Daca Romania nu primeste un termen clar pentru aderarea la spatiul Schengen, banii pentru securizarea frontierelor ar trebui folositi in alte domenii, a afirmat miercuri presedintele Traian Basescu. Fondurile ar trebui alocate intreprinderilor mici si mijlocii, spune seful statului, care adauga, pe de alta parte, ca Guvernul ar trebui sa continue eforturile pentru ca intrarea in Schengen sa aiba loc la termenul stabilit. Presedintele a afirmat, totodata, ca isi asuma responsabilitatea politica a intarzierii accesului Romaniei la spatiul Schengen. Pe de alta parte, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, este dispus sa demisioneze daca va fi facut responsabil de esecul aderarii Romaniei la Schengen.

De securizarea frontierelor se ocupa compania europeana de aeronautica si aparare EADS. Contractul cu statul roman a fost semnat in 2004 si renegociat pe parcurs. In prima faza, proiectul avea valoarea de 650 de milioane de euro, dar bugetul a fost suplimentat cu inca 200 de milioane. O parte din bani vin de la Uniunea Europeana, tocmai prin componenta Schengen.

Prima etapa costa circa 240 de milioane de euro, iar a doua - care incepe anul acesta si ar trebui sa se incheie in 2013 - ar avea o valoare de peste 210 milioane de euro. Potrivit contractului, in cazul unor amanari la plata, EADS poate cere despagubiri – calculate in functie de pierderi, dar care nu ar putea depasi un milion de euro. Daca intarzierile sunt insa mai mari de 6 luni, contractul poate fi reziliat.

Contractul cu EADS asigura furnizarea de sisteme de supraveghere, facilitati de comanda si control, inclusiv tot necesarul de programe informatice, plus lucrari de constructii, destinate sa asigure controlul eficient al frontierelor.

EADS este o companie franco-germana cu sediul in Germania. Pe de alta parte, Franta si Germania au trimis o scrisoare Comisiei Europene in care au aratat ca Romania si Bulgaria nu sunt pregatite sa adere la spatiul Schengen la termenul stabilit, in aprilie 2011. Pozitia celor doua tari este vitala in conditiile in care decizia intrarii Bucurestiului si a Sofiei in Schengen trebuie luata in unanimitate.

Initial, ministrul de externe declara luni ca in conditiile in care Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) este folosit in alte domenii si devine un handicap, Romania il poate denunta unilateral, la fel cum poate conditiona aderarea Croatiei la UE.

Dupa ce Executivul Comunitar l-a contrazis marti, precizand ca suprimarea MCV este o decizie a Comisiei si nu a Romaniei miercuri a venit randul presedintelui Basescu sa se pronunte asupra acestui subiect.

Prezent la Palatul Victoria, seful statului a cerut Guvernului sa se "bata pana in ultima clipa" pentru aderarea la Spatiul Schengen in termenul stabilit, avertizand insa ca Romania nu poate denunta Mecanismul de Cooperare si Verificare sau bloca aderarea Croatiei la UE.

El a aratat totodata ca nu recomanda parlamentarilor sa avizeze negativ solicitarea Germaniei privind majorarea numarului de europarlamentari.

Basescu: Imi asum responsabilitatea politica a intarzierii accesului Romaniei in spatiul Schengen

Presedintele Traian Basescu a afirmat miercuri ca isi asuma responsabilitatea politica privind intarzierea aderarii Romaniei la spatiul Schengen, ca sef al statului, dar a adaugat ca, in acelasi timp, sunt evidente problemele din justitie si ele trebuie, de asemenea, asumate de cei responsabili.

In plus, seful statului s-a referit la dosarele de mare coruptie, declarand ca se puteau face mai multe. El a mai sustinut ca in raportul pe justitie se va spune ca CSM este lipsit de credibilitate, din cauza modului in care s-au facut alegerile. Basescu i-a criticat pe judecatori, amintind ca multi au fost prinsi in flagrant, luand mita si ca multi sunt neperformanti. De asemenea, presedintele a mai constatat ca s-au facut achizitii peste pretul pietei.

Presedintele Traian Basescu a participat la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii unde s-a prezentat raportul de activitate pe 2010 al institutiei.

Teodor Baconschi: Demisionez fara niciun fel de problema, daca eu sunt considerat vinovat pentru Schengen

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, este dispus sa isi depuna mandatul daca va fi facut responsabil de esecul aderarii Romaniei la Schengen. Declaratia a fost facuta in exclusivitate Telejurnalului TVR.

"Daca primul-ministru imi cere acest lucru, demisionez fara niciun fel de problema, daca eu sunt considerat vinovat pentru problemele legate de MCV si acum de Schengen", a declarat Baconschi.

"Eu am de gestionat, ca membru al guvernului, tot ce tinea de implementarea aquis-ului Schengen, deci, nu am, ca minister, nicio legatura cu MCV-ul; asta cred ca e un lucru evident; si din acest punct de vedere cred ca exista o coresponsabilitate a intregii societati romanesti fata de intarzierea termenului de acces la Schengen", a mai spus ministrul.

Precizarile sale vin dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat in guvern ca Romania nu va denunta unilateral Mecanismul de cooperare si verificare pe justitie si nu se va opune aderarii Croatiei la Uniunea Europeana - o pozitie contrara celei exprimate acum doua zile de seful diplomatiei romane.

Transparency International: Mentinerea MCV nu este o discriminare, Romania nu isi permite denuntarea unilaterala a mecanismului

Mentinerea Mecanismului de Cooperare si Verificare pe justitie si criticile la adresa Romaniei nu reprezinta o discriminare, ci arata ca nivelul coruptiei a atins cote alarmante, iar denuntarea unilaterala a acestui angajament asumat nu este un gest pe care Romania sa si-l permita, considera Transparency International Romania, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

"Denuntarea unilaterala a acestui angajament asumat nu este un gest pe care Romania sa si-l permita, dat fiind ca MCV este un instrument care inlocuieste instrumentul amanarii aderarii cu cel al clauzei de salvgardare pe justitie si care isi are temeiul juridic in Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana", arata Transparency International Romania.

Organizatia sustine ca mentinerea MCV va duce la progrese in reformarea sistemului judiciar si in lupta anticoruptie, insa precizeaza ca nici acest mecanism nu este suficient pentru a reduce vulnerabilitatile: "MCV ar trebui insotit de un mecanism de evaluare a impactului masurilor adoptate si a rezultatelor concrete obtinute'', se arata in comunicat.

Transparency International mai arata ca Romania pare a sustine ca problemele semnalate atat de Comisia Europeana, cat si de entitati independente, ar putea fi ignorate cata vreme au fost bifate unele masuri disparate, avand in vedere semnalele politice pe care tara noastra le da in privinta luptei impotriva coruptiei: "Eforturile anticoruptie nu trebuie folosite numai in scop publicitar, ci ca un mijloc de asigurare a competitivitatii Romaniei si de garantare a drepturilor cetatenilor ei".

Surse: RFI, HotNews.ro, DW