Liber la tratament in strainatate pentru romani, pe banii CNAS. O noua directiva europeana da posibilitatea pacientilor romani sa beneficieze de servicii medicale in oricare stat din UE, parte din costuri fiind decontata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) Cetatenii comunitari care platesc asigurari sociale de sanatate vor putea sa-si aleaga tara in care vor sa se trateze, avand dreptul la rambursarea costurilor medicale in cuantumul prevazut de legislatia propriului stat. Raportorul proiectului legislativ, europarlamentarul francez Francoise Grossetete, explica in ce constau noile reguli: cetatenii europeni pot beneficia de rambursarea costurilor legate de asistenta medicala transfrontaliera, daca tipul de tratament sau costurile acestuia se regasesc in randul prestatiilor, prevazute de legislatia nationala, la care are dreptul persoana asigurata in tara din care provine, scrie Capital.

Jeremy Rifkin despre pilonii unei oi revolutii industriala. UE, regiunea cu cele mai mari sanse de reusita. UE este mai bine pozitionata decat orice alta regiune din lume pentru a construi o structura fara sudura de transport si retele de comunicare, care se va constitui intr-o salvare pentru continentala si pentru un miliard de oameni, a spus Jeremy Rifkin intr-un interviu exclusiv pentru EurActiv.com. Rifkin, un economist american si autorul bine-cunoscut al cartii de succes "Visul european", crede ca lumea a ajuns la sfarsitul celei de-a doua revolutii industriala si ca ne aflam in pragul celei de-a treia. "Sistemul se va prabusi si mai mult atunci cand preturile la petrol se va ridica la 140 dolari sau 150 dolari pe baril din nou", spune Rifkin. In opinia acestuia, energia regenerabila, dezvoltarea capacitatii de stocare a hidrogenului, Internetul si tehnologiile de comunicare precum si dezvoltarea retelelor de transport sunt cei cinci piloni pentru ce-a de-a treia revolutie industriala, putem citi in interviul acordat pentru EurActiv.com.

Ambasadorul Ungariei: "Romania intra in Schengen in martie". In pofida presiunilor puse de Franta si Germania, Fuzes Oszkar, ambasadorul Ungariei la Bucuresti, este sigur ca in luna martie Romania va adera la spatiul Schenghen. "Consideram ca este anul in care politica ungara si cea poloneza vor fi conectate nu numai intre ele, ci si cu Romania. Un tel foarte important al Ungariei este aderarea Romaniei la spatiul Schengen. Ungaria va face tot ce-i posibil ca pe durata presedentiei Romania sa adere la Schengen. Un alt proiect major este strategia Dunarii. L-am sprijinit si vrem ca si conceptul sa fie finalizat pana in iunie. De asemenea, noul buget al UE este un alt lucru important, iar Romania coopereaza in acest sens cu Ungaria", a declarat ambsadorul Oszkar intr-un interviu acordat pentru Capital.

Cotatiile ridicate ale francului ameninta existenta societatilor elvetiene - banca centrala. Nivelul foarte ridicat al francului elvetian, care s-a apreciat semnificativ anul trecut in fata principalelor valute, ar putea, daca acest trend continua, sa ameninte "serios" existenta societatilor elvetiene care produc pentru export, a afirmat marti banca centrala din confederatie, citata de AFP. "Pentru exportatorii elvetieni, cresterea francului devine, de la un anumit nivel, o greutate importanta si practic nesustenabila", a subliniat vicepresedintele Bancii Nationale Elvetiene, Thomas Jordan. In cazul unor rate de schimb foarte mari, "societati elvetiene a priori solide risca sa fie serios amenintate in ceea ce priveste existenta lor", a subliniat Jordan, intr-un discurs sustinut la Viena si publicat de banca centrala austriaca, scrie HotNews.ro. 

Financial Times: Romania ar putea pretinde, cu o anumita justificare, ca e tratata ca membru de rangul doi al UE. Romania si Bulgaria ar putea pretinde,cu o anumita justificare, ca sunt tratate ca membre de rangul al doilea ale Uniunii Europene, observa un editorial publicat azi de publicatia FT, care analizeaza "piedicile" din calea aderarii celor doua state la spatiul Schengen.Romania si Bulgaria, scrie FT, au fost admise in UE in 2007 sub auspiciile unui regim de monitorizare care viza promovarea standardelor de guvernare cerute de Europa, dar pe care care cele doua tari trebuie inca sa le atinga, citeaza EVZ. 

Chisinaul opreste exportul de cereale. Guvernul Republicii Moldova intentioneaza sa restrictioneze exportul de cereale, pentru a preintampina o crestere a preturilor la paine. Ministrul Agriculturii de la Chisinau, Vasile Bumacov a declarat ca "autoritatile nu pot admite ca produsele agricole din Republica Moldova sa fie scoase din tara, iar apoi importate la preturi mai mari". El a subliniat ca Guvernul probabil va restrictiona exportul de grau, nu insa si de porumb. Chiar si in aceste conditii, a spus ministrul Agriculturii, o majorare a preturilor la paine, care raman neschimbate de aproape cinci ani este inevitabila in urmatoarele luni, in primul rand din cauza scumpirii carburantilor, scrie RFI.  

Isi retrag bancile elene banii din Romania? Presa internationala atrage atentia asupra posibilitatii ca institutiile bancare grecesti cu filiale pe piata romaneasca sa-si reduca expunerile. Fondul Monetar International ar putea sa renunte sa mai impuna grupurilor-mama ale principalelor banci din Romania sa-si mentina expunerile pe piata locala. Grecia este inca departe de a-si rezolva problemele economice. Dupa ce in mai anul trecut statul elen a apelat la ajutorul de urgenta de 110 miliarde de euro, acum, oficialii Uniunii Europene poarta negocieri Êde culise" aprinse pentru a veni inca o data in ajutorul economiei elene. Mai mult, liderii UE vor sa permita Greciei sa-si rascumpere obligatiunile scadente cu un discount semnificativ, ceea ce economistii numesc "restructurare pe furis", scrie Adevarul. 

Wired: Cum s-a transformat Ramnicu Valcea in Hackerville. "Ramnicu Valcea are doar 120.000 de locuitori, dar in lumea expertilor in securitate din intreaga lume are un alt nume: Hackerville. Orasul este plin de escroci online care bantuie strazile in masini europene scumpe.”. Aceasta este explicatia fotografiei de deschidere a articolului “Cum a devenit un oras indepartat din Romania capitala criminalitatii informatice”, publicat de prestigioasa revista americana de tehnologie Wired, citat de HotNews.ro.

Sinteza realizata de Ionut Baias