Generatia twitter din Basarabia s-a rupt in doua: jumatate s-a rusificat, jumatate a fugit in Vest. Acasa se vinde bine "visul rusesc. Revolutia noastra e cunoscuta ca prima din istorie transmisa in direct la televizor. Pentru basarabeni, revolta din aprilie 2009 a ramas ca prima revolutie virala, propagata prin internet in special prin situl twitter.com. De atunci Moldova e intr-o campanie electorala...

FMI a cerut Guvernului sa scoata la vanzare un pachet de actiuni detinute la Tarom. Fondul Monetar International a solicitat Guvernului sa includa pe lista societatilor pentru care vor fi scoase la vanzare pachete minoritare de actiuni si compania Tarom, obligatie care va fi introdusa in viitorul acord incheiat cu institutia financiara, au declarat surse oficiale, citat de Mediafax. Discutia pe aceasta tema a avut loc la Palatul Victoria, unde premierul Emil Boc s-a intalnit, miercuri seara, cu membrii misiunii FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, aflati la Bucuresti. Surse apropiate negocierilor au declarat, saptamana trecuta, ca FMI va insista in negocierea noului acord pentru privatizarea, reorganizarea sau lichidarea marilor companii de stat, apreciind ca prin vanzarea unor societati viabile statul va reusi sa finanteze la costuri mai reduse deficitul bugetar, scrie HotNews.ro.

UE: Scandal in PE pe tema alegerii supraveghetorilor sistemului bancar. Un nou scandal a izbucnit in Parlamentul European dupa ce europarlamentarii au respins candidatura a trei nominalizati pentru pozitia de coordonare a supravegherii sistemului bancar din cadrul UE. Dupa lungi audieri, europarlamentarii din mai multe tari s-au plans de faptul ca cei trei au fost desemnati de autoritatile in drept fara o minima verificare, ca nu aveau pregatirea profesionala necesara si nici indepedenta politica ceruta pentru a gestiona un sector atat de dificl precum supravegherea bancara, potrivit EurActiv.com.

Rusia ademeneste Chisinaul cu gaze mai ieftine. Republica Moldova ar putea obtine un pret mai mic la gazul importat din Rusia, in schimbul unor proiecte politice comune, de care ar fi interesata Moscova. Declaratia a fost facuta de ambasadorul rus la Chisinau. El nu a precizat despre ce fel de proiecte ar fi vorba, dar a adus exemplul Ucrainei, care a acceptat stationarea flotei ruse in Crimeea, pentru inca 20 de ani. El mentioneaza ca lipsa unor astfel de proiecte de pe agenda moldo-rusa "nu inseamna ca ele nu exista, in general". Mai multi analisti considera ca Rusia este interesata in prezent sa joace un rol mai mare in economia Republicii Moldova, in special in domeniul energetic, potrivit RFI.  

Un pericol pentru economia Romaniei, neluat in seama, este relocarea companiilor in statele vecine, precum Bulgaria si Republica Moldova, unde gasesc legi fiscale mult mai prietenoase. Afaceristii romani se uita, de ceva vreme, prin vecini, ca sa vada oportunitatile disponibile. Iar primele locuri descoperite sunt Bulgaria si Republica Moldova. Situatiile din cele doua tari sunt foarte diferite, insa avantajele oferite le fac pe amandoua atractive. In timp ce Bulgaria este o tara membra UE, de unde productia poate pleca fara taxe vamale catre Romania sau alte state membre, Republica Moldova este o copie a Romaniei de acum 15-20 de ani, cu o economie la inceput de dezvoltare, adica un moment foarte bun de a incepe o investitie. "Pentru noi, Cortina de fier a cazut abia acum, dupa 20 de ani de la schimbarile din tarile vecine", spune Janeta Hanganu, partener al casei de avocatura Hanganu, Tanase si Asociatii, scrie Capital.

Generatia twitter din Basarabia s-a rupt in doua: jumatate s-a rusificat, jumatate a fugit in Vest. Acasa se vinde bine "visul rusesc. Revolutia noastra e cunoscuta ca prima din istorie transmisa in direct la televizor. Pentru basarabeni, revolta din aprilie 2009 a ramas ca prima revolutie virala, propagata prin internet in special prin situl twitter.com. De atunci Moldova e intr-o campanie electorala. Deja s-a ajuns la cea de-a doua tura de alegeri anticipate si sunt sanse mari ca in acest an sa mai fie una. In plus urmeaza si alegeri locale, programate pentru primavara. Cati din cei 20.000 de tineri iesiti in piata au mai ramas in Moldova nu se stie. Exista un pronostic neoficial. Mai bine de 30% sunt plecati din tara. Si cea mai mare a ramas doar pentru ca sunt inca la scoala, citim in reportajul realizat de Gandul.

Prelungirea recesiunii da fiori investitorilor straini. Decuplarea economiei romanesti de celelalte tari din Europa Centrala si de Est, care au reusit sa iasa din recesiune inca de anul trecut, este un motiv de ingrijorare pentru investitorii straini si doar continuarea reformelor din sectorul public ar mai putea calma sentimentul negativ al acestora, considera Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank. "Trebuie mentionat faptul ca suntem in continuare in urma celorlalte tari din Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste evolutia economiei. Am putea vedea cateva cifre negative si in primele doua trimestre din acest an, ceea ce se reflecta negativ in sentimentul investitional", a declarat Pal, citat de ZF. 

Bulgaria se teme de un influx de emigranti din Egipt si din Tunisia. Premierul bulgar Boiko Borisov si-a exprimat ingrijorarea, miercuri, ca evenimentele recente din Egipt si din Tunisia ar putea provoca un aflux de emigranti spre Europa. "Sper ca Uniunea Europeana nu ne va lasa sa protejam singuri frontiera cu Turcia", a spus Borisov in cadrul unei conferinte de presa comune cu cancelarul Austriei, Werner Faymann, citat de Agerpres. Premierul bulgar a mai afirmat ca tara sa este pregatita pentru aderarea la spatiul Schengen. "Bulgaria indeplineste toate criteriile pentru aderare. Uniunea Europeana ar putea sa ne permita sa aderam chiar astazi", a spus Borisov, citat de Romania libera.

Urmatorul acord cu FMI se va axa pe flexibilizarea pietei muncii. Codul Muncii ar putea include o prevedere prin care angajatorul sa poata face disponibilizari din ratiuni de eficienta. "Urmatorul acord va pune accent pe reforme care sa accentueze potentialul de crestere al Romaniei. Va fi o atentie sporita pe segmentul flexibilizarii pietei muncii, pe atragerea de fonduri europene si spre orientarea banilor catre investitii. Sigur ca vor fi luate in calcul arieratele bugetare si exista discutii cu privire la restructurarea sau privatizarea unor companii de stat, dar aceste discutii sunt legate de tintele de deficit bugetar. Se vorbeste despre restructurarea intreprinderilor, dar numai in masura in care bugetele acestor companii sunt aprobate de buget iar deficitul lor este implicit un deficit al Guvernului", au declarat pentru HotNews surse apropiate negocierilor dintre FMI si partea romana, potrivit HotNews.ro. 

Austriecii au un potential de privatizare, prin bursa, de 24 miliarde euro. Bursa de la Viena a lansat un studiu conform caruia potentialul de privatizare partiala a companiilor inca detinute de stat din acest an se ridica la 24 miliarde euro, fiind cuprinse societati din energie si din transport. Vienna Stock Exchange (VSE) a anuntat un program ambitios de listari pentru acest an, principalele tinte fiind companiile din portofoliul statului austriac. Studiul "The Privatization Potential of State-owned Enterprises" realizat de Economica Institute for Economic Research a aratat ca statul ar putea privatiza partial (prin oferte publice initiale IPO) companii regionale din sectorul de energie si din transport (pastrand un pachet de 25% plus o actiune, adica controlul managerial) cu o valoare totala de 19,9 miliarde euro. La acestea se adauga oferte publice secundare pentru societatile care sunt deja listate, de pe urma carora ar putea strange inca 3,9 miliarde euro, scrie Capital.

 

sinteza realizata de Ionut Baias