Consiliul Uniunii Europene a adoptat luni, 24 ianuarie, forma revizuita a Directivei privind combaterea intarzierii efectuarii platilor in cazul tranzactiilor comerciale. Aceasta stabileste dreptul la despagubire in cazul intarzierii efectuarii platilor.

Noua forma a Directivei stabileste termene specifice pentru plata facturilor si dreptul la despagubire in cazul intarzierii efectuarii platilor in toate tranzactiile comerciale, indiferent daca sunt realizate intre intreprinderi sau intre autoritati publice si intreprinderi .

Scopul Directivei este combaterea intarzierii in efectuarea platilor in tranzactiile comerciale, in vederea asigurarii functionarii adecvate a pietei interne, promovand astfel competitivitatea intreprinderilor, in special a intreprinderilor mici si mijlocii.

Potrivit Directivei, creditorul este indreptatit sa perceapa dobanda pentru efectuarea cu intarziere a platilor, fara a fi necesara o notificare, in cazul in care si-a indeplinit obligatiile contractuale si legale si nu a primit suma datorata la scadenta, cu exceptia cazului in care debitorul nu este responsabil de intarziere.

Astfel, in cazul in care scadenta sau termenul de plata nu sunt stabilite in contract, creditorul este indreptatit sa perceapa dobanda pentru platile intarziate dupa 30 de zile calendaristice de la data primirii de catre debitor a facturii sau a unei cereri echivalente de plata, sau dupa 30 de zile calendaristice de la data primirii bunurilor sau serviciilor, daca data primirii facturii sau a unei cereri echivalente de plata nu este certa sau daca debitorul primeste factura sau o cerere echivalenta de plata anterior primirii bunurilor sau serviciilor.

Ca o regula generala, in cazul intreprinderilor, termenul de plata stabilit in contract nu ar trebui sa depaseasca 60 de zile calendaristice, in afara cazului in care contractul prevede in mod expres dispozitii contrare si cu conditia ca acest lucru sa nu fie vadit inechitabil pentru creditor. In cazul intreprinderilor publice sau institutiilor publice care furnizeaza servicii medicale, termenele pentru efectuarea platilor pot fi prelungite cu inca 60 de zile calendaristice.

Prezenta Directiva prevede compensatii pentru costurile de recuperare, reprezentate de o suma fixa de 40 de euro, pe care creditorul are dreptul sa o obtina de la debitor ca despagubire minima, fara a fi necesara o notificare.

Statele membre au la dispozitie doi ani pentru a transpune prevederile noii Directive, care inlocuieste Directiva 2000/35/EC.

Prezenta directiva se adreseaza tuturor statelor membre si intra in vigoare in a 20-a zi de la data publicarii in Jurnalul Oficial al UE.

Reducerea numarului de plati intarziate in tranzactiile comerciale este una din  masurile prevazute de Small Business Act for Europe si reprezinta un demers important in scopul sprijinirii IMM-urilor pentru a face fata conditiilor dure de pe piata.

Sursa: Departamentul pentru Afaceri Europene