"Romania nu are niciun motiv sa-si abandoneze obiectivul de integrare in spatiul Schengen", a declarat presedintele Traian Basescu in plenul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei. Seful statului roman a tinut joi un discurs si a raspuns intrebarilor parlamentarilor de la Strasbourg, oferind lamuriri in legatura cu autonomia etnica, integrarea romilor si masurile de austeritate luate de Guvernul Boc la Bucuresti.

In plenul APCE, seful statului a spus ca Romania nu are niciun motiv sa-si abandoneze obiectivul de integrare in spatiul Schengen si a apreciat ca astfel s-ar crea un precedent periculos ca unui stat sa i se adauge obligatii cu cateva saptamani inainte de a se lua o decizie.

Raspunzand unui parlamentar rus, Traian Basescu a mai spus ca Romania nu are niciun fel de experienta in anexarea altor state,. “Romania nu a avut niciodata pretentii teritoriale la Republica Moldova sau la vreun alt stat”, a declarat presedintele roman.

Seful statului a precizat si ca Romania nu este de acord cu autonomia pe criterii etnice, mentionand ca, in momentul de fata, comunitatile au politie locala, ca spitalele sunt transferate catre administratia locala, ca teatrele si obiectivele culturale sunt in administrarea autoritatilor locale.

De asemenea, seful statului s-a pronuntat si asupra masurilor de austeritate luate de guvernul Boc in 2010. "Imi puteti reprosa ca aceste masuri arata ca Romania nu mai este un stat social intr-o Europa sociala, (...) insa, pentru a asigura resursele sociale trebuie sa producem performant in Romania si sa nu mai imprumutam bani", a mai declarat seful statului roman.

De asemenea, Traian Basescu a anuntat in plenul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei ca Romania va lansa, in aceasta primavara, o noua strategie, pentru perioada 2011-2015, menita sa accelereze integrarea romilor.

Membrii grupului de evaluare Schengen decid vineri daca adopta rapoartele tehnice ale Romaniei si Bulgariei

Membrii grupului de evaluare Schengen urmeaza sa decida, vineri, daca adopta rapoartele tehnice privind Romania si Bulgaria, dupa ce la intalnirea din 14 ianuarie reprezentantul Frantei a cerut un timp suplimentar pentru studierea raportului Romaniei, blocand temporar adoptarea acestuia, anunta Mediafax, citata de HotNews.ro.

Raportul privind Romania a fost evaluat pozitiv, la acea data, de reprezentantii celorlalte state din grupul Sch-Eval, el subliniind ca Romania corespunde in totalitate standardelor Schengen pe componenta SIS/SIRENE.

Tot atunci au fost discutate si doua rapoarte privind Bulgaria, respectiv SIS/SIRENE si rezultatele reevaluarii frontierei terestre intre Bulgaria si Turcia. Acesta din urma a primit un aviz negativ din partea expertilor UE, prin urmare Franta, Germania si Finlanda au cerut o a doua reevaluare.

Drept urmare, presedintia ungara a UE analizeaza posibilitatea aderarii partiale a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, in martie, propunerea fiind ca cele doua tari sa intre in spatiul de libera circulatie mai intai cu frontierele aeriene, declara, in 21 ianuarie, secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, seful Departamentului Schengen, Marian Tutilescu.

In cazul supunerii la vot in Parlamentul European, ar fi necesara unanimitatea statelor, in contextul in care Romania are trei oponenti: Franta, Germania si Finlanda.

Surse: RFI, HotNews.ro