Romania sustine mentinerea actualei "chei" de alocare a fondurilor in cadrul Politicii de Coeziune, nivelul de dezvoltare exprimat prin PIB / locuitor trebuind sa reprezinte criteriul fundamental in alocarea resurselor, a declarat marti, 8 decembrie Gabriel Friptu, directorul Programului Operational Regional. In acelasi timp, elementele esentiale pentru alocarea financiara a UE pe care Romania o va primi dupa 2014 vor fi elaborarea unor strategii riguroase de dezvoltare regionala si argumentele furnizate autoritatilor de la Bruxelles ca fondurile pot fi utilizate in intregime, a mai explicat acesta.

In perioada imediat urmatoare, regiunile Romaniei trebuie sa demareze noile strategii de dezvoltare regionala, pentru a furniza Comisiei Europene liste cu prioritati de finantat in urmatorul cadru financiar 2014-2020. Fondurile pentru elaborarea acestor documente ar putea veni din Programul de Asistenta Tehnica, a explicat Friptu, in cazul in care nevoile de sustinere pentru diverse studii vor depasi posibilitatile POR. "Ne dorim un acord cu colegii din ADR pentru a vedea cum anume sa atacam acest demers", a spus acesta.

Legat de posibilitatea ca impartirea actuala pe cele 8 regiuni sa fie modificata, Friptu a declarat ca, nefiind politician, nu poate raspunde insa va trebui gasita o formula indiferent de ce decizie politica va fi luata.

Discutiile la Bruxelles pentru noul cadru de programare financiara, post-2014, sunt in stadiu incipient, a mai explicat acesta. Dintre punctele importante care se afla in discutie:

  • exista propunerea ca pachetele financiare sa fie flexibile, adica sa fie conditionate de performantele in cadrul programelor
  • propunerea ca N+2 sa fie regula universala, cu posibila reducere a presiunii pe alocarea primului an (2014)
  • discutii asupra unor formule pentru reducerea zonei administrative in zona de aplicare, raportare si rambursare etc.

"Pentru sustinerea dezvoltarii echilibrate a regiunilor este necesar ca statele membre si regiunile sa aiba posibilitatea de a selecta prioritati si domenii de interventie in functie de conditiile si provocarile socio-economice si teritoriale specifice", a mai spus directorul POR.

Comisia Europeana a publicat in noiembrie 2010 al cincilea Raport cu privire la coeziunea economica, sociala si teritoriala si au lansat consultarea publica care sa sprijine elaborarea viitoarei politici si pregatirea propunerilor legislative. Consultarea publica se incheie la 31 ianuarie 2011; cei interesati pot consulta documentele aferente aici.

Modul de implementare a proiectelor din cadrul Regio - Programul Operational Regional 2007-2013 si viitorul politicii de coeziune au fost subiectele conferintei de prezentare a Raportului Anual de Implementare 2009 a POR, organizata de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Ioana Morovan