Bugetul alocat celei de-a doua sesiuni de finantare pentru investitii ale intreprinderilor mari a fost "acoperit" in intregime prin proiectele selectate, astfel incat nu va mai fi lansata o noua sesiune, pana in 2013. Cele 194 de proiecte depuse au solicitat fonduri in valoare totala de 1,7 miliarde lei, de aproape patru ori mai mare decat bugetul disponibil. Vezi lista proiectelor castigatoare in documentul atasat.

Ministerul Economiei a publicat lista companiilor  care au obtinut finantare,  inclusiv punctajele obtinute si valoarea fondurilor obtinute).

Companiile din top, dupa punctajul obtinut la evaluarea proiectului, sunt Totalgaz Industrie SRL, cu 89 de puncte din 100 posibile, urmata de Petrocart SA si Elettra Communications SA, cu 87 si respectiv 86,5 puncte. Suma totala alocata a fost de 450.000.000 lei iar odata cu aceasta selectie de proiecte bugetul disponibil pana in 2013 a fost in intregime "acoperit", asadar nu va mai fi lansata o alta sesiune de depunere a proiectelor.

Consultantii care au elaborat proiecte pe aceasta linie de finantare spun ca a fost o competitie dura, cu foarte multe proiecte bune si, in sfarsit, apreciaza metoda folosita de autoritati pentru evaluare. "Spre deosebire de anul trecut, rezultatele finale au fost date de catre evaluatori mult mai repede, de unde se vede ca decizia Autoritatii de Management de a mentine aceeasi firma de evaluare a proiectelor pentru sesiuni consecutive de depunere a proiectelor a fost inteleapta", a declarat Laura Radulescu, coordonator proiecte la firma de consultanta Initial Advisory, care a depus anul acesta doua proiecte, ambele castigatoare, pentru firmele Petrocart SA Piatra Neamt (locul 2) si Romcab SA Targu Mures (locul 11). 

Pana la termenul limita au depus proiecte un numar de 194 de companii, valoarea totala a finantarii nerambursabile solicitata fiind de 1.734.321.541 lei, de 3,85 ori suma alocata – 450.000.000 lei. In ultima etapa, cea tehnico-financiara, au ramas 186 de proiecte. Din cele 186 de proiecte, doar 36 de companii vor primi finantare.

Investitiile intreprinderilor mari au fost finantate prin Axa 1 a Programului Operational Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE). Activitati eligibile: achizitie echipamente, extindere unitate existenta, creare unitate noua, achizitie de teren ( 10% din cheltuieli eligibile) si cladire (50% din cheltuieli eligibile), achizitie aplicatii informatice si brevete si licente. Valoarea maxima acordata unui proiect este de 20 milioane lei, cofinantarea solicitantului fiind de 40% pentru Bucuresti-ilfov si de 50% pentru restul regiunilor.

Primul apel in cadrul Axei 1 POS CCE pentru Intreprinderi Mari a fost lansat in august 2008, termenul limita de depunere a proiectelor fiind 14 octombrie 2009. Rezultatele evaluarii proiectelor au fost publicate abia in decembrie 2009. Suma alocata primului apel a fost de 215 milioane lei, dintr-un total de 86 de companii ajunse in faza finala - evaluarea tehnico-financiara- putand fi finantate doar 28 de proiecte.

Ioana Morovan