Rusia se va retrage din Protocolul de la Kyoto, care are ca scop scaderea emisiilor de poluanti in tarile semnatare, a declarat delegatul rus la intalnirea privind prevenirea schimbarilor climatice de la Cancun, Mexic, potrivit RIA Novosti. Progresele inregistrate in negocieri la Cancun sunt departe de a fi spectaculoase.

Protocolul de la Kyoto este obligatoriu din punct de vedere legal pentru tarile semnatare si stipuleaza o scadere a emisiilor de dioxid de carbon. Primul stadiu al proiectului va expira in anul 2012 si va trebui reinnoit pentru a avea efecte semnificative pe termen lung.

Rusia nu este prima tara care se opune Protocolului, dupa ce Canada si Japonia au criticat tintele stricte ale reducerii de emisii. In ciuda acestui fapt, presedintele rus, Dimitri Medvedev, a declarat ca Rusia isi va scadea emisiile de dioxid de carbon cu 25% pana in anul 2020

Ministrul László Borbély a reprezentat Romania la Conferinta Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice de la Cancun.

László Borbély a subliniat in interventia sa ca este nevoie in continuare de un efort de vointa din partea tuturor partilor, prin care sa se puna bazele unui nou acord global cu valoare juridica, care sa urmeze linia Protocolului de la Kyoto. Reperul esential al angajamentelor partilor ramine limitarea cresterii temperaturii globale la 2°C, si aceasta va solicita din partea tuturor economiilor majore ale lumii un efort imediat si mult mai sustinut decat cel promis de
actualele angajamente individiuale si agregate de reducere a emsiilor de gaze cu efect de sera.

Ministrul mediului si padurilor a subliniat ca, desi Romania este afectata in acest moment de efectele crizei economice globale, tara noastra continua sa sustina fara rabat angajamentele Uniunii Europene legate de sustinerea tarilor in curs de dezvoltare prin mecanismul de finantare timpurie (fast start finance). Mecanismul de finantare timpurie („fast start finance”) este vazut si ca o punte foarte importanta pentru castigarea increderii reciproce intre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare, in efortul global de minimizare a efectelor schimbarilor climatice.

„In acelasi timp, solutia privind un aspect esential legat de angajamentele de reducere a emisiilor, cum este reportarea surplusului de Unitati ale Cantitatii Atribuite, trebuie sa ia in considerare toate aspectele: recunoasterea eforturilor depuse pana acum de catre Parti, printre care si Romania, pentru respectarea prevederilor si a tintelor de reducere sub Protocolul de la Kyoto; o corecta distribuire a acestui efort de reducere intre toate Partile si o corecta evaluare a consecintelor economice, financiare si sociale determinate de efortul de reducere a emisiilor si de decizia privind reportarea surplusului de Unitati ale Cantitatii Atribuite (AAU)”, a subliniat László Borbély.

Intr-un comunicat al Ministerului Mediului se arata ca rezultatele inregistrate in procesul de negociere nu lasa sa se intrevada progrese relevante la nivelul celor doua documente de negociere (LCA si KP). Se remarca totusi progrese pe partea de adaptare, transfer de tehnologie, capacitate institutionala si finantare.

Potrivit Euro-Life, comisarul european Connie Hedegaard pentru schimbari climatice a declarat la Cancun ca tarile nou intrate in UE au avut alte preocupari decat schimbarile climatice. Intrebat cum comenteaza Ministrul Borbely a declarat: "Dupa 50 de ani de comunism s-au facut eforturi uriase din partea tarilor fost comuniste, iar pozitia acestor tari a fost una de succes."

Pozitia UE este una mult mai flexibila fata de anul trect de la Copenhaga, Uniunea luandu-si un angajament ferm de a reduce cu 30% emisiile.

Potrivit Euro-Life, in acordul de la Cancun se prevede acordarea a 30 miliarde de dolari pentru tarile in curs de dezvoltare in viitorul apropiat, urmand ca in viitor sa se ajunga la 100 miliarde dolari, sumele fiind destinate capacitatii tarilor de a se adapta la schimbarile climatice.
 
Surse: HotNews.ro, Ministerul Mediului, Euro-Life