Europa nu este pregatita sa armonizeze impozitele si va fi imposibil sa se ajunga la un acord in aceasta privinta, luna viitoare, sustine ministrul italian de externe, Franco Frattini. El a raspuns astfel, propunerilor inaintate de cancelarul german, Angela Merkel, sustinuta de presedintele francez, Nicolas Sarkozy, pentru un "pact de competitivitate", care a provocat opozitia mai multor lideri UE.

Propunerile, menite sa consolideze disciplina fiscala in zona euro si in alte state ale UE includeau planuri pentru alinierea impozitelor, eliminarea indexarii salariilor, cresterea varstelor de pensionare si blocarea limitelor datoriei in interiorul constitutiilor nationale din zona euro, potrivit Reuters.

"Exista probleme pe care Europa nu le poate rezolva inca, acest lucru incluzand, de exemplu, armonizarea impozitelor si a sistemelor de impozitare", a declarat Frattini, in timpul unei vizite la Praga.

Italia a adoptat o pozitie reticenta si fata de propunerea celor doua state (Franta si Germania- n.r.) de a fixa obiective obligatorii de reducere a datoriilor.

Merkel a precizat ca acordul cu privire la noile masuri trebuie sa fie incheiat in luna martie, inainte de a se aproba consolidarea fondului de salvare pentru tarile din zona euro afectate de datorii. Frattini este insa de parere ca astfel de decizii necesita o discutie mai ampla si in niciun caz, nu intrevede un acord la summitul UE din luna martie.

"Politica fiscala este, probabil, una dintre problemele cele mai sensibile. Sincer vorbind, cred ca este prematur sa vorbim chiar de un acord de principiu privind armonizarea impozitarii." El a precizat ca bratul blocului executiv, Comisia Europeana, precum si ministrii de finante europeni ar trebui sa aiba in vedere toate propunerile legate de politici comune.

Germania si Franta incearca sa castige sprijinul statelor membre UE pentru realizarea unui pact de consolidare a economiei din zona euro. Paris si Berlinul au stabilit o lista de masuri menite sa imbunatateasca competitivitatea in piata euro si sa ajute la combaterea crizei datoriilor.

Cele doua mai mari puteri din zona euro vor ca pactul sa fie inclus intr-un "pachet complet", asupra caruia liderii UE sa se puna de acord in cadrul unui nou summit, in luna martie. Pachetul va include modificari asupra Fondului European de Stabilitate Financiara pentru a creste capacitatea de creditare si a conferi o mai mare flexibilitate cu privire la modul in care sunt folositi banii.

de Catalina Ciociltan