Ministrul turc de externe: UE se confrunta astazi cu riscul de a fi depasita de o mentalitate rasista, care o impiedica sa-si internalizeze propriile valori. Aderarea la UE este "foarte importanta" pentru Turcia, dar nu este singura optiune.../ Preturile alimentelor la nivel mondial au atins, in ianuarie, un nou nivel record, iar vremea nefavorabila din intreaga lume ar putea majora si mai mult costul alimentelor.../ Kamran Bokhari, analist Stratfor: Spre deosebire de miscarile anticomuniste din 1989, in Orientul Mijlociu nu vom asista la un efect de domino...

Un ministru turc a acuzat UE de rasism. Uniunea Europeana risca sa fie asediata de o mentalitate rasista, care "se aseamana cu metodele fasciste din anii 1930", a declarat ministrul turc al Afacerilor Europene, Egemen Bagis, in timpul unui eveniment de comemorare al Holocaustului la Auschwitz. Bagis a mai spus ca singurul remediu pentru "mentalitatea distorsionata" a Europei este aderarea Turciei la UE, informeaza Euractiv.com. "Uniunea Europeana se confrunta astazi cu riscul de a fi depasita de o mentalitate rasista, care o impiedica sa-si internalizeze propriile valori. Din pacate, poporul turc suporta consecintele pentru ca este diferit. Practic, poporului turc i se spune deschis: sunteti diferiti, nu aveti loc printre noi!", a spus ministrul turc. Bagis a mai precizat ca aderarea la UE este "foarte importanta" pentru Turcia, dar nu este singura optiune a Ankarei. Ministrul turc a adaugat ca printre avantajele pe care tara sa le-ar putea aduce in Europa de Vest se numara factorul demografic si cresterea economica sanatoasa. Mesajul vine in contextul in care discutiile cu privire la aderarea Turciei la Uniunea Europeana stagneaza, intrucat oficialii de la Ankara refuza sa deschida porturile pentru navele si aeronavele din Cipru. Mai mult decat atat, Turcia pare sa se indeparteze tot mai mult si de perspectiva intrarii in spatiul Schengen. Recent, Turcia si-a construit un spatiu propriu fara vize impreuna cu tari precum Iran, Siria, Yemen, Libia, Liban, Maroc si Tunisia. In imprejurarile "revolutiilor" actuale, expertii considera ca presiunea de imigrare a oamenilor din intreaga regiune - prin Turcia inspre Uniunea Europeana - este posibil sa creasca, scrie EurActiv.com.

Ce este si cum arata Sistemul de Informatii Schengen. Centrul National SIS (Sistemul de Informatii Schengen), precum si modul de implementare a acestuia in tara noastra a fost prezentat, joi, de catre Seful Departamentului Schengen din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), chestorul-sef Marian Tutilescu. Centrul National SIS dispune de o infrastructura de comunicatii fixe si mobile, securizata, pentru comunicatii voce-date si permite prezenta Romaniei in cadrul intregului sistem informatic politienesc de la nivelul tuturor statelor din spatiul Schengen. Ce presupune infrastructura de comunicatii mobile (voce-date): Platforma digitala de radio-comunicatii mobile in standard TETRA; Terminale mobile si portabile (TETRA) - 45,552; Interogari ale bazelor de date posibile direct de pe terminale fixe/masini/terminale portabile, scrie HotNews.ro.

Putin si Chavez au discutat despre energie si cooperarea militara. Premierul rus Vladimir Putin si presedintele venezuelean Hugo Chavez au discutat, joi, despre proiecte comune privind finantele, energia si proiectele militare, a declarat purtatorul de cuvant al lui Putin. Cei doi au avut o conversatie telefonica extinsa in cursul vizitei de lucru a lui Putin in orasul Kirov, a declarat Dmitri Peskov, citat de rianovosti.com.

Liderii UE se reunesc la Bruxelles in cadrul Consiliului European. Sefii de stat si de guvern din tarile membre UE participa, vineri, la Bruxelles, la Consiliului European dedicat in special energiei si inovarii, componente importante ale Strategiei UE 2020, dar se asteapta discutarea unui punct de vedere comun privind situatia din Egipt si Tunisia. Potrivit site-ului presidency.ro, la reuniune participa si presedintele Traian Basescu, insotit de consilierul prezidential Leonard Orban si de seful DAE, Bogdan Manoiu. Seful statului va participa la lansarea initiativei Comisiei Europene privind interconectarile energetice Nord-Sud din Europa Centrala si de Est. In materie de energie, sefii de stat si de guvern urmeaza sa agreeze un set de angajamente politice cu privire la integrarea si interconectarea pietei interne de energie, extinderea infrastructurii energetice in Uniune, cresterea eficientei energetice si asigurarea unei actiuni externe coerente a Uniunii in domeniul energiei.

Romania, pion important in strategia Dunarii. Romania va coordona mai multe domenii prioritare ale Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunarii, a anuntat ministrul de externe, Teodor Baconschi. Dintre acestea componenta cai navigabile alaturi de Austria, promovarea culturii si a turismului impreuna cu Bulgaria si gestionarea riscurilor de mediu in zona Dunarii alaturi de Ungaria. Romania a primit trei directii principale de coordonare. Ministrul roman de externe, Teodor Baconschi spune care sunt acestea: "fiecare stat din regiune poate coordona maximum trei domenii prioritare iar un domeniu poate fi coordonat de maximum doua state sau landuri. Conform planului de actiune fiecare domeniu prioritar are subsumate mai multe actiuni care vor fi implementate prin intermediul proiectului. In ce priveste Romania, vom coordona trei domenii: transporturi fluviale, turismul si cultura cu Bulgaria, gestionarea riscurilor generate de fenomene extreme impreuna cu Ungaria", potrivit RFI.

Cum dispare o intreaga piata in cateva luni. Premierul ungar Viktor Orban a anuntat ca judecatorii Curtii Constitutionale de la Budapesta nu vor putea opri reforma sistemului de pensii, scrie Budapest Business Journal. Desi a readus in mod brutal activele fondurilor de pensii private sub controlul guvernului, Orban a salutat "actul de curaj al celor care cred ca se pot descurca fara ajutorul statului". Reforma sistemului de pensii face parte din setul de masuri atipice luate de executivul condus de Viktor Orban la sfarsitul anului trecut pentru a aduce bani la buget in incercarea de a reduce deficitul bugetar sub pragul de 3% impus de autoritatile de la Bruxelles. Peste 100.000 de unguri, 3,3% din totalul contribuabililor, si-au manifestat dorinta de a ramane clienti ai fondurilor private de pensii, cu toate ca isi vor pierde doua treimi din contributiile facute, scrie ZF.

CEZ anunta noi investitii majore in Bulgaria. Furnizorul ceh de elctricitate care deserveste capitala Sofia si vestul Bulgariei a anuntat ca intentioneaza sa investeasca in 2011 peste 59 de milioane de leva (circa 30.200.00 euro) pentru a deschide o noua uzina electrica, pentru a imbunatati retelele, serviciile si a spori securitatea, anunta novinite.com. In 2010, CEZ a investit 66.8 milioane de leva (circa 34 de mil de euro) pentru reabilitare, modernizare si dezvoltare a retelei electrice de pe teritoriul pe care-l serveste si a terminat 8 200 de proiecte de investitii. Compania spune ca in sase ani de cand a achizitionat de utilitate de energie electrica in anul 2004 a investit circa 434.6 milioane de leva (circa 22 de milioane de euro) in Bulgaria, potrivit agentiei bulgare novinite.com.

 FAO: Pretul alimentelor, ajuns la un nou nivel record, a aprins scanteia protestelor din Orientul Mijlociu. Preturile alimentelor la nivel mondial au atins, in ianuarie, un nou nivel record, iar vremea nefavorabila din intreaga lume ar putea majora si mai mult costul alimentelor, o problema care a aprins deja scanteia protestelor in Orientul Mijlociu, a anuntat joi Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters. Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, le-a cerut liderilor lumii  "sa puna pe primul plan alimentele" si sa-si fie constienti de necesitatea unor masuri menite sa reduca volatilitatea preturilor alimentelor, scrie Capital.

INTERVIU Kamran Bokhari, analist Stratfor: Spre deosebire de miscarile anticomuniste din 1989, in Orientul Mijlociu nu vom asista la un efect de domino. Revolta din Tunisia si cea din Egipt au fost prezentate ca un 1989 al lumii musulmane. De ce nu rezista comparatia? Kamran Bokhari, director Stratfor pentru Orientul Mijlociu, explica intr-un interviu pentru HotNews.ro ca problemele majore ale fiecarei tari dintr-o regiune care s-a transformat intr-un butoi cu pulbere. Bokhari spune ca Siria si Yemenul sint intr-o pozitie fragila si aduce in discutie scenariile pentru un Egipt fara Hosni Mubarak, citim in interviul HotNews.ro.

 

Sinteza realizata de Ionut Baias