They are wicked, full of anger, sinful, false, and avaricious. Bad ambitions, bad education, bad dealings, and bad earnings excite fear. The whole batch becomes greedy and untruthful. Many sudras will become kings, and many heretics will be seen.
"Earth will be valued only for her mineral treasures. Money alone will confer nobility. Power will be the sole definition of virtue. Pleasure will be the only reason for marriage. Lust will be the only reason for womanhood. Falsehood will win out in disputes. Being dry of water will be the only definition of land. Praise worthiness will be measured by accumulated wealth. Impropriety will be considered good conduct, and only feebleness will be the reason for unemployment. Boldness and arrogance will be equivalent to scholarship. Only those without wealth will show honesty. Just a bath will amount to purification, and charity will be the only virtue"

Raspuns Luminita Tanasie:

Cred ca intoarcerea la spiritualitatea veche poate sa fie o sursa pentru schimbarea mentalitatii si a comportamentului fata de natura. Scrierile si traditiile orale demonstreaza legatura pe care oamenii o aveau cu mediul lor de viata si faptul ca intelegeau ca si ei sunt o parte din Bio-diversitate.

Actiuni (intrebare HotNews.ro)

bozo
Nu mai e demult un secret ca de pe la sfarsitul anilor ’80 am inceput sa consumam mai mult decat ecosistemul poate duce. Multe tari au constientizat asta la nivel de societate si au inceput sa actioneze in a-si ‘inverzi’ economiile, deschizand totodata noi directii de dezvoltare si afaceri durabile. Strategia 2020 a Comisiei Europene are ca prioritate utilizarea eficienta a resurselor iar legislatia europeana abunda de Directive pe acesta tema. Tendinta este de a ‘inverzi’ cvasi-total bugetul UE pentru urmatorul exercitiu financiar astfel incat proiectele ce vor fi finantate pe viitor sa nu cauzeze probleme de mediu si sa contribuie la transformarea durabila a economiei.
Romania este mai putin interesata de aceste aspecte ce sunt considerate mofturi si inca ne cramponam de un stil inchistat si extrem de conservativ in a ne construi viitorul. Avem o clasa politica fara viziune si e uimitor sa vezi ca romanii desconsidera total orice partid al verzilor (alegatori dar si politicieni deopotriva). Pana acum am avut niste glume de partide ecologiste, fara personalitate si populate cu excentrici.
Intrebari:
-WWF Romania are prevazute actiuni sociale consistente pentru a explica publicului din Romania nu numai a necesitatii protejarii planetei dar si a beneficiilor ce rezulta din asta? Aveti cumva in vedere actiuni mai ample impreuna cu alte ONGuri de mediu?
-Cum va pregatiti sa influentati clasa politica pentru a dezvolta Romania pe itinerarii corecte si pentru a integra protectia naturii si a oamenilor in exercitiul de guvernare? E fenomenal cum pot armoniza legislatia pe hartie, dar mai nimic nu se intampla.

Raspuns Luminita Tanasie:

1. WWF Romania, precum si alte ONG-uri de mediu, explica si implica publicul in actiuni menite sa schimbe aceasta mentalitate conservatoare privind mediul. Oamenii asteapta asta, iar noi am vazut-o din raspunsul neasteptat de mare pe care l-am primit in cadrul campaniilor Ora Pamantului din 2009 si 2010. Cred ca este nevoie ca si alte sectoare ale societatii sa se schimbe in aceasta directie, iar ONG-urile nu se pot substitui institutiilor statului.
2. Anul acesta, am realizat pentru a doua oara monitorizarea activitatii parlamentarilor cu privire la legislatia de mediu din Romania. Rezultatul este proiectul si site-ul votulverde.ro, care este o initiativa prin care incercam sa influentam clasa politica in directia includerii protectiei naturii in preocuparile ei. In acelasi timp, la noi inca functioneaza mecanismul influentarii dinspre Bruxelles, astfel incat incercam sa obtinem sprijinul Comisiei Europene pentru rezolvarea problemelor si cazurilor care nu sunt tratate corect si conform legislatiei in vigoare in Romania.
Nu sunt atat de optimista privind inverzirea bugetului UE pentru urmatorul exercitiu financiar, desi noi ne-am dori foarte mult asta. DG Transport si DG Regio sunt inca mult mai puternice la nivelul CE decat DG Environment. Speram ca in noul exercitiu financiar nu vor mai exista cazuri in care Comisia va finanta in paralel proiecte de refacere a mediului si proiecte de dezvoltare a infrastructurii in aceleasi arii naturale protejate.

---

Publicat de WWF, in colaborare cu Zoological Society of London si Global Footprint Network, raportul reprezinta o sursa globala de referinta, care prezinta starea de sanatate a planetei, precum si impactul activitatilor umane asupra acesteia.
 
Editia 2010 dezvaluie tendinte alarmate in randul biodiversitatii, dar si o crestere ingrijoratoare a amprentei de carbon globale.
 
EurActiv.ro a publicat principalele concluzii ale raportului, referitoare la trendul global, dar mai ales la starea ecosistemelor din Europa, cu focus pe regiunea Dunare - Carpati si Romania.

Puteti transmite intrebari, pana la ora inceperii intalnirii, folosind formularul de comentarii al acestui text.

[EurActiv.ro]

Linkuri:
- martie 2009 - Luminita Tanasie, WWF: Un miliard de persoane vor afla cum sa reduca impactul asupra planetei
- iulie 2009 - Luminita Tanasie, director de program World Wide Fund for Nature: Nu tot ce vand taranii in piata sunt produse bio