Trei primari de comune si mai multi reprezentanti de firme au fost condamnati definitiv pentru diferite infractiuni impotriva intereselor financiare ale UE, in acest an, potrivit informatiilor pe care instantele de judecata le-au transmis Directiei Nationale Anticoruptie. In acest dosare, prejudiciile pornesc de la cateva sute de euro pana la circa 100.000 de euro. Pedepsele primite - amenzi penale si inchisoare de cateva luni pana la maximum 4 ani, cu suspendare conditionata.

Ioana Morovan

Intre condamnatii penal se numara:
- Baciu Vasile (PDL), primar al comunei Horia, judetul Neamt, trimis in judecata in 2009
- Ioan Cornel Miculescu (PDL), primar al comunei Secas, jud. Timis, trimis in judecata in 2008
- Horhat Ioan (PDL), primar al comunei Jidvei, judetul Alba, trimis in judecata in 2006
- Maria Stoian, in calitate presedinte al Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), a fost condamnata la trei ani inchisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de incercare de sapte ani, pentru savarsirea infractiunilor de deturnare de fonduri si tentativa la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene. - trimisa in judecata in 2007
- Mai multi reprezentanti de firme private: SC Horse Sport Centrum SRL - SC Academia Ecvestra Mogosoaia SRL, SC ROMCONSTRUCT SA Roman, S.C. Harghita Funghi S.R.L, SC „Promet” SRL Focsani, SC „Italo Con vest” SRL Bucuresti si SC „Euroconstruct” SRL Focsani, SC FANIROM COM SRL Vaideeni,  SC FLANION ELECTRO PRODEXIM SRL BUCURESTI, C „Apollodor Group” SA Resita, SC CI DESIGN SRL, SC ALEX COM TURIST INT SRL , SC TITANIC INTERNATIONAL SRL Pitesti, SC PROFEX UNICO SRL Maracineni si SC MULTIMOB SRL Constanta.

Marea majoritate a infractiunilor se refera la: "folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene, fapta cu consecinte deosebit de grave, prevazuta de art. 181 din Legea 78/2000, precum si tentativa la aceeasi infractiune; fals in inscrisuri sub semnatura privata" precum si complicitate la aceste infractiuni. Mai rar, "schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Comunitatilor Europene". Cel mai vechi dosar dateaza din 2003.

Peste o suta de dosare penale legate de fonduri europene au fost solutionate prin rechizitorii de catre Directia Nationala Anticoruptie in ultimii 6 ani si trimise in instanta. Dintre acestea, au fost pronuntate hotarari definitive de condamnare in 25 cauze privind 34 de inculpati.
In total, in opt ani, prejudiciile totale in dosarele penale pe proiecte cu fonduri europene solutionate de DNA se ridica la peste 14 milioane euro.

Recent, DNA a decis sa publice rezumatul deciziilor de condamnare definitiva. "Avand in vedere ca, in multe cazuri, intre pronuntarea deciziilor, motivarea acestora si transmiterea acestor decizii de catre instantele de judecata, in format electronic, se inregistreaza o anumita diferenta de timp, DNA a decis publicarea unui rezumat al deciziilor de condamnare definitive, la momentul pronuntarii acestora, sub forma de comunicate de presa".  In acest fel, explica DNA, institutia raspunde unei cerinte mentionate in "Planului de actiune pentru indeplinirea conditionalitatilor din cadrul mecanismului de cooperare si verificare a progresului realizat de Romania in domeniul reformei sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei". Concomitent, DNA va continua publicarea continutului integral al deciziilor definitive, de indata ce acestea ii vor fi trimise de catre instantele de judecata.

Hotararea de Guvern nr. 1.346 din 31 octombrie 2007 privind aprobarea Planului de actiune pentru indeplinirea conditionalitatilor din cadrul mecanismului de cooperare si verificare a progresului realizat de Romania in domeniul reformei sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei, modificata prin Hotararea de Guvern nr. 79 din 5 februarie 2010, stabileste ca DNA informeaza opinia publica asupra deciziilor definitive pronuntate in dosarele de competenta sa prin publicarea acestora pe pagina de Internet a institutiei.