Comisarul UE Oettinger: Europa va trebui sa isi dubleze cheltuielile alocate energiei regenerabile, in conditiile in care doreste sa isi indeplineasca angajamentele facute pentru anul 2020, a declarat comisarul pentru energie Gunther Oettinger. Pentru a atinge obiectivele energetice ale U.E. Oettinger a solicitat dublarea investitiilor de capital pentru energia regenerabila de la 35 miliarde de euro la 70 de miliarde de euro. Aceasta hotarare implica utilizarea substantiala a planurilor nationale de sprijin, a adaugat Oettinger, dar nu a stabilit nicio perioada de timp pentru punerea acestora in aplicare, potrivit EurActiv.com.

Egipt, patru scenarii. George Friedman (Stratfor). Supravietuirea regimului Mubarak, alegeri anticipate sau haosul politic se numara printre deznodamintele revolutiei din Egipt, identificate de fondatorul Stratfor, George Friedman. "Daca as fi fortat sa aleg, as paria ca regimul se va stabiliza, iar Mubarak va pleca (...). Dar este numai o presupunere, nu o predictie", spune Friedman in analiza "Criza din Egipt in context global". "Nu este deloc limpede ce se va intampla in revolutia egipteana. Nu este surprinzator ca aceasta are loc. Hosni Mubarak este presedinte de mai bine de un sfert de secol, de la asasinarea lui Anwar Sadat. E batran si bolnav. Nimeni nu se astepta sa mai traiasca mult, iar presupusul sau plan ca fiul sau, Gamal, sa-i ia locul n-avea cum sa devina realitate, chit ca era posibil in urma cu un an", apreciaza George Friedman in analiza sa, prezentata de HotNews.ro.

 

Rapoartele de evaluare Schengen nu vor fi desecretizate. Rapoartele de evaluare privind gradul de pregatire al Romaniei si Bulgariei pentru aderarea la Spatiul Schegen nu vor fi desecretizate luni, cand expira termenul limita dat de Parlamentul European, informeaza surse comunitare. Intr-o scrisoare trimisa de Consiliul de Ministri se arata ca "este in interesul statelor membre ca micsorarea nivelului de secretizare sa nu fie realizat, ceea ce este si in interesul Romaniei". In lipsa acestui gest al statelor membre, unii parlamentari europeni pot totusi consulta ultimele rapoarte de evaluare privind pregatirea celor doua tari aspirante, transmite RFI.

 

Presedintele sud-coreean Lee a cerut Coreei de Nord sa deschida negocierile la nivel militar. Presedintele sud-coreean. Lee Myung-Bak, a cerut marti, Coreeei de Nord sa "profite de sansa ei" si sa se pregateasca impreuna pentru a deschide negocieri la nivel militar dupa luni de tensiuni ridicate. Intrebat in timpul unui interviu de televiziune despre posibilitatea reluarii negocierilor privind dezarmarea nucleara din Coreea Nord si de organizare a unui summit inter-coreean, in cazul in care negocierile vor avea succes, presedintele Lee a raspuns ca se deschide doar o buna oportunitate spre dialog, potrivit AFP.

 

Davos 2011 s-a incheiat. Ce a ramas in urma? Summit-ul de la Davos este consideratat un indicator important al perspectivelor evolutiei globale pentru anul in curs. Dupa patru zile de discutii pe teme ce au variat de la potentialul de crestere sustenabila in tarile in curs de dezvoltare la erodarea rolului Americii in lume si stabilitatea monedei Euro, mai marii lumii se intorc in tarile lor optimisti in privinta anului 2011, potrivit HotNews.ro.

BRIC in lumina reflectoarelor. Tarile emergente au fost anul acesta in centrul atentiei la Davos, mai ales datorita cresterilor inregistrate in timpul celei mai mari recesiuni globale din istoria recenta. China si-a trimis in 2011 cea mai mare delegatie de pana acum, iar conferintele pe tema cresterii economiei chineze au compus o buna parte din agenda de anul acesta a conferintei: "Viitorul intreprinderilor chineze", "Impactul Chinei asupra comertului si cresterii globale" si "Noile realitati ale Chinei moderne" au atras mai multi participanti decat puteau incapea in salile de conferinte, informeaza BBC.

 

Reuniune fara precedent a diplomatiei SUA. Secretarul american de stat Hillary Clinton a convocat o reuniune fara precedent a ambasadorilor Statelor Unite, in contextul evenimentelor din lumea araba si a dezvaluirilor site-ului WikiLeaks, relateaza agentia AP, citata de Agerpres. Diplomatii care isi desfasoara activitatea in cele 260 de ambasade, consulate si alte posturi din peste 180 de tari au inceput sa soseasca azi la sediul Departmentului de Stat. Potrivit oficialilor americani, este prima conferinta de o asemenea amploare. Acesta are loc in contextul crizei din Egipt care ar putea remodela dinamica din Orientul Mijlociu, dar si a problemelor cauzate de scurgerile de informatii diplomatice facute publice de WikiLeaks si a apelurilor din Congres la reducerea ajutoarelor externe, scrie EVZ.

 

IBM ar putea deschide un centru mondial de cercetare la Targu Mures. IBM ar putea deschide, la Targu Mures, un centru de excelenta in cercetare, al 11-lea la nivel mondial al companiei americane. La sfarsitul saptamanii trecute, directorul executiv IBM, Spiros Teleoglou si directorul executiv IBM Research, Christos J. Georgiou s-au aflat la Targu Mures, pentru a purta discutii cu reprezentantii municipalitatii pe aceasta tema. "Oportunitatea deschiderii la Targu Mures al celui de-al 11-lea centru mondial IBM de excelenta in cercetare coincide cu strategia DigitalMures prin care municipiul isi propune sa devina un 'oras stiintific de cercetare si informatica medicala' recunoscut la nivel national si international', scrie Capital.

 

Unde se vor trata romanii in 2015? Din ce in ce mai multe romance nasc in clinici private, cifra de afaceri a spitalelor private a explodat in 2010 si tot mai multi bani se indreapta catre asistenta medicala privata. Exista trei principii care stau la baza constructiei oricarui sistem medical din lume: cel al solidaritatii - asistenta medicala tuturor, cel al echitatii - calitate decenta pentru cat mai multi si cel al eficientei economice. Nimeni nu reuseste sa le respecte pe toate, dar fiecare aspira catre implinirea completa a unuia dintre ele. In ce directie se indreapta Romania? Stabilind catre ce model tinde astazi sistemul medical romanesc, putem afla cui vom plati servicii medicale peste cativa ani., potrivit Deutsche Welle.

 

Belarusul va raspunde cu "masuri proportionale" sanctiunilor UE. Belarusul va raspunde sanctiunilor europene cu masuri "adecvate" si "proportionale", a anuntat luni Ministerul de Externe, la scurt timp dupa ce UE a decis sa interzica acordarea de vize presedintelui Aleksandr Lukasenko si altor 157 de apropiati ai sai, relateaza AFP. Tensiunile cu Uniunea Europeana, aceasta nu este alegerea noastra. In orice caz, decizia UE obliga Belarusul sa ia masurile adecvate si proportionale (...), pentru a consolida suveranitatea statului si a pastra stabilitatea" in tara, a adaugat ministerul intr-un comunicat. Uiunea Europeana a decis luni sa inghete conturile si sa interzica acordarea vizelor de intrare pe teritoriul european presedintelui belarus Aleksandr Lukasenko si altor 157 de apropiati ai acestuia, din cauza masurilor de represiune adoptate impotriva opozantilor regimului, a declarat un diplomat european, scrie Romania libera.

 

Deseurile - aurul de maine. Multa vreme, gestionarea muntilor de deseuri era privita ca o problema. Acum, materiile prime care se gasesc in tomberoane devin din ce in ce mai valoroase. Diverse firme concureaza la scara globala pentru tot ce noua ne-a devenit de prisos. Gunoiul a devenit de mult o afacere de multe miliarde de euro, potrivit unui reportaj Deutsche Welle.