Romania pierde bani pentru ca a introdus prea tarziu avizele de contractare a unor proiecte destinate aderarii la Spatiul Schengen, reiese dintr-ul document comunitar. Prin urmare, acestea nu mai pot fi realizate in 2010 iar banii trebuie returnati.

Romania si Bulgaria nu au folosit 27.5 milioane de euro din bugetul total destinat aderarii lor la Spatiul Schengen, proiectelor ISPA si lichiditatilor. Acesti bani se vor intoarce in bugetul comunitar, au explicat pentru RFI surse din Comisia Europeana si Parlamentul European.

Conform Comisiei Europene, care a inaintat Parlamentului European informatia, Romania a introdus prea tarziu avizele de contractare a unor proiecte destinate tranzitiei lor la stadiul de stat membru al UE, printre care fondurile de infrastructura ISPA, aderarea la Spatiul Schengen si proviziile pentru asigurarea lichiditatilor. Aceste proiecte nu mai pot fi realizate in 2010, banii sint prin urmare pierduti.

Previziunile initiale facute pentru investitii in 2010 in Romania nu au fost realizate, a explicat pentru RFI purtatorul de cuvant al Comisiei Europene Patrizio Fiorilli.

El a adaugat ca Bulgaria, care si-a vazut suspendate in 2008 o parte a subventiilor europene, inclusiv sumele alocate pentru Schengen si care doar in 2009 a reluat platile are o intarziere considerabila in a contracta banii de la Bruxelles.

Ambele tari vor pierde o suma totala de 27.5 milioane de euro care se intoarce in bugetul comunitar si va fi folosita pentru alte proiecte.

Romania si Bulgaria vor pierde 27,5 milioane de euro din facilitatea Schengen, intrucat Comisiei Europene i s-a cerut de catre PE reducerea lor din cauza incapacitatii de a absorbi aceste fonduri, a spus intr-un interviu si fostul vicepremier bulgar Ivaylo Kalfin, citat de HotNews.ro.

"Comisia Europeana nu poate sa confirme informatiile privind sumele care urmeaza a fi redistribuite si nici programele avute in vedere. Sumele ramase necheltuite in cadrul facilitatii Schengen vor fi cunoscute doar la finalul anului 2010, adica la termenul limita pentru implementarea si efectuarea platilor in cadrul facilitatii Schengen. In acest moment, din informatiile pe care le avem nu reiese faptul ca vor ramane sume necheltuite in Bulgaria si Romania", a fost raspunsul unuia dintre purtatorii de cuvant ai CE, Michele Cercone, la solicitarea HotNews.ro.

Ministrul roman de externe a spus marti, potrivit Agerpres, ca 99% dintre banii prin facilitatea Schengen alocati MAE au fost folositi.

"Tot ce pot sa va spun este in limitele accesarii fondurilor Schengen la MAE. Incheiem in decembrie ultimele contracte si 99% din bani au fost extrasi din facilitatea Schengen", a spus Baconschi, adaugand ca "s-ar putea sa rezulte niste economii" intrucat preturile variaza in piata si de fiecare data cand faci planuri financiare ample, cu foarte multa infrastructura noua, contractele pot varia pe parcurs.

Surse: RFI, HotNews.ro