Un program lansat de curand isi propune sa le ofere profesorilor de liceu si de ciclu gimnazial cele mai potrivite instrumente pedagogice pentru a face chimia atractiva si mai usor de invatat pentru elevi.

Universitatea Politehnica din Bucuresti - Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor, impreuna cu Universitatea Politehnica din Timisoara si SIVECO Romania S.A. au inceput seria de instruire profesionala pentru profesorii de chimie din sistemul preuniversitar. Mai mult de jumatate din cei aproximativ 4000 de profesori de chimie din tara vor parcurge, intr-un interval de doi ani, cursuri de utilizare a tehnologiei informatiei si comunicarii si de formare de specialitate, acumuland 37 de credite netransferabile.

"Suntem in Uniunea Europeana, corect? Trebuie sa ne aliniem la reglementarile la care am aderat, nu? Ei bine, cine credeti ca va da buletinele de analiza pentru conformitatea alimentelor pe care le produc firmele romanesti? Cine va judeca plangerile inregistrate la Oficiul de Protectie a Consumatorului? Cine va verifica starea de toxicitate a mediului in care traim? Cine va descoperi medicamente noi? Chimistii! Iar noi n-avem destui chimisti, pentru ca elevilor, in general, li se pare ca e o materie prea dificila. Am convingerea, impreuna cu echipa de proiect, ca ii vom ajuta pe profesorii din ciclul pre-universitar sa le arate cat de frumoasa este aceasta materie si cate satisfactii iti poate da exercitarea unei profesii in acest domeniu. Foarte multi dintre ei fac deja acest lucru, dar prin acest program le vom oferi instrumente suplimentare, atractive si usor de utilizat. Ii asteptam sa se inscrie in numar cat mai mare" a declarat prof. dr. ing. Ana Maria Josceanu, coordonatoarea programului.

Profesorii vor avea posibilitatea sa se inscrie pe site-ul https://e-chimie.upb.ro, unde pot opta pentru perioada preferata si pentru orasul cel mai apropiat, iar cursurile vor debuta efectiv in iunie 2011. Inscrierile se vor face pe principiul "primul sosit, primul servit" pentru toti cei care predau chimia (nu exista procedura de selectie). Fiecare cursant va parcurge doua module de curs: pentru initiere/perfectionare TIC (40 ore) si pentru formarea profesionala specifica (96 ore). Grupul tinta este format din 2250 profesori care activeaza in invatamantul preuniversitar.

Proiectul POSDRU/87/1.3/S/61839 "Privim catre viitor - Formarea profesionala a cadrelor didactice pentru utilizarea resurselor informatice moderne in predarea eficienta a chimiei" este finantat din fonduri europene si se deruleaza in perioada septembrie 2010-august 2012, in coordonarea Universitatii Politehnica din Bucuresti, in parteneriat cu SIVECO Romania S.A. si Universitatea Politehnica din Timisoara.

https://e-chimie.upb.ro

Sursa: SIVECO