Mai putin agitat decat politicienii si analistii europeni care au sarit ca arsi la citirea textului legii care va reglementa pe viitor functionarea presei in Ungaria, premierul maghiar Viktor Orban a respins acuzatiile aduse legii si a anuntat ca nu este dispus sa accepte eventuale amendamente.

Foto: Fidesz

"Nu ma gandesc nici macar in vis sa schimb ceva la aceasta lege. Din reactiile strainatatii nu reiese foarte clar care este problema cu aceasta lege. Am subliniat intotdeauna ca legea maghiara a presei nu este cu nimic diferita fata de cea ale celorlaltor state membre. Legea maghiara a presei este o lege europeana", declara premierul Ungariei, Viktor Orban.

De o cu totul parere sunt atat insarcinatul special al OSCE pe probleme de media, cat si multi politicieni europeni. Cel mai vocal dintre acestia a fost, de la bun inceput, ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, care cu cateva zile inainte de Craciun se intreba daca Ungaria este demna sa asigure presedintia Uniunii in 2011. Reactia premierului maghiar la spusele lui Asselborn a fost una care pe multi i-a lasat perplecsi.

- EurActiv.ro: Ungaria adopta noi legi pentru sanctionarea mass-media. Cenzura?
- Guvernul maghiar: Criticisms and answers formulated on the subject of the proposed media act examined in a European context

"Saracul ministru luxemburghez. L-am sunat pe seful guvernului sau si l-am intrebat care este problema Luxemburg-ului, iar el mi-a raspuns ca ministrul de Externe face parte din Partidul Socialist al Muncii, motiv pentru care parerile exprimate de Asselborn nu reprezinta pozitia oficiala a guvernului. Dupa ce-am auzit aceste lucruri, am incetat sa mai acord atentie acestui subiect", a declarat, sigur pe el, Orban.

Noua lege a presei din Ungaria a facut valuri si in cercurile politice din Germania, chiar daca guvernul de la Berlin a reactionat, ce-i drept, foarte ponderat in aceasta chestiune, limitandu-se la a transmite ca "Germania priveste cu mare atentie aceasta lege". Agentia de presa Dpa scria insa, cu cateva zile in urma, ca sefa cancelariei de la Berlin ar fi avertizat guvernul de la Budapesta cu privire la incalcarea principiilor statului de drept.

Viktor Orban declara insa ca "Angela Merkel nu a exprimat personal nici un punct de vedere. Declaratiile au fost facute de un purtator de cuvant al guvernului care a spus ca un stat UE trebuie sa respecte normele Uniunii. Exact asta va face si Ungaria. Deocamdata, nu acord o importanta deosebita reactiilor externe", a mai spus Orban.

Articol complet la Deutsche Welle