O activitate de prevenire mai riguroasa, pedepse mai severe pentru traficanti si o mai buna protectie pentru victime sunt principalele obiective ale noii legislatii europene privind traficul de fiinte umane. Noua legislatie europeana va fi aplicabila traficului de fiinte umane in industria exploatarii sexuale sau in ceea ce priveste exploatarea la locul de munca, de exemplu in constructii, agricultura sau servicii la domiciliu.

In fiecare an, sute de mii de persoane sunt victime ale traficului de fiinte umane. Multe dintre victime sunt exploatate pentru prostitutie (43%, majoritatea femei sau fete foarte tinere) sau pentru diverse activitati subsidiare (32%).
 
Noua directiva, adoptata luni de Comisiile pentru libertati civile si pentru drepturile femeii, stabileste reguli minime pentru definirea infractiunilor penale si a sanctiunilor pentru traficanti. Legislatia introduce de asemenea reguli comune pentru a consolida activitatile de prevenire a acestor infractiuni si pentru protectia victimelor.
 
"Negocierile au fost dificile, dar consideram ca am obtinut rezultate bune si am atins obiectivele importante pentru Parlament. Cu aceasta propunere, vom crea conditii mai dificile pentru traficanti si o mai buna protectie pentru victime", a declarat raportoarea Comisiei pentru libertati civile, Anna Hedh (S&D, SE), care a urmarit aceasta propunere impreuna cu deputata Edit Bauer (PPE, SK), raportoare din partea Comisiei pentru drepturile femeii.
 
"Cea mai mare reusita este, in opinia mea, faptul ca aceasta noua directiva creeaza un mediu disuasiv pentru traficanti si asigura asistenta si protectia necesare pentru victimele traficului de fiinte umane, in special pentru copii. In ciuda faptului ca a trebuit sa renuntam la anumite aspecte care figurau in propunerea noastra initiala, sunt convinsa ca rezultatul obtinut este bun si ca directiva adoptata va permite crearea unei baze juridice mai bune in comparatie cu fosta decizie-cadru 2002/629", a adaugat raportoarea Bauer.
 
Noi reguli pentru alte forme de exploatare

Textul noii legislatii are in vedere o viziune mai larga a traficului de fiinte umane in comparatie cu decizia-cadru a UE din 2002 (pe care va trebui sa o inlocuiasca) si include si alte forme de exploatare, asa cum au solicitat deputatii europeni.
 
Prin "exploatare" se intelege acum, cel putin, exploatarea activitatilor de prostitutie ale persoanei sau alte forme de exploatare sexuala, munca sau activitatile fortate, inclusiv cersetoria, sclavie sau practici asemanatoare sclaviei, servitutea, exploatarea activitatilor criminale sau prelevarea de organe. Definitia include de asemenea traficul de fiinte umane cu scopul adoptiilor ilegale sau al casatoriilor fortate.

"Exploatarea activitatilor penale" inseamna exploatarea unei persoane in scopul comiterii, de exemplu, a unor furturi in strada sau furturi din spatii comerciale, trafic de droguri si alte activitati similare care fac obiectul sanctiunilor si implica un castig financiar.
 
Sanctiuni mai dure pentru traficanti si produse confiscate

Noua directiva defineste la nivel european pedepse maxime de cel putin cinci ani de inchisoare (ceea ce inseamna ca statele membre nu vor putea impune pedepse mai mici) sau, in anumite circumstante agravante, 10 ani de inchisoare.
 
Circumstantele agravante corespund cazurilor in care au fost exploatati copii, au fost implicate organizatii criminale sau a fost pusa in pericol viata victimelor sau a fost folosita violenta. Incitarea, complicitatea sau pur si simplu tentativa de a comite o astfel de infractiune pot fi de asemenea pedepsite.
 
Cand sunt implicate persoane juridice (organizatii), sanctiunile ar trebui sa includa sanctiuni penale sau nepenale si ar putea sa includa alte sanctiuni, precum excluderea de la posibilitatea de a beneficia de prestari sau ajutoare publice, interdictii temporare sau permanente de a exersa anumite activitati comerciale sau punerea sub control judiciar, supraveghere sau inchiderea temporara sau permanenta a unitatii care a servit la savarsirea infractiunii.

Sursa: PE