Concediul minim de maternitate in UE ar trebui sa fie extins de la 14 la 20 de saptamani si sa fie platit 100% in toata Uniunea Europeana, oferind insa o anumita flexibilitate statelor care dispun deja de prevederi privind acest tip de concediu din motive de familie. Majoritatea eurodeputatilor au aprobat si dreptul la concediul de paternitate platit, de cel putin doua saptamani.

Majoritatea parlamentarilor europeni au votat in favoarea extinderii concediului minim de maternitate de la 14 la 20 de saptamani, depasind astfel perioada sugerata de propunerea Comisiei Europene, intr-o rezolutie elaborata de Edite Estrela (S&D, PT) si adoptata cu 390 voturi pentru, 192 impotriva si 59 de abtineri.

In cazul in care intru-un stat membru exista un sistem de concediu din motive familiale disponibil la nivel national, ultimele patru saptamani pot fi considerate drept concediu de maternitate.

In octombrie 2008, Comisia a propus revizuirea legislatiei actuale (directiva 92/85), ca parte a "Pachetului de Conciliere" (a vietii profesionale cu cea de familie), conform Conventiei OIM privind protectia maternitatii din 2000.

Membrii Parlamentului au sustinut propunerea Comisiei ca, din totalul concediului de maternitate, sase saptamani trebuie sa fie luate imediat dupa nastere.

Lucratoarele care isi iau concediu de maternitate trebuie sa primeasca salariul integral, 100% din salariul ultimei luni lucrate sau media salariilor lunare, se arata in rezolutia adoptata. In ceea ce priveste plata, Comisia propune plata integrala pentru primele sase saptamani ale concediului de maternitate, iar pentru restul perioadei, recomanda plata integrala.  Aceasta prevedere nu este  obligatorie din punct de vedere legal, dar suma remuneratiei nu poate sa fie mai mica decat nivelul platii concediului medical.

Propunerea legislativa are ca obiectiv fixarea de standarde minime la nivel UE, dar statele membre au dreptul sa introduca sau sa mentina reguli care sunt mai favorabile decat cele prevazute in directiva.

"Maternitatea nu poate fi considerata drept o povara adusa sistemelor de securitate sociala", a declarat raportoarea Edite Estrela in cadrul dezbaterii de luni.

Concediul de paternitate

Statelor membre li se solicita sa ofere tatilor dreptul la un concediu de paternitate platit integral, de cel putin doua saptamani, in perioada concediului de maternitate, se mentioneaza in textul adoptat. Membrii Parlamentului care s-au opus acestei prevederi au considerat ca acest concediu de paternitate nu este inclus in obiectivele legislatiei, aceasta avand ca obiect "sanatatea si securitatea femeilor gravide".

Drepturi de munca

Parlamentul a adoptat de asemenea amendamente care vor preveni concedierea femeilor insarcinate, de la inceputul sarcinii si pana la sase luni de la sfarsitului concediului de maternitate. Mai mult, se mentioneaza ca femeile trebuie sa aiba dreptul de a se intoarce la pozitia lor, sau la un "post echivalent" -  o pozitie cu aceeasi remuneratie, aceeasi categorie profesionala si aceeasi fisa a postului ca acelea avute inaintea inceperii concediului de maternitate.

Parlamentul a subliniat ca aceasta categorie de lucratoare nu pot fi obligate sa desfasoare munca de noapte si ore suplimentare in decursul celor 10 saptamani premergatoare datei la care urmeaza sa nasca pe durata restului perioadei de sarcina, in cazul in care acest lucru este necesar pentru sanatatea mamei sau a fatului si in timpul intregii perioade de alaptare.

Actul este contestat insa de o serie de tari, care sustin ca in acest fel se adauga o noua povara pe umerii contribuabililor. In plus, afirma contestatarii, proiectul s-ar putea intoarce impotriva femeilor, descurajandu-le in construirea unei cariere.

Marea Britanie, care a adoptat un plan drastic de austeritate bugetara, a precizat ca aceasta decizie ii va dubla cheltuielile cu concediile de maternitate, majorandu-le cu 2,4 miliarde de lire sterline anual.

Marea Britanie are cel mai lung concediu de maternitate din Uniunea Europeana, de 52 de saptamani, insa doar primele sase saptamani sunt platite cu 90% din salariu.

Femeile din Germania au 14 saptamani, in Franta se acorda 16 saptamani iar in Belgia 15.

"Merge prea departe. Nu trebuie sa distrugem sisteme care functioneaza. Concediul integral platit va descuraja femeile tinere sa-si gaseasca o slujba", spune liberala birtanica Elizabeth Lynne.

Conservatoarea Elisabeth Morin-Chartier (Franta) a avertizat ca propunerea "se va intoarce in cele din urma impotriva femeilor".

Olandeza Marije Cornelissen, din partea verzilor, este si mai categorica: "Vrem sa perpetuam un sistem traditional in care tatal castiga banii iar femeia are grija de copii".

Comisia Europeana a propus initial un concediu maternal integral platit de 18 saptamani, in linie cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Muncii.

Comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, avertizase luna trecuta ca un concediu maternal integral platit de 20 de saptamani va genera costuri importante in urmatorii 20 de ani, care vor ajunge pana la 40 de miliarde de euro in cazul Frantei si la 57 miliarde euro pentru Marea Britanie.

Ramona Manescu, europarlamentar ALDE, a declarat: "Am votat, azi, in plenul Parlamentului European, in favoarea unui amendament care vizeaza acordarea unei indemnizatii egale cu un salariu intreg pentru mamele care sunt in concediu de maternitate. Daca tot vorbim despre problemele demografice cu care ne confruntam, atunci mi se pare normal sa incurajam femeile sa aiba copii, asigurandu-le toate conditiile necesare in acest sens."

Eurodeputata S&D Rovana Plumb, care a redactat avizul Comisiei pentru drepturile femeii si egalitatea de gen (FEMM) in acest dosar, pledand pentru extinderea concediului de maternitate la 20 de saptamani, a spus: „Parlamentul European a facut azi o investitie in viitorul Uniunii Europene, promovand maternitatea prin extinderea concediului la 20 de saptamani, cu plata integrala. Putem vorbi atat de un progres cantitativ cat si calitativ. Ma bucur ca argumentul simplist al beneficiilor economice pe termen scurt nu a tinut, prevaland sustenabilitatea societatii europene, imposibil de obtinut fara o demografie sanatoasa, deci implicit fara o protectie mai mare pentru mame si copii”.

Votul de miercuri reprezinta o prima citire a proiectului, ceea ce inseamna ca decizia va fi dezbatuta de guverne dupa care va reveni in Parlament pentru votul final.

Surse: PE, HotNews.ro, ALDE, S&D