Teodor Baconschi: "Suntem, din prea multe puncte de vedere, exceptionali, in sensul prost al cuvantului". Ministrul de externe Teodor Baconschi a participat la a 47-a editie a Conferintei de Securitate.../Opozitia din Serbia solicita pentru alegeri anticipate. Fortele nationaliste din nou pe val. Partidele de opozitie s-au adunat pentru o demonstratie uriasa in centrul Belgradului.../Senatul american: SUA trebuie sa faca presiuni asupra Rusiei pentru rezolvarea conflictului din Transnistria...

Romania, centru global pentru traficul de fiinte umane. Romania a devenit un important punct de tranzit pentru traficul de persoane in Uniunea Europeana, victimele fiind aduse aici din destinatii indepartate precum Honduras, Afghanistan, Congo sau China, iar apoi trimise mai departe in Europa Occidentala, sustine David Batstone - cofondator si presedinte al organizatiei Not For Sale, care lupta impotriva traficului de persoane si sclaviei, intr-un comentariu postat pe site-ul CNN. Desi legile din Romania interzic oficial orice forma de trafic de persoane, asezarea geografica strategica a tarii - intre Europa de Est si cea de Vest - o transforma intr-o sursa, punct de tranzit, dar si tara de destinatie pentru traficul de fiinte umane. Mai mult, aderarea la Uniuninea Europeana in 2007 a adus o relaxare a regimului la granita, sporind astfel atractia traficantilor internationali, explica Batstone pentru CNN.

Opozitia din Serbia solicita pentru alegeri anticipate. Fortele nationaliste din nou pe val. Partidele de opozitie s-au adunat pentru o demonstratie uriasa in centrul Belgradului cerand actualei puteri sa stabileasca cat mai urgent data alegerilor anticipate. Protestatarii au protestat pasnic fiind mobilizati in jurul Partidul Progresist Sarb (SNS), un partid nationalist. Tomislav Nikolic, liderul SNS, a declarat ca daca pretentiile lor privind alegerile anticipate nu ar fi respectate le-ar solicita protestantilor sa continue protestele pana la indeplinirea cererilor. Alegerile parlamentare sunt programate pentru 2012, dar opozitia vrea ca ele sa se desfasoare mult mai devreme. Cresterea preturilor, somajul si saracia au dus la nemultumirile sarbilor ce au in frunte un guvern pro-Uniunea Europeana, potrivit EurActiv.com

Teodor Baconschi: "Suntem, din prea multe puncte de vedere, exceptionali, in sensul prost al cuvantului". Ministrul de externe Teodor Baconschi a participat la a 47-a editie a Conferintei de Securitate, care a avut loc in 4-6 februarie, la Munchen. Prin intermediul Consulatului General al Romaniei din capitala bavareza, Baconschi a luat contact cu diaspora romaneasca, cu sasii si svabii care traiesc in zona, cu asociatiile si institutiile lor reprezentative. Despre concluziile Conferintei, discutia cu omologul sau german in problema intrarii Romaniei in spatiul Schengen, incluziunea sociala a romilor, votul prin corespondenta, Strategia europeana a Dunarii, dar si despre ambitiile sale politice si de reformare a PDL, ministrul roman a vorbit intr-un interviu pentru HotNews.ro.

Vizita misterioasa a lui Marian Lupu la Moscova. Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, care e si presedinte interimar al tarii a facut luni, 7 februarie, o vizita de lucru la Moscova. El a fost invitat de presedintele Dumei de Stat, Boris Grizlov. Marian Lupu a evitat sa ofere prea multe detalii despre vizita respectiva si a spus ca va da amanunte marti cand va reveni la Chisinau. Observatorii cred ca Lupu cauta ajutor in Rusia, pentru deblocarea situatiei interne. Analistul politic Nicolae Negru considera in acest context ca vizita este surprinzatoare. "Domnul Lupu nu ar trebui sa mearga acum pentru ca nu s-au format in deplina masura structurile puterii, presedintele nu a fost ales, Parlamentul de facto nici nu si-a inceput activitatea cum trebuie, scrie RFI.

Senatul american: SUA trebuie sa faca presiuni asupra Rusiei pentru rezolvarea conflictului din Transnistria. Statele Unite ale Americii trebuie sa faca presiuni asupra Rusiei pentru a permite rezolvarea conflictului dintre Moldova si regiunea separatista Transnistria, cu scopul de a ameliora securitatea din Europa de Est, arata un raport al Senatului SUA, citat de AFP. Documentul de 15 pagini, care va fi publicat marti, se intituleaza "Va pune Rusia punct ultimului conflict inghetat din Europa de Est?" si a fost redactat sub conducerea influentului senator Richard Lugar, cel mai inalt reprezentant republican al comisiei pentru Afaceri externe. Acest document, a carei copie a fost obtinuta de AFP, recomanda administratiei americane sa insiste "pe langa Rusia asupra faptului ca o cooperare a Moscovei pentru negocierea unui acord in Transnistria si in alte regiuni de conflict din Eurasia ar ilustra faptul ca dezvoltarile relatiilor dintre NATO si Rusia pot aduce beneficii securitatii din Europa de Est", potrivit AFP.

Turcia si Iranul isi vor tripla valoarea schimburilor comerciale, in pofida sanctiunilor ONU. Ankara si Teheranul intentioneaza sa tripleze valoarea schimburilor comerciale bilaterale pana la 30 de miliarde de dolari in urmatorii cinci ani, a subliniat seful diplomatiei iraniene, in ciuda eforturilor SUA de a restrange relatiile economice dintre Republica Islamica si vecinii sai, scrie ziarul israelian Haaretz. "Exista determinare politica in cele doua tari pentru dezvoltarea continua a relatiilor bilaterale", a declarat ieri seful diplomatiei de la Teheran, Ali Akbar Salehi, citat de agentia turca Anatolia. Turcia si Iranul au semnat ieri un acord privind infiintarea unei comisii economice mixte care sa coordoneze si sa accelereze schimburile comerciale. Cevdet Yilmaz, ministru secretar de stat in executivul turc, a confirmat, la randul sau, valoarea de 30 de miliarde de dolari stabilita ca obiectiv, fara a mentiona insa pentru ce perioada, scrie evz.ro.

Sanofi-Aventis este la un pas de cumpararea Genzyme Corp, tranzactie evaluata la 20 miliarde de dolari, la aproape noua luni de la prima oferta din partea grupului farmaceutic francez pentru compania americana de biotehnologie, transmite Reuters. Consiliile de administratie ale celor doua companii se intalnesc la Boston pentru a lua o decizie privind oferta Sanofi, au declarat surse apropiate situatiei, potrivit Mediafax. Acordul ar putea fi semnat la un pret de 74 de dolari pe actiune, reprezentand un total de peste 19 miliarde de dolari, plus o clauza care ar putea aduce actionarilor Genzyme alti 5-6 dolari pe actiune, potrivit Wall-Street.ro.

Votul prin corespondenta: din drag pentru politician sau pentru cetatean? Propunerea legislativa privind exercitarea votului prin corespondenta de catre alegatorii romani din strainatate doreste sa introduca in procesul electoral aproximativ 5 milioane de cetateni romani aflati peste hotare. Acestia nu sunt expusi bombardamentului mediatic din tara si traiesc intr-un med