Comisia de petitii a Parlamentului European a dezbatut joi mentionarea presei in Strategia Nationala de Aparare a Romaniei. Printr-o procedura contestata de reprezentantii opozitiei din tara, deputatii PPE au reusit sa inchida procedura. Se astepta contestatii. Soarta petitiilor introduse de jurnalistii romani in PE ramane neclara.

Comisia de Petitii (PETI) a Parlamentului European a organizat joi, 2 decembrie, o dezbatere pe marginea celor doua petitii formulate de jurnalisti si sindicalisti impotriva paragrafului 6.2. din Strategia Nationala de Aparare, referitor la identificarea ca vulnerabilitate a Romaniei a "fenomenului campaniilor de presa la comanda cu scopul de a denigra institutii ale statului, prin raspandirea de informatii false despre activitatea acestora; presiunile exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice in vederea obtinerii de avantaje de natura economica sau in relatia cu institutiile statului”.

In cadrul dezbaterii din Comisia de Petitii a PE, pozitia Comisiei Europene a fost de declinare a competentei sale in privinta domeniului securitatii nationale, in conformitate cu art. 51 din Carta Drepturilor Fundamentale.

La vot fiind prezenti doar deputati europeni ai PPE (care se opuneau acestui demers), petitiile au fost respinse sau cum se spune in Parlamentul European, ele sint inchise.

Un vot nu era prevazut, intentia PPE de a recurge la aceasta metoda a fost notificata presedintei comisiei Petitii Erminia Mazzoni cu cinci minute inaintea sedintei.

In plus, cum multi deputati PPE, membri ai comisiei, nu erau prezenti la sedinta, ei au fost reprezentati de colegii lor din alte comisii care s-au inscris la vot tot cu cinci minute inainte de inceperea reuniunii.

Deputatul socialist Victor Bostinaru, care a initiat si a provocat dezbaterea, si-a aratat nemultumirea fata de aceasta stare de fapt care va fi contestata. El a explicat la RFI ca "regula de baza in comisia noastra a fost aceea ca cel putin un grup politic daca cere un lucru se tine cont de opinia acelui grup, nu exista tendinta aceasta dictatoriala de la Bucuresti, sau cel putin nu exista pana astazi! Votul asupra pastrarii deschise sau a inchiderii petitiei nu a fost in mod regulamentar pus pe agenda comisiei asa cum se intampla ori de cate ori este precizat ca va avea loc un vot".

Socialistii, liberalii si deputatii de stanga au parasit sala in momentul votului intrucat si-au dat seama ca deputatii PPE fiind mai numerosi vor avea castig de cauza.

Eurodeputatul Victor Bostinaru, coordonator al Grupului S&D in Comisia de Petitii considera viciata procedura de vot, in conditiile in care, petitiile jurnalistilor romani aveau sustinerea a nu mai putin de 4 din cele 7 grupuri politice din Parlamentul European:

Grupurile Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, Verzilor si Grupul Confederal al Stangii Unite Europene vor contesta votul din Comisia de Petitii in cadrul Conferintei Presedintilor.

Eurodeputata ALDE Norica Nicolai, prezenta la dezbateri, a criticat modul in care PPE a permis inlocuirea membrilor de drept in Comisia PETI cu eurodeputati romani:

"Este jenant ca cei mai multi membri PPE din comisie au fost inlocuiti cu eurodeputati romani, si anume opt, pentru a vota in favoarea inchiderii acestei petitii. In raport cu Articolul 195 al Codului de procedura al Parlamentului European, referitor la votul acordat petitiilor, votul de azi a incalcat flagrant regulamentul. Presedinta Comisiei pentru Petitii,  Erminia Mazzoni (PPE, Italia) a permis ca eurodeputatii propriului grup politic, in majoritate romani, sa voteze. Vom sesiza Conferinta presedintilor, ma refer aici la celelalte grupuri politice, in legatura cu aceasta incalcare. Dorim ca aceasta petitie sa fie repusa pe ordinea de zi a Comisiei!"

Dar pentru cei care au avut castig de cauza pana la proba contrara, deputatii de centru dreapta, discutia asupra Strategiei Nationale de Aparare si Liberatea Presei nu-si are rostul:

"Nu cred ca libertatea presei si puterea presei in Romania mai pot fi date inapoi; in al doilea rand daca e sa vorbim in termeni tehnici, Strategia Nationala de Aparare nu este un text de lege, nu e o lege care poate prescrie, pedepse, sanctiuni pentru un cetatean sau pentru altul, fie ca este el ziarist sau mecanic auto", a spus deputatul PPE Traian Ungureanu.

Europarlamentarul PPE Cristian Preda ofera pe blogul lui o perspectiva asupra dezbaterilor din comisia de petitii a PE: "deputatul Bostinaru si deputata Nicolai au reusit sa exporte dezbaterea despre presa din Romania si strategia de securitate a CSAT intre plangerea unui cetatean german in legatura cu "interdictia impotriva legarii vitelor si, in special, a vitelor de lapte" si plangerea unui spaniol referitoare la "inlaturarea unui cuib de berze din turnul unei biserici din Galapagar, in apropiere de Madrid".

Petitia

Jurnalistii romani, semnatari ai petitiei, reclamau faptul ca prevederile din SNAp deschid posibilitatea nu doar a ingradirii libertatii de informare si de exprimare dar si a eliminarii premeditate, prin mijloace incadrate „legale” a jurnalistilor care isi permit ca in timpul exercitarii profesiei lor sa critice o autoritate publica care actioneaza abuziv sau care nu are competenta.

Mai mult decat atat, se arata in petitia sindicatului jurnalistilor, dat fiind faptul ca documentul schiteaza, legitimeaza si ofera cadrul pentru posibila actiune a serviciilor secrete si a institutiilor de forta din Romania, se elimina restrictiile punerii in practica efectiva a acestei strategii pentru a elimina presupusele vulnerabilitati.

Printre petitionari se numara sindicatul Mediasind, dar si o plangere semnata de jurnalistul Radu Tudor in numele unui grup de ziaristi, intre care Gabriela Vranceanu Firea, Victor Ciutacu si Alina Petrescu.

Radu Tudor a declarat pentru HotNews.ro ca "initiativa si textul petitiei apartine europarlamentarului Victor Bostinaru, sustinut de Norica Nicolai si altii. Eu am fost intrebat daca sustin ideea unei petitii care sa sanctioneze prevederea din Strategia de aparare. Am fost de acord,impreuna cu alti colegi din presa, nu-i stiu pe toti".

”Strategia nationala deschide posibilitatea nu doar a ingradirii libertatii de informare si de exprimare, dar si a eliminarii premeditate, prin mijloace incadrate "legale" a jurnalistilor care isi permit ca in timpul exercitarii profesiei lor sa critice o autoritate publica care actioneaza abuziv sau care nu are competenta. Documentul reprezinta, in opinia noastra, incalcarea explicita de catre un stat membru al Uniunii Europene a unor norme juridice fundamentale dupa cum urmeaza: Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, conventia europeana a drepturilor omului, tratatul privind Uniunea Europeana si tratatul privind functionarea Uniunii Europene, petitionarii se adreseaza Parlamentului European si Comisiei Europene cu solicitarea explicita de a cere retragerea de indata a prevederilor articolului, in cazul unui refuz, declansarea procedurii de infringement pentru incalcarea normelor europene mentionate anterior”, se arata in petitia trimisa Parlamentului European, si semnata de Radu Tudor in numele grupului de jurnalisti, din care mai fac parte Gabriela Vranceanu Firea, Victor Ciutacu si Alina Petrescu.

In Strategia Nationala de Aparare, la capitolul Vulnerabilitati, este inclusa o referire la presa: ”Fenomenul campaniilor de presa la comanda cu scopul de a denigra institutii ale statului, prin raspandirea de informatii false despre activitatea acestora; presiunile exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice in vederea obtinerii de avantaje de natura economica sau in relatia cu institutii ale statului”. Strategia a fost trimisa Parlamentului in luna iunie, insa documentul n-a fost inca adoptat.

In prezent soarta acestor petitii introduse de jurnalisti romani in Parlamentul European ramane neclara.

Daca Conferinta Presedintilor decide sa anuleze votul, atunci petitiile nu sint inchise, debaterea continua si ea poate da nastere chiar si unei vizite a unei delegatii parlamentar europene in Romania sau in cel mai bun caz se ajunge si la o rezolutie a Parlamentului.

In caz contrar, demersul ziaristilor ramani ramane fara urmare si discutia este inchisa ceea ce, spun surse din Parlamentul European, nu ar fi doar pe placul deputatilor romani din PPE ci si a celor francezi si italieni care au respins deja in vara aceasta posbilitatea dezbaterii libertatii presei la nivel european.

Surse: DAE, RFI, S&D, ALDE, HotNews.ro