Uniunea Europeana a cerut, marti o "adevarata" reforma politica in Tunisia si Egipt, prin vocea sefului diplomatiei europene, Chaterine Ashton, care ofera ajutorul celor doua tari pentru a combate coruptia si a adopta guverne transparente. Catherine Ashton a declarat ca Orientul Mijlociu trece prin "schimbari majore" si nu este inca clar cat de departe acestea vor merge, potrivit AFP.

"In Africa de Nord si Orientul Mijlociu vom vedea demonstratii bazate pe dorinta oamenilor de a obtine participari politice, libertati fundamentale, justitie sociala si dezvoltare economica", a spus Ashton.

Inaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe a afirmat ca pozitia UE este clara: aspiratiile democratice ale cetatenilor trebuie sa fie indeplinite prin dialog, o reforma politica reala si alegeri libere si cinstite.
"Acestea nu sunt doar cuvinte", a declarat Ashton, care a oferit "sprijinul practic" al Europei in timpul procesului de tranzitie.

Ashton sustine ca a vorbit deja despre acest lucru cu ministrul de Externe tunisian, Ounaies Ahmed si va merge in Africa de Nord saptamana viitoare.

"Stim din propria experienta cat de dificila poate fi instaurarea democratiei autentice. Deci, nu vom ajuta doar in ceea ce priveste organizarea alegerilor libere si corecte, ci si vom sustine combaterea coruptiei, transparenta in cadrul administratiilor locale, asigurarea independentei mass-media si independenta sistemului judiciar," a precizat Catherine Ashton.

Liderii UE au adoptat recent  pozitii diferite in ceea ce priveste tranzitia ce ar trebui sa aiba loc in Egipt, cu sau fara Hosni Mubarack. Ei au facut apel la autoritatile egiptene pentru a veni in intampinarea aspiratiilor poporului egiptean cu reforma si nu cu represiune politica si a se angaja intr-o tranzitie ordonata cu un guvern solid.

David Cameron, prim-ministru al Marii Britanii a reactionat dur la incercarile lui Mubarak de a ramane la putere, dupa ce sute de mii de demonstranti s-au adunat in mai multe orase egiptene cerand demisia imediata a presedintelui Egiptului. Prim-ministrul britanic a declarat ca Europa ar trebui sa invete o lectie pentru viitoarea politica externa, potrivit Euractiv.com.

Omologul sau italian, Silvio Berlusconi sustine insa ca Hosni Mubarack ar trebui sa ramana in functie in timpul tranzitiei tarii spre democratie. "Sper ca in Egipt poate fi o tranzitie spre un sistem mai democratic fara o ruptura de presedintele Mubarak, care, in Occident, si mai ales in Statele Unite, este considerat cel mai intelept dintre oameni si un punct de referinta precis", a spus premierul de la Roma.

Summit-ul UE ar fi trebuit sa se incheie cu o pozitie clara, care sa indice ca timpul presedintelui egiptean Hosni Mubarak la putere s-a scurs considera Martin Shulz, liderul grupului Socialistilor si Democratilor.

Grupul Verzilor a criticat esecul liderilor UE de a lua pozitie decisiva asupra Egiptului si a facut in mod clar apel pentru incetarea imediata a regimului Mubarak."Este clar ca o tranzitie pasnica democratica, pe care poporul egiptean in mod clar o doreste, nu va fi posibila atat timp cat Mubarak va ramane la putere si va continua sa reprime violent protestele.

de Catalina Ciociltan