Liderii UE au adoptat pozitii diferite in ceea ce priveste tranzitia ce ar trebui sa aiba loc in Egipt, cu sau fara Hosni Mubarack. Ei au facut apel la autoritatile egiptene pentru a veni in intampinarea aspiratiilor poporului egiptean cu reforma si nu cu represiune politica si a se angaja intr-o tranzitie ordonata cu un guvern solid.

David Cameron, prim-ministru al Marii Britanii a reactionat dur la incercarile lui Mubarak de a ramane la putere, dupa ce sute de mii de demonstranti s-au adunat in mai multe orase egiptene cerand demisia imediata a presedintelui Egiptului. Prim-ministrul britanic a declarat ca Europa ar trebui sa invete o lectie pentru viitoarea politica externa, potrivit Euractiv.com.

 "Am cheltuit milioane de euro din banii contribuabililor europeni pentru a ajuta Egiptul si alte tari vecine. Noi am oferit fonduri, accesul la pietele noastre, alte forme de asistenta, in schimbul unor etape clare, masurabile asupra reformei politice si economice, dar de prea multe ori partenerii nostri nu au facut acest lucru", a declarat Cameron.

Omologul sau italian, Silvio Berlusconi sustine insa ca Hosni Mubarack ar trebui sa ramana in functie in timpul tranzitiei tarii spre democratie. "Sper ca in Egipt poate fi o tranzitie spre un sistem mai democratic fara o ruptura de presedintele Mubarak, care, in Occident, si mai ales in Statele Unite, este considerat cel mai intelept dintre oameni si un punct de referinta precis", a spus premierul de la Roma.

Grupul Verzilor a criticat esecul liderilor UE de a lua pozitie decisiva asupra Egiptului si a facut in mod clar apel pentru incetarea imediata a regimului Mubarak."Este clar ca o tranzitie pasnica democratica, pe care poporul egiptean in mod clar o doreste, nu va fi posibila atat timp cat Mubarak va ramane la putere si va continua sa reprime violent protestele. Din pacate, liderii UE raman prea lasi, preferand sa stea deoparte, mai degraba decat sa sustina dorintele protestatarilor care cer o transformare democratica. Este timpul ca UE sa inceteze sa practice diplomatia cu privire la dictatorii aflati in vecinatatea Europei", a declarat co-presedintele Dany Cohn-Bendit.

Summit-ul UE ar fi trebuit sa se incheie cu o pozitie clara, care sa indice ca timpul presedintelui egiptean Hosni Mubarak la putere s-a scurs considera Martin Shulz, liderul grupului Socialistilor si Democratilor. "Liderii summit-ului se pare ca au luat decizia usoara de a condamna pur si simplu violenta. Ei trebuie sa adopte o pozitie mult mai dura si sa specifice in mod clar ca Europa nu va tolera ca Mubarak sa se agatee cu disperare de functia sa", a spus Shulz..

 Liderii UE au decis sa sprijine procesul de tranzitie, inclusiv pregatirea si desfasurarea de alegeri libere si corecte si de asemenea, ca Inaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Catherine Ashton sa viziteze Egiptul si Tunisia.

Hosni Mubarak a anuntat ca nu va mai candida pentru un nou mandat in cadrul alegerilor prezidentiale care ar trebui sa aiba loc in luna septembrie. Presedintele egiptean spune ca ar demisiona imediat de la conducerea tarii, dar nu o poate face de teama ca tara va fi aruncata in haos.

de Catalina Ciociltan