Numai CNSC va primi de acum incolo contestatiile la procedurile de achizitii publice, potrivit Legii de aprobare a OUG 76/2010 publicata in Monitorul Oficial din 31 decembrie 2010. Contractele vor fi incheiate dupa decizia CNSC iar contestatarii pot merge in instanta pentru a ataca aceasta decizie. Modificarile sunt menite sa combata fenomenul prelungirii cu luni de zile a rezultatelor la contestatii, fapt care a afectat negativ incheierea contractelor si derularea acestora si implicit atragerea fondurilor UE.

Numerosi beneficiari ai fondurilor UE, mai ales autoritatile locale cu proiecte de infrastructura si de mediu acuza de cativa ani birocratia legislativa in domeniul achizitiilor publice in general si, in particular, procesul greoi al analizarii contestatiilor, pentru intarzierea incheierii contractelor - lucru care conduce, implicit, la derularea cu intarziere a lucrarilor/activitatilor si efectuarea cu intarziere a platilor.

Odata cu dezbaterea in Parlament a Legii privind aprobarea OUG 76/2010 deputatii din comisiile Juridica si cea de Industrii au adus si o serie de modificari la textul Ordonantei. In principal, este vorba despre eliminarea "primei instante" din schema depunerii contestatiilor. Noua Lege, care include aceste modificari, a fost publicata vineri, 31 decembrie, in Monitorul Oficial nr.898/2010.

Daca in cea mai recenta varianta consolidata a Ordonantei de Urgenta 34/2006 la capitolul "Solutionarea contestatiilor" articolul Art 255 (1) prevedea:

(1) Orice persoana care se considera vatamata intr-un drept ori intr-un interes legitim printr-un act al autoritatii contractante, prin incalcarea dispozitiilor legale in materia achizitiilor publice, poate solicita anularea actului, obligarea autoritatii contractante de a emite un act, recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim pe cale administrativ-jurisdictionala sau in justitie, in conditiile prezentei ordonante de urgenta,

- din text a fost eliminata sintagma "sau in justitie", iar in acest mod contestatiile vor fi solutionate de acum incolo numai de catre Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor - organism administrativ-jurisdictional.

Citeste articolul integral pe HotNews.ro.

Ioana Morovan